Απέχουμε από τις τηλε-εκλογές παρωδία

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει ένα συνεχές νεοφιλελεύθερο σφυροκόπημα σε όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν τσακίσει τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα ενοίκια και στα είδη πρώτης ανάγκης είναι απαγορευτικές. Οι περικοπές των δωρεάν παροχών σε υγεία, παιδεία, πρόνοια σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο δημιουργούν για ζοφερή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους και τους νέους.

Μόνο τυχαίο και μεμονωμένο μέτρο δεν είναι η τηλε-ψηφοφορία!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, για να επιβάλλει όλα αυτά, χρειάζεται τα δημοκρατικά, πολιτικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα να μπουν κυριολεκτικά στο γύψο! Ήδη κατάργησε το φοιτητικό άσυλο και ίδρυσε την πανεπιστημιακή αστυνομία. Προβαίνει σε ξυλοδαρμούς, προσαγωγές, συλλήψεις, διώξεις φοιτητών, απεργών, συνδικαλιστών και όσων αντιδρούν και αγωνίζονται. Χρησιμοποιεί όλο και πιο ακραία βία (δακρυγόνα, αύρες κ.α.) ενάντια στις κινητοποιήσεις! Κυρίως όμως θέλει να χτυπήσει τη δυνατότητα των εργαζομένων να οργανώνονται και να παλεύουν με συλλογικό τρόπο για τα δικαιώματά τους. Γι’ αυτό χτυπά διαρκώς τα σωματεία των εργαζομένων, είτε με την ένταξη τους στο ηλεκτρονικό μητρώο, είτε με τον αντισυνδικαλιστικό  – αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που χτυπάει την απεργία και τον συνδικαλισμό.  Σε αυτό το πλαίσιο επίθεσης στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα είναι ενταγμένη και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ) των εκπαιδευτικών.

Τελικός στόχος η επέκταση των ηλεκτρονικών εκλογών στα σωματεία των εκπαιδευτικών

Το υπουργείο γνωρίζει καλά και την ιστορική και την αριθμητική βαρύτητα των εκπαιδευτικών σωματείων μέσα στο εργατικό κίνημα. Στη κατάσταση κρίσης και αποσύνθεσης του συνδικαλιστικού κινήματος τα εκπαιδευτικά συνδικάτα είναι από τις μεγαλύτερες ενώσεις εργαζομένων (170.000 μέλη), με σχετικά ενεργά σωματεία, εξακολουθούν να έχουν ζωντανές διαδικασίες, μεγάλη συσχέτιση με τους μαθητές και τους γονείς, πανελλαδική διάρθρωση και δυνατότητα ανάπτυξης μαζικών και δυναμικών αγώνων.

Η Κεραμέως όρισε πάλι στις 5/11 ηλεκτρονικές εκλογές (και όχι δια ζώσης) για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα ΥΣ. Πριν 2 χρόνια εν μέσω πανδημίας και με τηλεκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί απείχαμε με ποσοστά 95%  και όλες οι παρατάξεις σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ δεν είχαν κατέβει στις εκλογές και έτσι η Κεραμέως είχε ορίσει στα Υ.Σ. δοτούς αιρετούς.

ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ και πάλι σε εντεταλμένη υπηρεσία!

Φέτος οι  ΔΑΚΕ(ΝΔ), ΣΥΝΕΚ(ΣΥΡΙΖΑ), ΠΕΚ(ΠΑΣΟΚ) και σε ΔΟΕ και σε ΟΛΜΕ, παρότι δεν άλλαξε τίποτα από αυτά τα οποία κατάγγελλαν τότε, θα συμμετέχουν στις εκλογές. Είναι προφανές ότι δεν θέλουν να χάσουν για μία ακόμη διετία τους  μηχανισμούς εξυπηρετήσεων, ρουσφετιών και εκδούλευσης των συναδέλφων, με τους οποίους έστηναν τις παρατάξεις τους. Αγνοούν τις διαθέσεις του κλάδου και όντας το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα  στον κλάδο επιχειρούν, ότι δεν κατάφερε το υπουργείο να επιβάλλει, να το επιβάλλουν αυτοί.

