ΠΑ.Σ.Ε. Vodafone: Σχετικά με την αύξηση του βασικού μισθού και τη λήξη της υποχρεωτικής τηλεργασίας

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

(Αρ. Απόφασης Πρωτοδικείου: 5215/2008)

Αρ. Πρωτοκόλλου: 16/2022

Αθήνα, 06.5.2022

Σχετικά με την αύξηση του βασικού μισθού και τη λήξη της υποχρεωτικής τηλεργασίας

Συνάδελφοι,

Σχετικά με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού από 1η Μάη

Η κυβέρνηση αποφάσισε ως γνωστόν την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50ευρώ μεικτά. Η αύξηση αυτή είναι αναντίστοιχη του κόστους ζωής. Στους υπο-μισθούς που έχουν καθιερώσει τα μνημόνια, έχει πλέον προστεθεί το κύμα αυξήσεων σε όλα τα είδη, για το οποίο μάλιστα προβλέπεται περαιτέρω επιδείνωση. Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας έχει επιβαρύνει αναντίστοιχα πολλά νοικοκυριά, ενώ το κόστος ενοικίου είναι υπέρογκο.

Εν τω μεταξύ στη χώρα μας οι αμοιβές έχουν πιάσει το ναδίρ καθώς είμαστε ανάμεσα στις 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατώτατο μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ και στην 1η 10άδα που έχει μισθό κάτω από 730€, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Είναι ενδεικτικό πως ο κατώτατος μισθός δεν έχει ακόμα επανέλθει στο επίπεδο της προ μνημονίων εποχή, που ήταν στα 751 ευρώ, ενώ το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί. Το 56% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα το 2021 αμείβονταν με μεικτό μισθό κάτω των 900 ευρώ, ενώ περίπου το 18% των εργαζόμενων λαμβάνει μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των επιχειρήσεων.

Η αναντιστοιχία αναγκών – κατώτατου μισθού γίνεται πιο φανερή αν δούμε συγκριτικά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι την ίδια στιγμή στην Ε.Ε. η Σλοβενία έχει κατώτατο μισθό 1.074€ και η Ισπανία 1.126€.

Η Γαλλία βρίσκεται στα 1.603€, η Γερμανία στα 1.621€, το Βέλγιο στα 1.658€, η Ολλανδία στα 1.725€, η Ιρλανδία στα 1.775€ και το Λουξεμβούργο στα 2.257€.

Να σημειωθεί ότι η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι εκτός σύγκρισης καθώς σε αυτές τις χώρες δεν εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός.

Να επισημάνουμε συγκριτικά ότι ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 1.110 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Στη Vodafone όταν γίνονται αυξήσεις του κατώτατου μισθού η διοίκηση συνηθίζει να της συμψηφίζει με την όποια επιπλέον μικρή παροχή αποδίδει, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην προχωρά σε αυξήσεις στον τελικό καταβαλλόμενο μισθό. Έτσι ουσιαστικά έχει παγώσει τους μισθούς εδώ και 10 χρόνια για μεγάλη μερίδα εργαζομένων. Σε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του προσωπικού που παραμένει με άμεσο εργοδότη τη Vodafone και αμείβεται βάσει συλλογικής σύμβασης ο μισθός έχει παγώσει από το 2012 λόγω μη καταβολής των 3ετιών που προβλέπονταν.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των εργαζομένων αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές ιδίως σε καταστήματα και τηλεφωνικά κέντρα, ενώ έχουν άμεσο εργοδότη κάποια άλλη εταιρεία (π.χ. ICAP, Addecco, Atlas, Manpower, Digicall, Project Solutions κ.λπ.). Είναι μνημείο εκμετάλλευσης όταν μία εταιρεία που βρίσκεται σταθερά στις 10 μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε επίπεδο κερδοφορίας, όπως η Vodafone, υπο-αμείβει χιλιάδες εργαζόμενους με ψίχουλα. Είναι τελείως κατακριτέο, όταν σε πολλούς από αυτούς τους συναδέλφους, σιωπηρά, στην απόδοση του κατώτατου μισθού τους, “τρώνε” την νόμιμη προϋπηρεσία που δικαιούνται και το επίδομα γάμου.

