Αλεξάνδρα Φελέκη 1952-2021

 

Στις 18 Δεκέμβρη έφυγε από κοντά μας η αγαπητή συντρόφισσα Αλεξάνδρα (Αλέκα) Φελέκη, αφού ταλαιπωρήθηκε αρκετά χρόνια από μια βαριά ασθένεια. Γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της περιοχής Άρτας , όπου έζησε τα πρώτα της χρόνια ως μέλος μια πολυμελούς και πολύ πτωχής οικογένειας. Από πολύ νωρίς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργαζόταν και σπούδαζε ταυτόχρονα-ήταν φοιτήτρια στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιά). Είχε σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα στα χρόνια της χούντας και δραστηριοποιήθηκε στον τοπικό σύλλογο των Ηπειρωτών. Όπως είναι γνωστό οι τοπικοί σύλλογοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φοιτητικού κινήματος για ένα ορισμένο διάστημα. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου συμμετείχε όλες τις μέρες στην Εργατική Συνέλευση και πήρε μέρος σ’ όλες τις δραστηριότητές της.  Ακόμη η σ. Αλέκα -κάτι που αξίζει ιδιαίτερα να υπογραμμιστεί- στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας ήταν ο σύνδεσμος των τροτσκιστών που βρίσκονταν στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού, Αίγινας, κτλ., με τους έξω συντρόφους όσο και ο «ταχυδρόμος»  που μετέφερε τα έντυπα – ευρωπαϊκά και αμερικάνικα – της 4ης Διεθνούς κ.λπ.

Μετά τη δικτατορία δραστηριοποιήθηκε στην ΟΚΔΕ για μεγάλο διάστημα. Στις μεγάλες κινητοποιήσεις στις 25 Μάη του 1976 ενάντια στο νόμο 330 του Καραμανλή, κατηγορήθηκε και πέρασε από δίκη μαζί με τον σ. και αδελφό της Γιάννη Φελέκη, ως εκπρόσωποι της ΟΚΔΕ που θεωρήθηκε υπεύθυνη για τα γεγονότα μαζί με 14 άλλους συντρόφους ηγετικά μέλη άλλων οργανώσεων της άκρας αριστεράς.

Η σ. Αλέκα ήταν μια ανεκτίμητη συντρόφισσα, ευγενική, ήπιος χαρακτήρας που είχε πολύ θάρρος και τόλμη. Πριν από τρία χρόνια πέθανε και ο σύζυγός της σ. Κώστας Αμπάβης

Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα βαθειά της συλλυπητήρια στον αδελφό της σ, Γιάννη Φελέκη, στον γιό της Γιώργο Αμπάβη, στους συγγενείς και στους φίλους της. Καλό σου ταξίδι συντρόφισσα.