Αφού αγνοήσαν την προηγούμενη απόφαση για αποχή των ΔΟΕ – ΟΛΜΕ η οποία δεν αναιρέθηκε ούτε από το τελευταίο συνέδριο, την άλλαξαν με μια απλή πλειοψηφία στα ΔΣ και εξέδωσαν και ανακοινώσεις οι οποίες υιοθετούν πλήρως το πνεύμα του υπουργείου. Δεν έφτανε όμως αυτό προχώρησαν και σε ένα ακόμα πραξικόπημα, πιο αναβαθμισμένο από το περσινό, που αλλάξαν τις αποφάσεις τους κάποιοι πρόεδροι ΕΛΜΕ και σταμάτησαν την απεργία –αποχή από την αξιολόγηση. Τώρα πάλι οι τρεις δυνάμεις του πρώην και νυν κυβερνητικού – μνημονιακού συνδικαλισμού ακύρωσαν την προγραμματισμένη τουλάχιστον ένα μήνα πριν συνέλευση των προέδρων (στις 22/10) που συνοδευόταν από ΓΣ ΕΛΜΕ μόλις 2 μέρες πριν και ενώ οι περισσότερες ΓΣ είχαν γίνει, με το γελοίο πρόσχημα ότι δεν βρέθηκε χώρος. Ο λόγος ήταν ότι οι ΕΛΜΕ(37) που είχαν απόφαση για μη συμμετοχή στις ψευτοεκλογές είχαν πλειοψηφία καθώς και η απεργία – αποχή από τους μέντορες (με 34 ΕΛΜΕ). Σε απάντηση της ακύρωσης έγινε κάλεσμα με πρωτοβουλία κάποιων ΕΛΜΕ για συνέλευση των πρόεδρων ΕΛΜΕ. Ως δια μαγείας αυτοί βρήκαν χώρο και έγινε η συνέλευση- σύσκεψη στην Αθήνα το Σάββατο 22/10 με συμμετοχή 28 ΕΛΜΕ και άλλες 9 συμφωνούσαν αλλά δεν μπόρεσαν να πάνε. Οι 37 ΕΛΜΕ έβγαλαν κοινό δελτίο τύπου και αφίσα που καλούν σε Αποχή από τις εκλογές – παρωδία.  

Οι κίνδυνοι από την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μεγάλοι

Εκτός από τα πολλά τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν(δημιουργώντας ζήτημα αποκλεισμού ψηφοφόρων, μη δυνατότητα ένστασης για τυχόν παρατυπίες, οι μόνοι που μπορούν να ελέγχουν τη διαδικασία είναι οι διαχειριστές της πλατφόρμας και οι εφορευτικές επιτροπές που έχει ορίσει το Υπουργείο, δηλαδή ο εργοδότης μας), ανακύπτουν ζητήματα διαφάνειας, μυστικότητας και προστασίας των ψηφοφόρων και της ψήφου τους. Μάλιστα απαγορεύεται στις εφορευτικές επιτροπές να καταθέτουν καταστάσεις ψηφισάντων. Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει την ταυτοπροσωπία του ψηφοφόρου και πόσες φορές ψήφισε, αν είναι μόνος του και αν του ασκούνται πιέσεις όταν ψηφίζει, κανείς δεν μπορεί να προστατεύσει από αλλοίωση αποτελεσμάτων και εκτεταμένης νοθείας.

Όμως κυρίως αυτό που επιτυγχάνεται με την εξ αποστάσεως «ψηφοφορία», αν αυτή εφαρμοστεί στα σωματεία μας, είναι η απονεύρωση κάθε έννοιας συλλογικής συζήτησης και απόφασης, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων-επιχειρημάτων-εμπειριών, απολογισμού, λογοδοσίας των εκλεγμένων και άρα η διαμόρφωση άποψης σε πραγματικό περιβάλλον μέσω συλλογικών διαδικασιών. Ο κάθε εκπαιδευτικός θα διαμορφώνει άποψη σε ένα εικονικό περιβάλλον που θα δημιουργούν τα φιλοκυβερνητικά και ελεγχόμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση Μ.Μ.Ε. Θα διογκωθεί η λογική της ανάθεσης(δεν χρειάζεται καν να ξέρεις ποιος είναι, τι λέει και κάνει κάθε υποψήφιος, πόσο μάλλον να συμμετέχεις ενεργά) που ήδη έχει επικρατήσει στο εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα και θα δοθεί νέο χτύπημα στη δυνατότητα οργάνωσης της συλλογικής αντίστασης μέσα από δομές αυτοοργάνωσης όπως οι γεν. συνελεύσεις, οι επιτροπές αγώνα, οι απεργιακές επιτροπές κ.α

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

Συντεταγμένα και μέσα από τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους μας οι εκπαιδευτικοί να απονομιμοποιήσουμε τις πρακτικές χουντικής έμπνευσης του ΥΠΑΙΘ και της Κεραμέως.

– Απέχουμε και ακυρώνουμε στην πράξη τις τηλε – εκλογές παρωδία

– Δεν αναγνωρίζουμε τα «αποτελέσματά» τους

– Μόνο με τους αγώνες μας οι εκπαιδευτικοί μπορούμε να επιβάλλουμε να εφαρμόζονται οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας

– Να αντισταθούμε στη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, περιφρουρώντας τις εκλογικές διαδικασίες, που τις υποδεικνύουν τα καταστατικά μας και όχι οι εκάστοτε Διοικήσεις, καθώς και όλες τις διαδικασίες λειτουργίας των σωματείων μας.

Απαιτούμε:

  • Να καταργηθεί το άρθρο 22 του νόμου 4728/20 και όλες οι εφαρμοστικές Υ.Α και τροπολογίες που ορίζουν τη διεξαγωγή των εκλογών για τα ΥΣ με ηλεκτρονική ψηφοφορία
  • Να οργανωθεί η εκλογική διαδικασία δια ζώσης από τα σωματεία και όχι από τη Διοίκηση
  • Να καταργηθεί ο εργατοκτόνος νόμος Χαζηδάκη

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

(: 2310265730,  e-mail: [email protected]