Κανονικά κάθε συνάδελφος που αμείβεται με βάσει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και έχει καθιερώσει σε οποιονδήποτε εργοδότη έως το 2012 προϋπηρεσία σε 3ετίες βάσει ενσήμων, πρέπει να αμείβεται με βάσει τις ελαφρά αυξημένες κλίμακες των 3ετιών που του αντιστοιχούν. Κάθε εργαζόμενος μέσω βεβαίωσης προϋπηρεσίας από τον e-efka, εφ’ όσον θεμελιώνει με ένσημα έως το 2012 3ετίες, μπορεί να διεκδικήσει από τον εργοδότη του να ενταχθεί στην ανάλογη μισθολογική κλίμακα (βλ. και πίνακα πιο κάτω).

Επιπλέον -παρά την κατάργηση μισθολογικών επιδομάτων λόγω των μνημονίων- κάθε εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει το επίδομα γάμου (εφόσον είναι παντρεμένος ή διαζευγμένος) καθώς αυτό έχει διττή φύση, δεν αποδίδεται δηλαδή βάσει εθνικής συλλογικής σύμβασης μόνο αλλά έχει κυρωθεί και με σχετικό νόμο του ελληνικού κράτους στο παρελθόν.

Για το επίδομα γάμου και τη διεκδίκησή του μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική εγκύκλιο της ΓΣΕΕ εδώ.

Για το τί ισχύει πλέον στις μισθολογικές κατηγορίες από 1/5/2022 παραθέτουμε τον κάτωθι πίνακα:

 Για το σχετικό ΦΕΚ και την πορεία αυξήσεων παραθέτουμε και το link του ΚΕΠΕΑ (ΓΣΕΕ).

 

Συνάδελφοι,

Είναι αναγκαίο να υπάρξει γενναία αύξηση μισθών και συλλογική σύμβαση που να διασφαλίζει τα μισθολογικά δικαιώματα σε όλο το εύρος της εταιρείας.

Το κόστος ζωής, οι ανάγκες διαβίωσης απλά δεν βγαίνουν με τους σημερινούς μισθούς.

Το τί τελικά θα γίνει, θα εξαρτηθεί και από τη δική μας στάση, του καθένα χωριστά, με τη συμμετοχή του στο Σωματείο και στις συλλογικές διαδικασίες και διεκδικήσεις.

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν περαιτέρω το Σωματείο με την εγγραφή τους και τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες του και στις κινητοποιήσεις που συναποφασίζονται.
  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν τα μισθολογικά δικαιώματα που δικαιούνται σε επαφή με το ΔΣ του Σωματείου και κυρίως να διεκδικήσουν με αυξήσεις την αξία της εργασίας τους, που δεν τους αποδίδεται έως τώρα από κανέναν εργοδότη.

Σχετικά με το τι ισχύει για την τηλεργασία και τα μέτρα ασφαλείας από 16 Απρίλη

Συνάδελφοι,

Όπως είναι ήδη γνωστό από τις 16 Απριλίου, το δικαίωμα του εργοδότη, να επιβάλλει μονομερώς τηλεργασία χωρίς σύναψη σύμβασης, έχει παύσει να ισχύει. Με νέο ΦΕΚ της κυβέρνησης τερματίζεται η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και προβλέπεται η λειτουργία τους με πλήρες προσωπικό. Το ΦΕΚ δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή για τους εργαζόμενους που στην σύμβαση εργασία τους προβλέπεται η τηλεργασία. Ταυτόχρονα προβλέπει και αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας που οφείλουν από το νόμο οι εργοδότες να τηρούν από 1η Μάη έως και 16 Μάη στους χώρους εργασίας είναι:

·         Χρήση μάσκας

·         Παροχή και χρήση αντισηπτικού διαλύματος στους χώρους εργασίας.

·         Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υποχρεούνται στη διενέργεια 1 rapid test την εβδομάδα (με δική τους επιβάρυνση).

·         Επαρκής εξαερισμός χώρων εργασίας με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.

·         Αποστάσεις θέσεων εργασίας ανά 1,5μ τουλάχιστον.

·         Καθαριότητα χώρων εργασίας.

·         Εργαζόμενοι σε ομάδες υψηλού κινδύνου -εφ’ όσον είναι εφικτό- εργάζονται αποκομμένοι και σε μη επαφή με πελατειακό κοινό.

·         Διαχείριση κρουσμάτων και άδειες ασθενείας βάσει των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ.

Θεωρούμε αστεία την αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση και την πολιτική των μέτρων τουλάχιστον ανεπαρκή για την προστασία του πληθυσμού.

Η συνεχής υποβάθμιση του ΕΣΥ, η άρση των μέτρων ενώ υπάρχουν νεκροί, η έλλειψη ελέγχων στους χώρους εργασίας, η αποδυνάμωση αναρρωτικών αδειών σε εργαζόμενους και της κάλυψης αποδοχών τους, η εγκατάλειψη οικονομικά και ηθικά των ανεμβολίαστων πολιτών δημιουργεί ένα μείγμα που οδηγεί σε περαιτέρω εξάπλωση, νεκρούς και οικονομικά βάρη στους ασθενέστερους της κοινωνίας.

Η διοίκηση της εταιρείας -κάτω από τις απαιτήσεις του Σωματείου αλλά και υπό την πίεση των κρουσμάτων και της εξάπλωσης- έως τώρα παρείχε στους εργαζόμενους στα κτήρια 3 self tests ανά εβδομάδα και απαιτούσε τη διενέργειά τους καθώς και τον διαμοιρασμό 5 μασκών τύπου FFP2.

Πλέον δεν ακολουθεί αυτή την πολιτική σε όλα τα κτήρια. Μας ανακοίνωσε με έγγραφή απάντησή της, πως τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται επιπλέον των νομίμων μέτρων και άρα εφαρμόζονται κατά βούλησή της, όπου και όπως κρίνει απαραίτητο. Στην κτηριακή εγκατάσταση Χαλανδρίου ουσιαστικά δεν παρέχει self tests αλλά και στους άλλους χώρους και στα καταστήματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυτά δίνονται με μικρή καθυστέρηση, πιθανόν με απώτερο στόχο την πλήρη διακοπή τους.

Ειδικά στα καταστήματα, που υπάρχει και διέλευση κοινού, δεν υπάρχουν προληπτικές απολυμάνσεις χώρων μετά το κλείσιμο πέρα της βασικής καθαριότητας, ούτε έχουν ενταθεί περισσότερο οι καθαριότητες, όπως θα ήταν αναγκαίο.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης των κρουσμάτων στους χώρους εργασίας.

Το χειρότερο ωστόσο είναι πως και σε γεγονότα κρουσμάτων η διοίκηση δρα στη σιωπή, χωρίς να ενημερώνει και εφαρμόζοντας ακόμη και τα δικά της πρωτόκολλα κατά το δοκούν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τα τελευταία 2 έτη. Το τελευταίο έλαβε χώρα στο κτήριο Πετραλώνων πριν το Πάσχα, όταν στις 13/4 σε κρούσμα στο ισόγειο του κτηρίου προχώρησε -χωρίς να ενημερώσει τους εργαζόμενους- μετά τη λήξη της βάρδιας σε απολύμανση χώρου και -από όσο γνωρίζουμε- δεν προχώρησε σε προληπτικά τεστ, ούτε σε εφαρμογή καραντίνας σε στενές επαφές. Στα δε ερωτήματά μας επέλεξε για άλλη μία φορά να μην απαντήσει.

Το γεγονός πως δεν είχαμε εξάπλωση κρουσμάτων αντίστοιχη με αυτή που είχε συμβεί τον 3/2021 στον Κηφισό με παρόμοιους χειρισμούς της διοίκησης, είναι καθαρά θέμα τύχης.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες και για την προστασία της υγείας όλων μας καλούμε τη διοίκηση, πέρα από τα όσα την υποχρεώνει ο νόμος να πράξει:

·         Να συνεχίσει τη σποραδική παροχή και διενέργεια των self tests σε όλο το προσωπικό στα κτήρια χωρίς να ατονήσει το μέτρο.

