Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια

Τύμπανα πολέμου στα Βαλκάνια

 

Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές για άλλη μια φορά στρώνουν το έδαφος για την εξάπλωση του πολέμου. Πέρα από τον εξοπλισμό με κάθε τρόπο του καθεστώτος Ζελένσκι, όπου πρωτοστατεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και σε άλλες χώρες, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια. Εν προκειμένω, η Βρετανία παρέδωσε αντιαρματικά όπλα Javelin (αμερικανικής κατασκευής) και NLAW (βρετανικής κατασκευής) στο Κόσοβο, προφανώς για το ενδεχόμενο (ή τη συνειδητή προετοιμασία;) μιας σύγκρουσης με τη Σερβία.

Η κατάσταση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας είναι εδώ και καιρό τεταμένη, με αποτέλεσμα μια τέτοια κίνηση να προετοιμάζει ένα επόμενο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Κόσοβο συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των δυτικών ιμπεριαλιστών, φλερτάροντας με μια πιθανή είσοδο στο ΝΑΤΟ. Διαθέτει ήδη τη θηριώδη αμερικανική βάση “Bondsteel”, στην πόλη Ουρόσεβατς. Εκεί μάλιστα έχουν αρχίσει από τον δήμο εργασίες ανέγερεσης ενός αγάλματος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην εδραίωση της ειρήνης και της ανεξαρτησίας του Κοσόβου»! Στο κέντρο της πρωτεύουσας Πρίστινα από το 2009 δεσπόζει ένα επιβλητικό άγαλμα, ύψους 6 μέτρων (!), του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ενώ κεντρική λεωφόρος της πόλης φέρει το όνομά του. Όλα αυτά ως «ευχαριστήριο» για τις 78 μέρες βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ενάντια στη Σερβία το 1999. Τέτοια μνημεία υπάρχουν και για άλλα «γεράκια» από την τότε ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το αίτημα του Κοσόβου για επιτάχυνση της ένταξής του στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ. Το διατύπωσε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνάς του, μαζί με την ετοιμότητα να προσφέρει βοήθεια για οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, αν αυτό ζητηθεί από την Ουάσιγκτον, όπως είπε…

Το Κόσοβο ως «ανεξάρτητο κράτος» είναι δημιούργημα των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών της Σερβίας το 1999. Η ανεξαρτησία του αναγνωρίζεται από περισσότερες από 110 χώρες, κυρίως «δυτικές», αλλά όχι από τη Σερβία και τη Ρωσία. Το Κόσοβο εξακολουθεί να μην είναι μέλος του ΟΗΕ λόγω του βέτο της Ρωσίας. Υπάρχουν επίσης 4 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που μέχρι σήμερα αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου: η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ελλάδα (την ίδια θέση έχει και η Κύπρος). Ωστόσο οι πιέσεις για μια τέτοια αναγνώριση αυξάνονται.

Από την πλευρά της, η Σερβία έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία και έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της. Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές έχουν αρχίσει να την πιέζουν ασφυκτικά για να αλλάξει στρατόπεδο, με την υπόμνηση της απειλής ενός νέου πολέμου εναντίον της όπως το 1999. Η Σερβία απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις και νέους εξοπλισμούς. Π.χ. πρόσφατα, σε μια «μυστική επιχείρηση», έξι μεταγωγικά της πολεμικής αεροπορίας της Κίνας, μετέφεραν ένα εξελιγμένο αντιαεροπορικό σύστημα, ενώ προχωράει η προμήθεια μαχητικών αεροπλάνων Rafale από τη Γαλλία.

Ο εξοπλισμός του Κοσόβου από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές είναι μέρος μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στα Βαλκάνια: η Κροατία (επίσης αντίπαλος της Σερβίας) έχει ήδη σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αγορά σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών, η Βουλγαία σχεδιάζει εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του οπλοστασίου της…

Στα Βαλκάνια και συνολικά στην Ευρώπη η άνοδος του μιλιταρισμού δεν προμηνύει κανένα καλό για τους λαούς. Δεν πρέπει να αφήσουμε το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς ιμπεριαλιστές να μετρατρέψουν ξανά τα Βαλκάνια σε θέατρο του πολέμου. Στην Ελλάδα, η τυχοδιωκτική, πολεμοκάπηλη, αντεργατική κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Όσο τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ολοένα και πιο δυνατά στα Βαλκάνια, όσο μετατρέπει την ελληνική επικράτεια σε απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση (και μάλιστα με κομβικό ρόλο), τόσο οι κίνδυνοι αυξάνονται για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Πρέπει να εμποδίσουμε αυτή τη συμμετοχή στον πόλεμο και την εφαρμογή του ακραίου ταξικού-νεοφιλελεύθερου προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ.