Πανελλαδικό Διήμερο Συζητήσεων της ΣΣΠ 22-23 Οκτωβρίου 2022, Νομική ΕΚΠΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Η περίοδος όπου μπαίνουν οι λαοί είναι πραγματικά σκοτεινή καιασφυκτική. Μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει, ενώ η πολιτική κρίση έχει παροξυνθεί σε δεκάδες χώρες. Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τα άλλα μέτωπα που ανοίγονται φέρνουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην πυρηνική καταστροφή, με ευθύνητων δυτικών ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τημια και της Κίνας-Ρωσίας από την άλλη. Oι απειλές της ακρίβειας, της επισιτιστικής κρίσης, αλλά και της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι άμεσες για την ανθρωπότητα. Απέναντι σε όλα αυτά, οι λαοί αγωνίζονται και εξεγείρονται (Βρετανία, Σρι Λάνκα, Μ. Ανατολή, Λ. Αμερική κ.ά.) και οι αστικές κυβερνήσεις εξαπολύουν τις δολοφονικές συμμορίες των σωμάτων καταστολής για να τους αντιμετωπίσουν! Η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της κρίσης και συνθλίβεται από τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

 ΣΕ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ Η ΚΛΙΚΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Ηκυβέρνηση Μητσοτάκη, η ελληνική αστική τάξη και η πλούσια ελίτ παίζουν τον ρόλο του πιο «δεδομένου» συμμάχου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ,εμπλέκοντας βαθιά τον ελληνικό λαό στον πόλεμο (Μητσοτάκης: «Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία»…),αλλά καιστους κινδύνους ενός στρατιωτικού «επεισοδίου» με τον τουρκικό καπιταλισμό. Γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και αποτελεί μια απομονωμένη ομάδα, μια κλίκα σε βαθιά κρίση. Καταφεύγει στην «στρατηγική της έντασης», με χουντικού τύπου απαγορεύσεις διαδηλώσεων και δολοφονικές επιθέσεις της αστυνομίας με χημικά, αύρες, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια εντός και εκτός πανεπιστημίων. Όλα αυτά για να τρομοκρατήσει, να αποπροσανατολίσει, ώστε να παραμείνει στην εξουσία.

Συντριπτικές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις πάνω στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από το ξέσπασμα του πολέμου και την εκτίναξη της ακρίβειας. Έρχεται ένα νέο κύμα χρεοκοπιών και λουκέτων, με ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών (σε τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες κ.λπ.), η οποία βυθίζει το εργατικό και λαϊκό εισόδημα. Βαδίζουμε προς ένα νέο κραχ, ενώ κεφάλαιο και ελίτ βασίζουν τα κέρδη τους στον παρασιτισμό, την αρπαγή και βέβαια την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, στις διαρκείς φοροαπαλλαγές, στα δισ. κρατικού χρήματος από τα «ταμεία ανάπτυξης». Την ίδια στιγμή, η κλίκα Μητσοτάκη «τρέχει και δεν φτάνει» για να ολοκληρώσει την εφαρμογή νόμων – τεράτων (ν. Χατζηδάκη, νέος Νόμος – Πλαίσιο κ.ά.). Με απανωτά σκάνδαλα στην πλάτη (βλ. παρακολουθήσεις, Novartis, αποφυλάκιση Λιγνάδηκ.ά) λυσσασμένα στηρίζει τη «μείωση του κράτους», ξεπουλώντας οτιδήποτε δημόσιο. Στις ίδιες βασικές κατευθύνσεις, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και απάτες τους, κινείται η πολιτική όλων των μνημονιακών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.).

