Συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, Τετάρτη 15/6 – Στην φυλακή οι φασίστες δολοφόνοι

ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΤΗΣ Χ.Α. 

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, 

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ! 

 

Συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο

Τετάρτη 15/6, 8 πμ, μετρό Αμπελοκήπων

Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση Τετάρτη, 15/6, 19:00, Αγ. Βενιζέλου 

 

 

Στις 15/6 ξεκινάει η δίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής σε β΄ βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την πρωτόδικη καταδίκη στις 7 Οκτώβρη 2020, όταν 57 είχαν καταδικαστεί (σε σύνολο 69 κατηγορούμενων) και 39 οδηγήθηκαν στη φυλακή. Ανάμεσά τους ο δολοφόνος του Π. Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς (ισόβια κάθειρξη συν 14 χρόνια) και οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς, Παναγιώταρος, Λαγός, Γερμενής, που καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η ιστορική αυτή απόφαση εκδόθηκε υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση που είχε η ΧΑ και οι διάφορες φασιστικές συμμορίες όλο το προηγούμενο διάστημα από κομμάτια του δικαστικού μηχανισμού και του επίσημου αστικού πολιτικού συστήματος. Παρά τον τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων (έγγραφα, βίντεο, συνομιλίες, μαρτυρίες κ.ά.), που έδειξαν τον εγκληματικό χαρακτήρα και τη δολοφονική δράση της (αποτέλεσμα της ναζιστικής ιδεολογία της), η εισαγγελέας Α. Οικονόμου πήρε απροκάλυπτα το μέρος των νεοναζί, προτείνοντας καταδίκη μόνο του Ρουπακιά και αθώωση όλων των υπολοίπων. Ήδη 6 χρυσαυγίτες βρίσκονται εκτός φυλακής και τελικά πήραν αναστολή. Η πιο ηχηρή ήταν η αποφυλάκιση του Γ. Πατέλη (πρώην πυρηνάρχη Νίκαιας, γνωστός για την φράση «ό,τι κινείται σφάζεται»), που τελικά αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο μετά την κατακραυγή του αντιφασιστικού κινήματος. 

Τα τάγματα εφόδου της ΧΑ, μέσω της ασυλίας που απολάμβαναν, αποτέλεσαν μια «χρυσή εφεδρεία» του μνημονιακού καθεστώτος, ώστε να τρομοκρατούν αγωνιστές, νεολαία, μετανάστες. Ευθύνονται για σειρά από δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας και επιθέσεις, καθώς και για σειρά εγκλημάτων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία (δολοφονία του 21χρονου Αλίμ Αμπντούλ Μάναν από το Μπαγκλαντές, τον Μάιο του 2011). Τα σχέδια κράτους και ΧΑ για πιο οργανωμένη δράση ενάντια σε εργατικό κίνημα, μετανάστες και αγωνιστές, σταμάτησαν απότομα μετά τη δολοφονία Φύσσα και το ξέσπασμα του αντιφασιστικού κινήματος που ακολούθησε. 

Μπορεί σήμερα η ΧΑ να είναι ουσιαστικά διαλυμένη, όμως ο μνημονιακός, νεοφιλελεύθερος φασισμός είναι εδώ και θρέφει διαρκώς τον χρυσαυγίτικο. Γι’ αυτό αποτελεί τον κυριότερο εχθρό των εργαζομένων και της νεολαίας. Το μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης με τα δικαστήρια και τις ορδές των ΜΑΤ, παραμένει ο νο1 εχθρός για το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα! Η κυβέρνηση της ΝΔ «προσφέρει» στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα μόνο καταστολή, ακρίβεια, εξοντωτικές αντεργατικές, αντιλαϊκές, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, φτώχεια, εξαθλίωση. Οξύνοντας τυχοδιωκτικά τον ανταγωνισμό με τον τουρκικό καπιταλισμό, θρέφει τον εθνικισμό και τον μιλιταρισμό για να σφαχτούμε για τα συμφέροντα της ντόπιας ελίτ και των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Μαζί με τους ευρωπαίους «συμμάχους», στηρίζει δουλοπρεπώς τους φασίστες του Ζελένσκι στην Ουκρανία, φέρνοντας μέσα στη Βουλή του ναζί του τάγματος Αζόφ! 

Η καταδίκη – ορόσημο της φασιστοσυμμορίας της ΧΑ είναι μια σημαντική νίκη του κινήματος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να την καπηλευτούν τα αστικά μνημονιακά κόμματα ή να την αντιστρέψουν η κυβέρνηση της ΝΔ και οι κρατικοί μηχανισμοί. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ ενόψει του Εφετείου θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν και πάλι ως οι «δημοκράτες» που έβαλαν στη φυλακή τη ΧΑ. Να θυμίσουν ότι θέλουν ξεμπερδέψουν με το «άλλο άκρο», την Αριστερά, τους αγώνες, το εργατικό κίνημα. Εκεί αποσκοπούν όλα τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ΟΠΠΙ, κατάργηση φοιτητικού και εργατικού συνδικαλισμού, νέοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί κ.ά.). Η ούλτρα νεοφιλελεύθερη και ρατσιστική πολιτική του Μητσοτάκη, άλλωστε, μοιράζεται το ίδιο μίσος για τους αριστερούς, νέους, εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες όπως και την ίδια πολιτική ατζέντα με τους ναζί: Όλα για τους πλούσιους σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, ειδικά των πιο αδύναμων κομματιών. 

Η οριστική νίκη απέναντι στον φασισμό δεν θα έρθει μέσα από τους «θεσμούς» και τα δικαστήρια του αστικού κράτους, από «δημοκρατικά τόξα» των αστικών δυνάμεων. Η καταδίκη της ΧΑ πρέπει να είναι μόνο η αρχή στην πάλη ενάντια στον μνημονιακό-νεοφιλελεύθερο φασισμό και το μαύρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Μόνο οι ενωτικοί, μαχητικοί αγώνες στον δρόμο, ένα Ενιαίο Ταξικό Μέτωπο θα τσακίσουν μια και καλή τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.