·         Να συνεχίσει το διαμοιρασμό των μασκών σε όλο το προσωπικό.

·         Να προχωρήσει σε επιπλέον προληπτικές απολυμάνσεις στα καταστήματα.

·         Να καλύψει πλήρως τα rapid tests για τους λίγους ανεμβολίαστους συναδέλφους.

·         Να ενημερώνει σε περιπτώσεις κρουσμάτων και να εφαρμόζει προληπτική απομάκρυνση από το χώρο εργασίας σε στενά κρούσματα και να αναλαμβάνει το κόστος για διενέργεια PCR τεστ χωρίς παραλείψεις.

Καλούμε και όλους τους συναδέλφους:

·         Να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο συνεπειών από τη νόσηση.

·         Να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

·         Να απαιτούν από τη διοίκηση σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή των αυτονόητων μέτρων (εξαερισμός, παροχή αντισηπτικών, επαρκή καθαριότητα, αποστάσεις 1,5μ και άνω).

·         Σε περίπτωση κρούσματος να ενημερώνουν άμεσα το ΔΣ του Σωματείου και να απαιτούν την λήψη μέτρων από τους προϊσταμένους τους.

Προειδοποιούμε τη διοίκηση που επιμένει να πράττει κατά το δοκούν πως σε περιπτώσεις εξάπλωσης κρουσμάτων θα είναι η μόνη υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει και θα λάβουμε όποιο μέτρο κρίνουμε αναγκαίο για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Συνάδελφοι,

Εκτός από τα μέτρα προστασίας για όσους εργαστούν στα γραφεία προκύπτει και το θέμα διαχείρισης της τηλεργασίας.

Είναι πολύ πιθανόν η διοίκηση να προχωρήσει σε νέο γύρο επιδίωξης ατομικών συμβάσεων σε όλα τα τμήματα για να καθιερώσει περαιτέρω είτε μόνιμο, είτε υβριδικό μοντέλο τηλεργασίας.

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους καθώς με τη σύναψη ατομικής σύμβασης τηλεργασίας:

·          Μετακυλίεται το λειτουργικό κόστος στον τηλεργαζόμενο.

·         Η εμπειρία δείχνει πως η διοίκηση με τέτοιες συμβάσεις εισάγει όρους και επιδιώκει την ανατροπή του ωραρίου (8,5ώρες από 8ωρο) και των διαλειμμάτων (μείωσή τους και καθιέρωσή τους ως μη εργάσιμο χρόνο) με βάσει όσα εισήγαγε ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη.

·         Σε καμία περίπτωση δεν αφήνει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα στα πλαίσια υβριδικού μοντέλου να επιλέγει πότε θα εργαστεί από το σπίτι και πότε από την κτηριακή εγκατάσταση.

Περαιτέρω η τηλεργασία αποδυναμώνει τη μεταξύ μας επαφή και δημιουργεί συνθήκες έντασης της εργασίας και αδυναμίας ελέγχου από το Σωματείο για το τί συμβαίνει στους χώρους εργασίας, ειδικά σε μία εποχή όπου η εργοδοτική ασυδοσία χτυπάει “κόκκινο”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες καλούμε όλους τους συναδέλφους να επανεξετάσουν τη στάση τους και να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας χωρίς να ενδώσουν σε πιέσεις ή “δολώματα” για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων τηλεργασίας.

Τέλος ενημερώνουμε πως το Σωματείο μας σε σχετική επιστολή που έστειλε στη διοίκηση ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο/χρόνο εφαρμογής του ΦΕΚ για τον τερματισμό της τηλεργασίας και το πλάνο επιστροφής (ή όχι) των συναδέλφων στα γραφεία, έλαβε την απάντηση πως «θα ακολουθήσει πρόσκληση σε ενημέρωση και διάλογο όσον αφορά ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας στα τμήματα  της VF που δεν έχει εφαρμοστεί το υβριδικό μοντέλο εργασίας καθώς και τα τηλεφωνικά κέντρα της 360 Connect ως σύγχρονες μορφής απασχόλησης».

Το ΔΣ του Πανελλήνιου Σωματείου Vodafone-Πάναφον