 

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται η επίθεση στην εκπαίδευση από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στόχος είναι η μετατροπή της σε μια «αγορά υπηρεσιών και προγραμμάτων κατάρτισης», ώστε κάθε νέος να αγοράζει ό,τι αντέχει η τσέπη του. Θέλουν να απαλλαγούν από το «περιττό» κόστος της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.Πλατιά στρώματα ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον ταξικό αποκλεισμό, καθώς πετιούνταιεκτός πανεπιστημίων στη σύγχρονη αμορφωσιά ή την «επαγγελματική εκπαίδευση», για να δουλέψουν σαν σκλάβοι, ή πληρώνουν για κάποιο κολλέγιο. Όσοι τελικά περνάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο, πολύ γρήγορα έρχονται αντιμέτωποι με το εμπόδιο της ακρίβειας, του υψηλού κόστους διαβίωσης ενός φοιτητή (ειδικά αν σπουδάζει σε άλλη πόλη), με την απειλή των διδάκτρων. Σε αυτή τη βάση ψηφίστηκαν οι νόμοι Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και, φέτος το καλοκαίρι, ο νέος Νόμος- Πλαίσιο.

Για την επιβολή και παγίωση των νόμων Κεραμέως θεσπίστηκε ως απαραίτητο συμπλήρωμα η ΠανεπιστημιακήΑστυνομία. Οι νεοφιλελεύθεροι και τα κόμματά τους θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε φυλακές: πέρα από την πρόσληψη αστυνομικών για την επιτήρηση και καταστολή της νεολαίας μέσα στις σχολές, προωθούν ένα ολόκληρο αντιδραστικό πλαίσιο με πειθαρχικά συμβούλια, ποινές, τιμωρητικές διατάξεις για όσους «παραβιάζουν τους κανονισμούς» (έως και διαγραφή), εγκατάσταση τουρνικέκαι καμερών κ.ά.

Μετά από απανωτές υποχωρήσεις στο θέμα της ΟΠΠΙ, υπό το βάρος των φοιτητικών κινητοποιήσεων και του φόβου ξεσπάσματος μιας κοινωνικής έκρηξης, η κυβέρνηση στέλνει τις συμμορίες ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΟΠΚΕ στα πανεπιστήμια για να χτυπήσει όποιον φοιτητή αντιστέκεται στην καταστροφή της δημόσιας δωρεάν παιδείας και στην κρατική τρομοκρατία.Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται επανάπαυση και θριαμβολογίες. Οι δολοφονικές αυτές επιθέσεις(ΑΠΘ κ.ά.), οι κραυγές για «πανεπιστήμια και εστίες κέντρα ανομίας», το χτύπημα των διαδηλώσεων, αποτελούν «πρόβα τζενεράλε» της γενικότερης όξυνση της καταστολής, όσο μεγαλώνουν οι επιπτώσεις της κρίσης και η απειλή του πολέμου.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ – ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι σίγουρο πως τόσο γύρω από τα θέμα της καταστολής στα πανεπιστήμια, όσο και από το προχώρημα της επίθεσης στη δημόσια παιδεία, αλλά και σε κάθε κοινωνικό τομέα (εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) θα ξεσπούν αυθόρμητες αντιδράσεις των φοιτητών, νέων και εργαζομένων. Το θέμα είναι πως θα μαζικοποιήσουμε και θα οργανώσουμε καλύτερα τους αγώνες αυτούς, για να είναι πραγματικά νικηφόροι.Σε αυτό συμβάλει η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη. Συμμετέχοντας σε όλους τους αγώνες και στον απολογισμό τους. Ακούγοντας προβληματισμούς και ανησυχίες κάθε φοιτητή, παρουσιάζοντας θέσεις, πολιτικό πρόγραμμα, ένα σχέδιο αγώνων.

Η ΣΣΠ διοργανώνει το ετήσιο πανελλαδικό Διήμερο Συζητήσεών της στην Αθήνα, στη Νομική ΕΚΠΑ, το Σαββατοκύριακο 22-23/10.Καλούμε κάθε αγωνίστρια/στη να συμμετέχει, να τοποθετηθεί και να συμβάλει, για την καλύτερη οργάνωση και ανάπτυξη ενός ισχυρού φοιτητικού κινήματος. Ώστε να διώξουμε την αστυνομία από τις σχολές μας, να προστατέψουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία – να αποκρούσουμε τις απειλές της φτώχειας, του πολέμου, της καταστολής. Να ανατρέψουμε την κλίκα Μητσοτάκη και τις μνημονιακές πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας!