Ψηφίστηκε το θηριώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ψηφίστηκε το θηριώδες εξοπλιστικό πρόγραμμα

 Κωμωδία και δράμα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού

 

Με ευρεία πλειοψηφία από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση ψηφίστηκε στις 15/2 το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους 7 δισ. για 4 γαλλικές φρεγάτες Belharra, 6 επιπλέον από τα γνωστά «αγιασμένα» γαλλικά αεροπλάνα Rafale και 44 τορπίλες υποβρυχίων.

Για τη ΝΔ είναι η συνέχεια της επικίνδυνης πολιτικής της: Πλήρης στοίχιση με τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Μετατροπή της χώρας σε απέραντη αμερικανο-νατοϊκή βάση, ορμητήριο ενάντια στη Ρωσία (Σούδα, Αλεξανδρούπολη κ.ά.). Τυχοδιωκτική επένδυση στον εθνικισμό και στην προστασία των «μεγάλων συμμάχων» μας (συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ κ.ά.). Όλα αυτά εκθέτουν τον ελληνικό λαό σε μια τεράστια σύγκρουση και σε τρομακτικούς κινδύνους.

Τι να πεις κανείς, όμως, για την αγυρτεία του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ; Μίλησαν για ενίσχυση της «αμυντικής θωράκισης της χώρας» αλλά «χωρίς λευκή επιταγή στην κυβέρνηση». Η «διαφωνία» τους περιορίστηκε στο κόστος των εξοπλισμών, επειδή φέρνει ελλείμματα και χρέη («δημοσιονομική εκτροπή»). Οι ίδιοι, αντίθετα, μας λένε ότι μπορούν να διασφαλίσουν εξοπλισμούς πιο αποτελεσματικούς, φτηνούς και συμφέροντες, όπως έκαναν με τις γαλλικές φρεγάτες, που προετοίμασαν τη σύμβαση. Έτσι, με τον Τσίπρα και εξοπλισμοί θα γίνονται και χρήματα θα εξοικονομούνται, μάλιστα για… αύξηση των μισθών και στήριξη των πολιτών ενάντια στην ακρίβεια! Δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τη ΝΔ ότι «παραδίδεται πλήρως στις ΗΠΑ» και δεν έχει πολιτική να αποτελέσει «πόλο ειρήνης». Αυτοί που είχαν προετοιμάσει το έδαφος για την στρατηγική «αμυντική» συμφωνία με τις ΗΠΑ και είχαν κάνει τους αντιδραστικούς άξονες στην περιοχή μας (με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.ά. υπό την ευλογία των ΗΠΑ) σημαία τους!

Λέγοντας αυτά και πολλά ακόμα εμετικά, υποσχόμενος ό,τι απίθανο μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα Rafale, αλλά υπερψήφισε τις φρεγάτες. Αλίμονο στους εργαζόμενους και τη νεολαία αν δεν «θάψουν» με τους αγώνες τους τέτοιους απατεώνες.

Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η στάση των άλλων δύο κομμάτων, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Το KKE καταψήφισε Rafale και φρεγάτες – ωστόσο, δεν καταψήφισε τις τορπίλες, δηλώνοντας «παρών». Αλήθεια, γιατί; Επειδή αυτές είναι «αμυντικές» ή είναι «αναγκαίες» για τη λειτουργία του στρατιωτικού μηχανισμού; Ή μήπως, αντίθετα με άλλα όπλα, διασφαλίζουν τα (αστικά) «κυριαρχικά δικαιώματα»; Όπως δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας, αυτή η στάση «είναι θέση που συμβαδίζει με την πάλη για τον απεγκλωβισμό της χώρας από ιμπεριαλιστικά σχέδια». Πάλι καλά που δεν μας είπε και ότι έτσι ενισχύεται το αντιπολεμικό κίνημα… Με «πραγματικό πατριωτισμό» (Κουτσούμπας) η ηγεσία του ΚΚΕ εγκαταλείπει, ξανά και ξανά, όλες τις βασικές αρχές μιας ταξικά ανεξάρτητης πολιτικής. Επίσης, καλά τα λόγια του Δ. Κουτσούμπα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ (αν και πάντα τα ακολουθεί η επωδός περί υπεράσπισης των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας») – αλλά καλά θα ήταν, αυτές τις κρίσιμες μέρες, το ΚΚΕ να ενίσχυε άμεσα την αντιπολεμική κινητοποίηση, αντί να καλεί γενικώς σε ανησυχία και επαγρύπνηση.

Το ίδιο ισχύει για το ΜεΡΑ25 (με «σκληρή» αντιπολίτευση αποσκοπεί να οφεληθεί από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ), που επίσης δήλωσε «παρών» για τις τορπίλες. Καλά τα ονειροπολήματα για «ειρήνη μέσω της διπλωματίας» και «πράσινη συμφωνία ειρήνης» κ.ο.κ. (οι τορπίλες φαίνεται είναι μέσο… διπλωματικό και φιλοπεριβαλλοντικό), αλλά αυτό που μετράει είναι η αντιπολεμική κινητοποιήση, όχι οι κοινοβουλευτικές παραστάσεις με μπόλικη δόση «υπευθυνότητας».

Σε μια στιγμή όπου μεγαλώνει στους λαούς η αγωνία για την απειλή του πολέμου και επείγει η οργάνωση της αντιπολεμικής κινητοποίησης (στη χώρα μας και στην Ευρώπη πρωτίστως ενάντια στους εμπρηστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ), η ψηφοφορία στη βουλή ήρθε να υπογραμμίσει μια βασική αλήθεια. Δεν υπάρχει τίποτα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σ’ αυτό τον «ορνιθώνα» της αστικής τάξης. Μόνο ατέλειωτες επιθέσεις, δισεκατομμύρια για το κεφάλαιο και τους πλούσιους, εξυπηρέτηση των βρώμικων ιμπεριαλιστικών σχεδίων, πατριδοκαπηλεία, κυνισμός… αλλά και υποκρισία και αδιέξοδα. Μόνος δρόμος είναι η δική μας εξωκοινοβουλευτική πάλη, για να χτίσουμε βήμα-βήμα ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα.

 

16.2.2022