Η άποψή μας: Οι πόλεμοι είναι πάντοτε σε βάρος των «από κάτω»

Οι πόλεμοι είναι πάντοτε σε βάρος των «από κάτω»

 

Από την στήλη “Η άποψή μας” της Εργατικής Πάλης Μάρτη

 

Ο πόλεμος δεν είναι μόνο η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, σύμφωνα με τη ρήση του Κλαούζεβιτς, αλλά και οι επιπτώσεις των «άλλων μέσων» στην οικονομία. Αυτές οι επιπτώσεις τις οποίες κανένας δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει με ακρίβεια, σίγουρα θα είναι πολύ-πολύ σημαντικές. Αυτό το ομολογούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι βέβαια γιατί ενδιαφέρονται για τα δεινά τα οποία θα πέσουν πάνω στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, αν είχαν τέτοιο ενδιαφέρον θα έπρεπε να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην αποτροπή του πολέμου και όχι να είναι οι βασικοί εμπρηστές του. Τα δεινά που έρχονται δεν είναι απλώς για μια παρενέργεια της επέμβασης ή του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία, αλλά είναι το αποτέλεσμα του ολοκληρωτικού πόλεμου που εξαπέλυσαν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και οι ακόλουθοι τους σαν την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, με τις λεγόμενες «κυρώσεις», τις πολεμοκάπηλες κραυγές τους, το μίσος με το οποίο διαιρούν τους λαούς κ.λπ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από αυτό που λένε και επαναλαμβάνουν εν χορό όλα τα ΜΜΕξαπάτησης για τις κυρώσεις που επιβάλλουν σε ολιγάρχες, διάφορους αξιωματούχους και τράπεζες της Ρωσίας, αυτά τα παράσιτα είναι δικά τους και συνέταιροι στη λεηλασία του πλούτου των χωρών και των λαών, δεν θα στερηθούν ούτε το παντεσπάνι ούτε το χαβιάρι.

Τσουνάμι φτώχειας, ακρίβειας, ανεργίας

Το τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον, φαίνεται από τα μηνύματα που έρχονται από τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια, ιδιαίτερα της ΕΕ. Απαντώντας στις δυτικές κυρώσεις, η ρωσική Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να κάνει στάση πληρωμών σε ξένους κατόχους ρωσικών ομολόγων, αυτό έχει επιπτώσεις –στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερες– σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως σε αυτές που κατέχουν ρωσικά ομόλογα ή χρεόγραφα. Η πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη τους είναι περίπου 25%, πράγμα που σημαίνει επιστροφή στα επίπεδα του Ιουλίου του 2021 και την απώλεια ενός έτους κερδών. Αυτές που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα είναι οι αυστριακές, οι γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές, ισπανικές, και κάποιες από αυτές μπορεί να οδηγηθούν και στην χρεοκοπία. Το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ισχύει για τις ελληνικές τράπεζες (έχουν μικρή ποσότητα ρωσικών ομολόγων), οι οποίες είναι σε κατάσταση μόνιμης χρεοκοπίας και συντηρούνται χάρη στις συχνές ενέσεις με κρατικό χρήμα.

Αυτό το επικίνδυνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν και ο λόγος για τον οποίο μαζεύτηκαν εσπευσμένα και έκτακτα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ. Οι Τράπεζες της ΕΕ βρίσκονται σε χειρότερη θέση από το 2011-12, με τα ανοίγματα που είχαν τότε σε ελληνικά ομόλογα, χρεόγραφα κ.ά. Τότε όμως και χάρη στα μνημονιακά κόμματα (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) τα φόρτωσαν όλα στον ελληνικό λαό, στα ασφαλιστικά ταμεία, ξελασπώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τις τράπεζές τους. Την τωρινή κρίση των τραπεζών τους σίγουρα θα την φορτώσουν στους λαούς των χωρών τους και βέβαια όχι στους ολιγάρχες ρώσους και δυτικούς.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως είναι φυσικό, επηρεάζουν όλη την οικονομία πράγμα που φαίνεται και στην πτώση των χρηματιστηρίων. Η πτώση των χρηματιστηρίων σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλη και στη ΕΕ τρομακτική, στο δε ελληνικό χρηματιστήριο χάθηκαν μέσα σε μια βδομάδα (24/2 – 4/3/2022) περίπου 7,7 δις ευρώ.

Ο πληθωρισμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σημειώνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αν και ακόμη είμαστε στην αρχή, μερικά παραδείγματα είναι ενδεικτικά των άμεσων μελλοντικών τάσεων: Στη Γερμανία τρέχει με ρυθμό 5,5%, στη Γαλλία με 4,1%, στην Ιταλία με 6,2%, στην Ισπανία με 7,5%. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στη Βαλτική, συγκεκριμένα στη Λιθουανία 13,9%, στην Εσθονία 12,4% και στη Λετονία 8,9%. Στη χώρα μας τον Φλεβάρη ξεπέρασε το 6,3% – σημειώνοντας άλμα σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβρη που ήταν 2,8%. Να σημειώσουμε ότι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης η ακρίβεια είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι δείχνει ο πληθωρισμός, που είναι ο μέσος όρος διαφόρων προϊόντων, πολλά από τα οποία δεν ανήκουν στην κατανάλωση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών μαζών. Οι επιπτώσεις της ακρίβειας στους χαμηλόμισθους είναι δραματικές, κυρίως σε αυτούς που έχουν μικτές αποδοχές μέχρι 700 ευρώ (742.372 χιλιάδες ή 33,85% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα) ή ακόμη χειρότερα σε εκείνους τους εργαζόμενους (περίπου 395.115 χιλιάδες) που έχουν μηνιαίο μισθό λιγότερο ή ίσο με 500 ευρώ μεικτά! Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι άνεργοι που σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ ξεπέρασαν το 1.200.000.

Πρώτη στάση Μακαρθισμός

Η πολεμική «υστερία» που κατέλαβε τους δυτικούς ιμπεριαλιστές αν και καλύπτεται κάτω από την ρωσική ιμπεριαλιστική επέμβαση, τις «αξίες του δυτικού κόσμου» κ.ά., όλα δείχνουν ότι ήταν σχέδιο προετοιμασμένο εδώ και καιρό. Αυτό καταδεικνύουν όλες οι πράξεις τους, αυτό δείχνει ο συντονισμός απέναντι στις απαγορεύσεις, στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στο λυσσώδη και δύσοσμο Μακαρθισμό που επέβαλαν όλες οι χώρες της ΕΕ. Μέχρι στιγμής απαγόρευσαν δυο ρωσικά ΜΜΕ (Russia Today και Sputnik), απέλυσαν ρώσους καλλιτέχνες που εργάζονταν σε άλλες χώρες, αφαίρεσαν το βραβείο («Cristian») από τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα …και από το μένος των μακαρθιστών δεν μπορούσε να λείπει και η ανεκδιήγητη Μενδώνη που ως υπουργός «Πολιτισμού» διέταξε «να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς»!

 Η «υστερία» τους, οι ψυχροπολεμικές τους κραυγές, ο μακαρθισμός τους όλα δείχνουν ότι ετοιμάζονται για σκληρό πόλεμο. Ετοιμάζονται για πόλεμο και πρώτα ενάντια στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία και όχι φυσικά ενάντια στους ολιγάρχες ρώσους και δυτικούς. Αν δεν τους σταματήσουμε και πρώτα και κύρια τους άθλιους νεοφιλελευθέρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έτρεξαν να μπλέξουν τη χώρα μας σε πολεμικές συγκρούσεις και όπως πάντα στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, το βιοτικό μας επίπεδο θα χειροτερεύσει πολύ, η φτωχοποίηση θα μεγαλώσει και θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο, τα δημοκρατικά δικαιώματα θα συρρικνωθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρώτη στάση ο Μακαρθισμός και ολοταχώς προς τον Μεσαίωνα.