Οι άριστοι του Μητσοτάκη

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Νοεμβρίου

Όταν ο Μητσοτάκης ανέλαβε την κυβέρνηση μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2019, ανάμεσα στις πολλές υποσχέσεις που έδωσε στον ελληνικό λαό, υποσχέθηκε το «επιτελικό κράτος», την πάταξη της διαφθοράς, της ανομίας, της εγκληματικότητας κ.ά. Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, έκπληκτος ο ελληνικός λαός βλέπει την διαφθορά, τη σήψη, την κάθε είδους εγκληματικότητα να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Σε πολλές περιπτώσεις εμπαίζονται και στελέχη του κόμματος — το ίδιο το κόμμα υποτίθεται ότι θα έθετε τέρμα σε όλα αυτά ή τουλάχιστον θα τα περιόριζε.

Οι άριστοι και οι επιτελικοί

Ο άλλοτε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και πρωθυπουργικός φίλος Λιγνάδης, αποδείχτηκε ότι ήταν ένας βιαστής σωμάτων και ψυχών που αν και ήταν γνωστά τα εγκλήματά του, πάρα πολλά χρόνια δεν τον ακουμπούσε κανείς, προφανώς λόγω των μεγάλων διασυνδέσεών του. Ακόμη, αν και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη παραμένει εκτός φυλακών. Τυχαίο;

Ο Η. Μίχος από τα Σεπόλια που βίαζε ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι και ταυτόχρονα το εξέδιδε σε δεκάδες άλλους, ήταν στέλεχος της ΝΔ και διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις με υπουργούς, παπάδες, αστυνομικούς, ακόμη και με τον αρχιεπίσκοπο, το περιφερειάρχη Πατούλη και τον πρώην πρωθυπουργό Σαμαρά. Είναι αδύνατον κανένας από όλους αυτούς και ιδιαίτερα η τοπική αστυνομία να μην γνώριζε τις πρωτοφανείς αθλιότητες και κακουργήματα αυτού του άθλιου υποκειμένου.

Από όσα μέχρι στιγμής αποκαλύφθηκαν φαίνεται ότι ο Ανδρέας Πάτσης, βουλευτής της ΝΔ, είναι ένα λαμόγιο διεθνούς (όχι εθνικού) επιπέδου. Ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο και την εξαγορά μιας ομάδας, όπου, αφού τσέπωσε τα τηλεοπτικά δικαιώματα εξαφανίστηκε. Έκανε ένα πλούσιο γάμο, άνοιξε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι με τη βοήθεια του οποίου βγήκε βουλευτής για να «υπηρετήσει» τον λαό των Γρεβενών. Αν και έκανε ψευδείς φορολογικές δηλώσεις, το περιβόητο Πόθεν Έσχες τα έβρισκε όλα εντάξει! Τα τελευταία χρόνια (από πότε άραγε;) αυτό το λαμόγιο είχε και Off shore (οφ σορ) εταιρείες (υποτίθεται ότι απαγορεύεται για τους βουλευτές), όπου από ό,τι φαίνεται από τις μέχρι τώρα αποκαλύψεις, η κύρια δραστηριότητά τους ήταν η εμπλοκή τους στα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών. Σε μια από αυτές τις υποθέσεις, με δάνειο 3,5 εκ. ευρώ που πήρε από την Εμπορική Τράπεζα, αγόρασε από την ίδια τράπεζα «κόκκινα δάνεια» 65 εκ. ευρώ! Όπως είναι γνωστό αυτά τα «κόκκινα δάνεια» στην τεράστια πλειοψηφία τους αποτελούν οφειλέτες δανείων για κατοικία ή για μικρές επιχειρήσεις.

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα, φαίνεται ότι είναι φαινόμενο και έχει πολλές ικανότητες που πραγματικά ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες ενός ανθρώπου. Αναφέρουμε μερικές από αυτές και όσες έχουν γίνει γνωστές μέχρι σήμερα: α) Διορίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Δένδια στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. β) Για υπηρεσίες της συμβουλευτικού χαρακτήρα σε δημόσιους οργανισμούς (ΕΡΤ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΤΑ) εισέπραξε 400.000 ευρώ (περίπου όσα ένας μέσος εργαζόμενος στα 2/3 του εργάσιμου βίου του) για την επεξεργασία και υποβολή εισηγήσεων, προτάσεων και μελετών προς υποβοήθηση του έργου της Ειδικής Γραμματείας για την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050». Τώρα τι θα κάνει αυτή η κυρία αλλά και η ίδια η επιτροπή «Ελλάδα 2050» για 30 ολόκληρα χρόνια, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ό,τι κάνουν όλα τα νεοφιλελεύθερα λαμόγια, κατά τ’ άλλα οπαδοί του αντικρατισμού και της ιδιωτικής οικονομίας, όπου σαν golden boys and girls λυμαίνονται το δημόσιο. Τώρα, όσον αφορά στα προσόντα της Πιτσίκα, είναι στέλεχος της ΝΔ, αυτό τα λέει όλα (μάλιστα έφτιαξε το μητρώο στελεχών του κόμματος για το λογαριασμό του Μητσοτάκη).

 

Ξανά η μπόχα των υποκλοπών

Πρόσφατα δημοσιεύματα – συνεχίζονται ακόμη – των εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα», που ανήκουν στον όμιλο Μαρινάκη (γνωστού νεοδημοκράτη και συγγενή της Ντόρας Μπακογιάννη) αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα είχε προμηθευτεί το ηλεκτρονικό πρόγραμμα κατασκοπείας Predator, υπεύθυνος του οποίου ήταν ο πρώην συνεργάτης και ανηψιός του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης. Αποκαλύπτουν, ακόμη, ότι υπήρχε «κεντρικός σχεδιασμός» παρακολουθήσεων και ότι τελικά ο αριθμός τους «είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά». Μάλιστα, συνεχίζουν τα δημοσιεύματα ότι πολλοί από τους παρακολουθούμενους «είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους (ακούστηκε το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη), ενώ το παράνομο λογισμικό (με το οποίο γίνονται οι υποκλοπές) φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου (επιχειρηματίες και άτομα)». Όλα αυτά βέβαια προφανώς με την έγκριση της εισαγγελέας της ΕΥΠ – υπεύθυνης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών – που είχε πει προ δύο εβδομάδων ότι

«δεν εξαιρείται κανένας». Οι «φιλότιμες» προσπάθειες του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Γ. Οικονόμου να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα», φυσικά αποδείχτηκαν μάταιες. Οι εφημερίδες επιμένουν και παρουσιάζουν όλο και πιο τρανταχτά στοιχεία.

 

Πρέπει να τους ξεφορτωθούμε

Το καπάκι της σήψης του συστήματος άνοιξε και όλα αυτά τα «μπουμπούκια» των α(χ)ρήστων, του επιτελικού κράτους, των μυστικών υπηρεσιών κ.ά., «παρελαύνουν» μπροστά στα έκπληκτα μάτια των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών μαζών και της νεολαίας. Η μπόχα που βγαίνει από τους νεοφιλελεύθερους γύπες και ιδιαίτερα από τις «γαλάζιες ακρίδες» δεν φεύγει με «γιατροσόφια» ή «φερετζέδες», όπως «εξεταστικές επιτροπές» ή ενίσχυση των «θεσμών διαφάνειας» κ.λπ., που κατά κανόνα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα μνημονιακά κόμματα. Μόνο οι σκληροί αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που θα έχουν σαν στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων τους (αυξήσεις μισθών, σταμάτημα της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ.) αλλά και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, μπορούν να απαλλάξουν την ελληνική κοινωνία από αυτόν τον χωρίς προηγούμενο βούρκο. Η πανελλαδική απεργία στις 9/11 που κήρυξαν η ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ και όλα τα μεγάλα συνδικάτα πρέπει να είναι μόνο η αρχή του αγώνα για την απαλλαγή μας από τις νεοφιλελεύθερες ακρίδες, από την αντιδραστική και καταστροφική ΕΕ και από το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.