Κλιμάκωση χωρίς επιστροφή
Η νέα, πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου
Βρισκόμαστε αδιαμφισβήτητα στην πιο επικίνδυνη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, από τότε που άρχισε, 8 μήνες πριν (Φεβρουάριος 2022). Για τις ΗΠΑ, η Ρωσία είναι η «άμεση απειλή», που πρέπει να αντιμετωπιστεί, ώστε να μπορέσει να αφιερώσει τους περισσότερους πόρους σε αυτό που βλέπει ως την «στρατηγική απειλή», τη δύναμη που απειλεί να την εκθρονίσει, την Κίνα. Έτσι οι ΗΠΑ έχουν δώσει 16,8 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και επιπλέον 13,5 δισ. δολάρια για τον προϋπολογισμό του καθεστώτος Ζελένσκι, δεσμευόμενες και για παραπέρα «απεριόριστη στήριξη, για όσο χρειαστεί».
Την ίδια στιγμή, ενώ ετοιμαζόνταν η πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν στο διεθνή τύπο ότι η «μετάβαση» από την άσκηση σε πραγματική στρατιωτική επιχείρηση είναι εύκολη…
Από την άλλη, η Ρωσία προετοιμάζεται κι αυτή για περαιτέρω κλιμάκωση. Στελέχη της κυβέρνησης Πούτιν φροντίζουν να υπενθυμίζουν καθημερινά ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ εμπλέκονται ήδη άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η νατοϊκή σύνοδος στις 13 Οκτωβρίου έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα τον παραπέρα εξοπλισμό της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι θα δοθούν ακόμα περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία, γιατί παρότι έχουν δοθεί ήδη πολλά, χρειάζονται ακόμα περισσότερα. Ακόμα δήλωσε ότι το NATO σύντομα θα παραχωρήσει στην Ουκρανία εκατοντάδες συστήματα παρεμβολών εναντίον ρωσικών αλλά και ιρανικών drones. Τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικοί ιμπεριαλιστές στην Ουκρανία είναι τόσα πολλά, που πλέον δημιουργείται ζήτημα επάρκειας στα οπλοστάσια των ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα και πάλι με τις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ . Με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν τον δρόμο για περαιτέρω ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας με νέα συμβόλαια δισεκατομμυρίων. Ο Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε πως όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει μετά το 2014 τις «αμυντικές» δαπάνες τους, πράγμα που το χαρακτήρισε απαραίτητο αλλά «πλέον όχι αρκετό».
Το ΝΑΤΟ έχει παρατάξει ακόμα περισσότερες δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα και στη Βαλτική, αυξάνοντας την ετοιμότητά του. Όλες οι αποφάσεις της νατοϊκής συνόδου δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι οι ανταγωνισμοί έχουν περάσει σε ένα επόμενο στάδιο, ανοίγοντας ακόμα και το ενδεχόμενο της πυρηνικής καταστροφής.
Το «δημοκρατικό» ευρωκοινοβούλιο προχώρησε σε νέο ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο οποίο μεταξύ άλλων καλεί τα κράτη-μέλη αλλά και άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία να αυξήσουν την στρατιωτική τους βοήθεια, ακόμα και μέσω εκμίσθωσης και δανεισμού στρατιωτικού εξοπλισμού, να ξεκινήσουν αμέσως να εκπαιδεύουν ουκρανούς στρατιώτες, ενώ χαιρετίζει τις προτάσεις για την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ζητώντας παράλληλα αυτές να επεκταθούν οι κυρώσεις σε νέους τομείς και να υπάρξει πλήρες, άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Τις νέες κυρώσεις για άλλη μία φορά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ευρώπης, όπως και της Ελλάδας, που ήδη έχουν γονατίσει από την ακρίβεια και την φτώχεια. Ακόμα, το ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να αρχίσουν να εξετάζουν τρόπους για «να βοηθήσουν τη Ρωσία να μετατραπεί από ένα αυταρχικό καθεστώς σε μία δημοκρατική χώρα»: καλούν δηλαδή σε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της Ρωσίας για να ανατρέψουν τον Πούτιν.
Το ψήφισμα αυτό στήριξαν σύσσωμοι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ουσιαστικά καλεί σε ακόμα μεγαλύτερη αποστολή όπλων στην Ουκρανία, έχοντας μάλιστα το θράσος να λένε ότι έτσι θα… συντομεύσουν τον πόλεμο! Στο ψήφισμα αυξάνονται σε τρομακτικό βαθμό οι απειλές για γενίκευση του πολέμου στη Λευκορωσία στη Βαλτική, στις χώρες της Κεντρικής Ασίας αλλά και στα Βαλκάνια.
Στον διεθνή τύπο (Εconomist κ.ά.) εκφράζεται ο φόβος της λεγόμενης «οριζόντιας κλιμάκωσης», δηλαδή επέκτασης του πολέμου έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να ξεκινήσει «σταδιακά» και οι ζώνες όπου μπορεί να συμβεί είναι στα πολωνικά σύνορα, στη Βαλτική, στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στη Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, όπου έρχονται σε επαφή ρωσικές και δυτικές δυνάμεις.
Η Κίνα, ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους της Ρωσίας, έδωσε οδηγίες στους πολίτες της να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία. Το γεγονός αυτό δημιούργησε έντονη ανησυχία στους δυτικούς ιμπεριαλιστές, καθώς οι οδηγίες δόθηκαν μετά τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε πως «οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία» , ενώ ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία θα παρακολουθήσει στενά τα ρωσικά στρατιωτικά γυμνάσια, όπως κάνει εδώ και δεκαετίες. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους αμερικανονατοϊκούς είναι η συμμετοχή της Κίνας στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), μια αμυντική συμμαχία γνωστή ως το «ΝΑΤΟ της Ευρασίας», με τις δύο χώρες να μοιράζονται πληροφορίες στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως αυτές περί επικείμενου χτυπήματος, συμβατικού ή πυρηνικού.
Είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει κοντά στα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ πυρηνικά όπλα και θα διατυπώσει στη συνέχεια το «δόγμα» μιας ενδεχόμενης χρήσης τους. Μόνο τρόμο προκαλεί σε αυτό το πλαίσιο η ΝΑΤΟϊκή πυρηνική άσκηση “Steadfast Noon”, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/10 με επίκεντρο το Βέλγιο και συμμετοχή 14 χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας. Ένας από τους κύριους σκοπούς της άσκησης είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων στην υλοποίηση του λεγόμενου «διαμοιρασμού πυρηνικών όπλων» (nuclear sharing), βασικού πυλώνα της «πυρηνικής αποτροπής» του NATO, που επιτρέπει σε συγκεκριμένες χώρες-μέλη του, που δεν έχουν δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, να αναπτύξουν ειδικά διαμορφωμένα μαχητικά αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουν πυρηνικό πλήγμα με αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, αν χρειαστεί.
Η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι τεράστια και εγκληματική, στέλνοντας διαρκώς όπλα και πυρομαχικά στο καθεστώς Ζελένσκι: ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε ήδη η αποστολή επιπλέον 40 τεθωρακισμένων.
Δεν μένει όμως εκεί η ελληνική κυβέρνηση, παζαρεύει ακόμα και την αποστολή των πυραύλων S-300. Και αφού ήδη μετέτρεψε τη χώρα σε ορμητήριο των HΠΑ-ΝΑΤΟ με τη συμφωνία για τις βάσεις, ειδικότερα στις υποδομές του Άραξου,όπου υπήρχαν πυρηνικά όπλα μέχρι το 2001, γίνονται εργασίες «συντήρησης» και εκσυγχρονισμού για τη φιλοξενία «ειδικών όπλων» ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.