Ιράν: «Γυναίκα! Ζωή! Ελευθερία!»
Σύντομη αναφορά για τις τρέχουσες διαμαρτυρίες στο Ιράν
της Laya Hooshari
23 Σεπτεμβρίου 2022
μετάφραση από το internationalviewpoint.org
Στα χρόνια που ο λαός του Ιράν έχει ζήσει κάτω από τη σημαία της τυραννίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, έχει αντιμετωπίσει κάθε είδους καταστολή και βία. Με την άνοδο στην προεδρική εξουσία το 2021 του Ιμπραχίμ Ραΐσι, που ως εκτελεστής τη δεκαετία του 1990 ήταν επικεφαλής της δολοφονίας χιλιάδων αγωνιστών ακτιβιστών, μεταξύ τους σοσιαλιστών και φεμινιστριών, το επίπεδο της καταστολής έχει ανέβει ακόμα περισσότερο.
Οι γυναίκες, ειδικά αυτές που ανήκουν σε εθνικές ομάδες, θρησκευτικές μειονότητες, η εργατική τάξη και η φτωχολογιά των πόλεων είναι ανάμεσα στις ομάδες που έχουν βιώσει τη μεγαλύτερη καταστολή. Κάθε μια απ’ αυτές τις ομάδες αντιμετωπίζει διάφορες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις, και την ίδια στιγμή η καθημερινή ζωή τους σημαδεύεται από την αντίσταση. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μια μυριάδα απαγορεύσεων, με μια από τις κύριες να είναι το υποχρεωτικό hijab (μαντίλα).
Αντίσταση
Ωστόσο, οι ιρανές γυναίκες ποτέ δεν αποδέχτηκαν το υποχρετικό hijab και πάντα πάλευαν να το αποτινάξουν μέσα από διάφορες μορφές πολιτικής διαμαρτυρίας. Τις προηγούμενες μέρες, με τη δολοφονία της Mahsa (Jina) Amini από τους πράκτορες της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ένα νέο κύμα ξεσηκωμού του ιρανικού λαού έχει ξεκινήσει σε πολλές πόλεις της χώρες. Αυτό που συνέβη στην Mahsa (Jina) είναι τόσο επώδυνο, σοκαριστικό και τρομερό για τον λαό του Ιράν, που η δολοφονία της πυροδότησε διαδηλώσεις και απεργίες σε διάφορα μέρη της χώρας.
«Mahsa (Jina), δεν πέθανες – το όνομά σου θα γίνει σύμβολο.» Αυτό γράφτηκε στον τάφο της. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Mahsa (Jina), μια γυναίκα 22 ετών πήγε στην πρωτεύουσα Τεχεράνη για διακοπές με τον αδερφό της από την γενέθλια πόλη τους, τη Σακέζ, μια κουρδική πόλη στο δυτικό Ιράν. Μια από τις περιπόλους που βίαια παρακολουθούν την εφαρμογή του hijab από τις γυναίκες, τη συνέλαβε στον σταθμό του μετρό Χακάνι στην Τεχεράνη, επειδή δεν φορούσε την «πρέπουσα» μαντίλα. Αφού την χτύπησαν, την μετάφεραν στο διαβόητο κέντρο κράτησης Vozara της Τεχεράνης, όπου μετά από μερικές ώρες έπαθε διάσειση από τους βαριούς ξυλοδαρμούς και τραυματισμούς. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κάσρα της Τεχεράνης, όπου μετά από δύο μέρες σε κώμα, πέθανε.
Το γεγονός ότι ο θάνατός της δεν είναι συνηθισμένος αλλά μια κυβερνητική δολοφονία, μια δολοφονία που συμβαίνει κάθε μέρα χωρίς να υψώνεται μια φωνή στα ΜΜΕ μέσα και έξω από το Ιράν, και το ότι μπορεί να συμβεί σε κάθε μια Ιρανή, το κάνει ένα πολιτικό θέμα για όλους τους Ιρανούς.
Απεργία
Στις 19 Σεπτέμβρη, οι Κούρδοι σε διάφορες πόλεις στο Ιρανικό Κουρδιστάν προχώρησαν σε γενική απεργία. Φεμινιστικές οργανώσεις δημοσίευσαν μια ανακοίνωση σε δύο τουλάχιστον πόλεις του Ιράν, ώστε να οργανωθεί μια μεγάλη συνάντηση με διαφορετικά κοινωνικά κομμάτια. Όπως στο παρελθόν, οι γυναίκες είναι στην πρώτη γραμμή των διαμαρτυριών, με την κίνηση να βγάλουν τις μαντίλες και έχουν δείξει ότι διαμαρτύρονται όχι μόνο ενάντια στο υποχρεωτικό hijab αλλά επίσης ενάντια σε όλη τη βάρβαρη δομή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Σε πόλεις όπως οι Τεχεράνη, Ραστ, Καράι, Ντιαβάν Νταρέ και Ντεγκλάν, για να αναφέρουμε μόνο λίγες, έχουν υπάρξει σκηνές όπου αξιωματούχοι δέρνουν και πυροβολούν τον κόσμο. Πολλοί έχουν συλληφθεί και τραυματιστεί και τουλάχιστον τρείς έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία. Τα ονόματά τους είναι Mohsen Mohammadi, Reza Lotfi και Foad Ghdimi. Αυτές οι διαμαρτυρίες και απεργίες θα συνεχιστούν σήμερα και τις επόμενες μέρες.
Ποια είναι η ουσία των πρόσφατων κινητοποιήσεων; Μπορεί κανείς να το βρει στα συνθήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί από τους διαδηλωτές ανά τη χώρα: Γυναίκα! Ζωή! Ελευθερία! Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδερφή μου! Θάνατος στον Δικτάτορα! (Ισλαμική Δημοκρατία) Η απελευθέρωση είναι δικαίωμά μας! Η συλλογικότητα είναι η δύναμή μας! Ψωμί! Δουλειά! Ελευθερία!…