ΣΣΠ: Η χούντα δεν τέλειωσε το ‘73 – Στον δρόμο του Νοέμβρη, να ανατρέψουμε την κλίκα Μητσοτάκη

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ‘73

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ, ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ:

ΤΡΙΗΜΕΡΟ: 15-17/11 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ: 17/11, 16:30, ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου εργαζόμενοι – νέοι – φτωχοί, ενώθηκαν με το σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και κατάφεραν μέσα από τους αγώνες τους να ανατρέψουν το χουντικό καθεστώς, ενώ μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κατέκτησαν τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα. Σήμερα, οι νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επιχειρούν μια ιστορική ρεβάνς ενάντια στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, περνώντας σωρεία νομοσχεδίων και διατάξεων που στοχεύουν στην κατάργηση κάθε δικαιώματος-ελευθερίας. Μιλάνε ανοιχτά για το «τέλος της Μεταπολίτευσης»! Καταργούν το εργατικό δίκαιο με τον νόμο Χατζηδάκη και κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποιώντας κάθε δημόσιο αγαθό (υγεία, παιδεία, ΔΕΗ κ.ά.), ενώ παράλληλα φέρνουν νέες τρομακτικές αυξήσεις σε ρεύμα και βασικά αγαθά!

ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ, ΦΤΩΧΕΙΑ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και με τις δύο μεριές να οξύνουν συνεχώς τις πυρηνικές απειλές, η γενίκευση του πολέμου πλησιάζει. Ειδικά, όσο οι δυτικοί ιμπεριαλιστές βυθίζονται όλο και περισσότερο σε κρίση, τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις έχουν μπει σε μια ασταμάτητη κούρσα εξοπλισμών, κλέβοντας στην ουσία λεφτά από τις κοινωνικές μας ανάγκες και δίνοντάς τα για την πολεμική τους μηχανή.ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δε διστάζουν να προετοιμάζουν και νέα μέτωπα σε όλον τον πλανήτη (Ταϊβάν, Μ. Ανατολή κ.ά.)

Η απειλή του πολέμου έρχεται στη γειτονιά μας. Ο αντιδραστικός ανταγωνισμός των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία οξύνεται επικίνδυνα. Ο τούρκικος καπιταλισμός διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, ξεδιπλώνοντας επικίνδυνες βλέψεις. Από την άλλη, η φιλοπόλεμη στάση της ΝΔ (μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.ά.), προβαίνει σε όλο και πιο τυχοδιωκτικές κινήσεις,συντασσόμενη πλήρως με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα σε απέραντη βάση του ΝΑΤΟ (Σούδα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.) και στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, δηλώνοντας μάλιστα πως «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία». Φοιτητές και νεολαία δηλώνουμε ρητά: δεν πολεμάμε, ούτε θυσιαζόμαστε για τα συμφέροντα της ελληνικής ελίτ και των δυτικών ιμπεριαλιστών!

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια χειροτερεύουν: όχι μόνο λόγω του πολέμου, αλλά και της καπιταλιστικής κρίσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κλίκας Μητσοτάκη και των «προοδευτικών» συνοδοιπόρων της (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.). Από την μία ξεπουλούν κάθε δημόσια περιουσία (δρόμους, λιμάνια, ΔΕΗ, υποδομές κ.ά.) και από την άλλη δίνουν δις σε αστυνομία, εξοπλισμούς, κανάλια και «ημέτερους»! Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο, μετά την ατελείωτη λίστα των παρακολουθήσεων, προστίθεται και η αρπαγή χιλιάδων σπιτιών έναντι πινακίου φακής από τον γαλάζιο βουλευτή Πάτση. Αυτή είναι η «δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά των αρίστων»! Από τα δις που αρπάζουν από το λαό με φόρους, πετούν επιδόματα κοροϊδίας, με τελευταίο μεγάλο φιάσκο το «καλάθι του νοικοκυριού».

Απαραίτητο συμπλήρωμα σε όλα τα παραπάνω αποτελεί η γενίκευση της καταστολής.Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τανκς στους δρόμους, όπως στην «Επταετία»,  αλλά έχουμε ένα μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που γιγαντώνεται διαρκώς και τον χουντονόμο των διαδηλώσεων! Η αστυνομία στρατιωτικοποιείται διαρκώς, χτυπά με απίστευτη βαρβαρότητα διαδηλώσεις, εισβάλει σε πανεπιστήμια, γειτονίες, σχολεία, σαν στρατός κατοχής, με τις δολοφονικές συμμορίες των ΜΑΤ-ΔΕΛΤΑ-ΟΠΚΕ. Αυτό είναι μοναδικό μέσο της κυβέρνησης για να παραμείνει λίγο ακόμα στην εξουσία. Ταυτόχρονα, η κλίκα Μητσοτάκη έχει μετατρέψει τα δικαστήρια σε «γραμμή παραγωγής» καταδικαστικών αποφάσεων για αγωνιστές, ενώ την ίδια στιγμή αθωώνει προκλητικά παιδεραστές, χρυσαυγίτες και κάθε γαλάζιο κανίβαλο.

OΧΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ-ΦΥΛΑΚΕΣ

Η υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι μια σημαντική νίκη για το φοιτητικό κίνημα… όμως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ηττηθεί! Επιστρατεύει την εμετική προπαγάνδα των ΜΜΕ, για να αποπροσανατολίσει από τις υποκλοπές, τις «καυτές» ανατιμήσεις και τη δική της ολόπλευρη κρίση. Δεν χωράνε θριαμβολογίες τύπου «νικήσαμε»: η κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναπάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση και αγώνας.

Η στόχευση είναι ξεκάθαρη: καταπνίγοντας τους αγώνες μας, να επιβάλλουν την κατάργηση της δημόσιας-δωρεάν παιδείας. Το καλοκαίρι ψήφισαν το νόμο-πλαίσιο, για να εγκαθιδρύσουν το Πανεπιστήμιο της Αγοράς. Ο νόμος έχει κεντρικούς άξονες: α) Διάλυση των πτυχίων σε μια «σούπα» («αυτόματη» αναγνώριση πτυχίων των κολεγίων, «διπλά» και «μικρά» πτυχία, «διατμηματικά» προγράμματα, μονάδες ECTS κ.λπ.). β) Παράδοση των σχολών, υποδομών, προγραμμάτων σπουδών, εργασίας ερευνητών και διδακτόρων κ.λπ. σε κάθε αρπακτικό «ιδιώτη επενδυτή» για δωρεάν χρήση (αξιοποίηση περιουσίας και λογαριασμών έρευνας των ΑΕΙ, «βιομηχανικά διδακτορικά», συμμετοχή των σχολών σε «εταιρικά σχήματα» κ.λπ.). γ) Επέκταση των διδάκτρων («απελευθέρωση μεταπτυχιακών» κ.ά.). δ) Εισαγωγή μάνατζερ και ανθρώπων της «αγοράς», μέσα από Συμβούλια Διοίκησης με δικτατορικές εξουσίες. ε) Χτύπημα του φοιτητικού συνδικαλισμού και των συλλόγων, μέσα από «ενιαία ψηφοδέλτια».

Στο «Πανεπιστήμιο του 2030» δεν χωράνε όσοι δεν έχουν να πληρώσουν δίδακτρα, νοίκια στις εστίες, ούτε φυσικά καταλήψεις, συνελεύσεις, χώροι κοινωνικοποίησης και αγώνα. Αντί να ενισχύσουν την φοιτητική μέριμνα, ενώ υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε υποδομές και παροχές, θέλουν να την εμπορευματοποιήσουν πλήρως και να τη διαλύσουν. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση της παιδείας, με την γενίκευση των διδάκτρων σε όλα τα μεταπτυχιακά!

ΣΗΨΗ, ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ … ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΙΚΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

Εργαζόμενοι, φοιτητές και μαθητές σε όλο τον κόσμο εξεγείρονται με απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις ενάντια σε πόλεμο, ακρίβεια, αστυνομοκρατία, όπως στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χώρα μας, η αγανάκτηση για τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του μεγαλώνει – γι’ αυτό επιστρατεύει και ένα «μαύρο» κράτος έκτακτης ανάγκης, με ατιμωρησία για όλους τους «δικούς του», με ΜΑΤ και ξύλο σε απεργούς, αγώνες, νέους. Οι φοιτητές πρέπει και μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Ανοίγεται μια επικίνδυνη περίοδος, οι όροι σπουδών και ζωής για τους νέους σκληραίνουν απότομα! Η σύγκρουση έχει ξεκινήσει και θα έχει διάρκεια. Οι προσπάθειες της ελίτ να φορτώσει την κρίση στις πλάτες μας θα αποτύχουν μόνο μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων του κινήματος, ξεκινώντας από τον στόχο να ανατρέψουμε την εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη! Παραμερίζοντας ταυτόχρονα κάθε κάλπικη, καθαρά ψηφοθηρική «αντιπολίτευση», π.χ. ΣΥΡΙΖΑ.

Το φοιτητικό κίνημα δεν χρειάζεται σπασμωδικές κινήσεις. Πρέπει να προτάξει ένα δικό του σχέδιο αγώνων, που δεν θα περιορίζεται σε ένα «αντικατασταλτικό» πλαίσιο, ούτε θα εξαντλείται στα όργανα διοίκησης, αλλά θα επιδιώξει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το Πολυτεχνείο αποτελεί έναν φάρο που πρέπει να φωτίσει τους σύγχρονους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων! Με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα, καταλήψεις, ενότητα μέσα από συντονιστικά και με μαχητικά μέσα πάλης να οργανώσουμε έναν αγώνα διαρκείας. Το φοιτητικό κίνημα να γίνει πυροδότης μια εξέγερσης, που θα ρίξει την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να βάλουμε ένα ΣΤΟΠ σε πόλεμο, φτώχεια και καταστολή, επιβάλλοντας τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στην πράξη. Ως νεολαία να παλέψουμε μαζικά για μία άλλη κοινωνία, σοσιαλιστική, χωρίς πολέμους, φτώχεια και εξαθλίωση!

  • ΨΩΜΙ: Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – Πλαφόν τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης – Αυξήσεις μισθών – Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας
  • ΠΑΙΔΕΙΑ: Δίδακτρα ποτέ και πουθενά στις σπουδές μας – ΚΑΤΩ ο νέος Νόμος Πλαίσιο – Κανένας νέος εκτός εκπαίδευσης – Κατάργηση ΕΒΕ, Τράπεζας Θεμάτων, Διαγραφών, Αξιολογήσεων
  • ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Να καταργηθεί ο χουντονόμος των διαδηλώσεων- Έξω η αστυνομία από τις σχολές– Να διαλυθούν ΤΩΡΑ οι δολοφονικές ομάδες ΜΑΤ & ΔΡΑΣΗ.
  • Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Λεφτά για Παιδεία και Υγεία, Όχι για Εξοπλισμούς & αστυνομία.
  • Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος – Πυρηνικός αφοπλισμός όλων των χωρών ΑΜΕΣΑ – Καμία συμμετοχή στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις.