Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους και τους αγώνες των φοιτητών (ανακοίνωση της ΣΣΠ)

Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους!

Κυβέρνηση και ελίτ μετέτρεψαν την πανδημία σε ευκαιρία για να περάσουν σωρεία αντιδραστικών νόμων και διατάξεων, που τσακίζουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων και κατακτήσεών μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση, η νεολαία έδωσε μία πρώτη απάντηση, σημαντική για τα δεδομένα της περιόδου. Πιάνοντας ξανά το νήμα του αγώνα, το φοιτητικό κίνημα οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ σε μια σοβαρή υποχώρηση, αποτρέποντας την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια στις 15 Απριλίου (χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, την πλήρη ακύρωσή της). Παρά τις αδυναμίες που φάνηκαν μέσα απ’ αυτές τις κινητοποιήσεις, οι φοιτητές και η νεολαία απέδειξαν πως δεν έχουν ηττηθεί, συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται νέος, συνολικός νόμος, που θέλουν να περιέχει: 1) Κλείσιμο περίπου του 10% των σχολών. 2) Επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος. Δηλ. της διοίκησης από μάνατζερ-δικτάτορες, τεχνοκράτες κ.ά. διευκολύνοντας τη λεηλασία των δημόσιων ιδρυμάτων από ιδιώτες-αρπακτικά (π.χ. σύμπραξη με ιδιώτες, εξάπλωση των διδάκτρων). 3) Προσπάθεια για ένα συντριπτικό χτύπημα στον φοιτητικό συνδικαλισμό (ενιαίο ψηφοδέλτιο, ηλεκτρονικές διαδικασίες κ.ά.). Μετατρέποντας τους συλλόγους μας σε αποπολιτικοποιημένα, διακοσμητικά μορφώματα, στα πρότυπα της ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ (πάρτι, πελατειακές σχέσεις κ.ά.).

Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι όργανα συζήτησης και πάλης, λειτουργούν στα χέρια των φοιτητών και ανεξάρτητα από το κράτος, τις επιχειρήσεις, τις διοικήσεις των σχολών. Με τη θέσπιση ηλεκτρονικών διαδικασιών, προσπαθούν να διαλύσουν τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες και κυρίως τις γενικές συνελεύσεις. Μέσα από το ενιαίο ψηφοδέλτιο, θέλουν να καταργήσουν-απαγορεύσουν τις φοιτητικές παρατάξεις – δηλ. ουσιαστικά τη δυνατότητα των νέων να συζητάνε και να πολιτικοποιούνται πάνω σε διαφορετικές απόψεις, προγράμματα, στόχους πάλης. Είναι μια ακραία επίθεση (ανάλογα μέτρα παίρνονται ενάντια στον εργατικό συνδικαλισμό), με τη νεοφιλελεύθερη λογική «Δεν υπάρχει εναλλακτική». Με προσχήματα και ιδεολογήματα τύπου «έξω τα κόμματα», για να θολώσουν τα νερά, θέλουν να παγιώσουν την ατομικοποίηση και απάθεια, να διαλύσουν τη δυνατότητα των φοιτητών να προβληματίζονται, να κοινωνικοποιούνται και να πολιτικοποιούνται, να αγωνίζονται.

Σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα μέτρα (εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ – Κολλεγίων, μέτρα ΣΥΡΙΖΑ, σύνδεση χρηματοδότησης-«αξιολόγησης» κ.ά.), στοχεύουν στη δημιουργία μιας Αγοράς της Εκπαίδευσης, όπου οι σχολές θα αναγκαστούν να κλείσουν ή να επιβάλουν ΔΙΔΑΚΤΡΑ, με την αστυνομία να χτυπάει και να πετάει έξω όσους δεν έχουν να πληρώσουν ή αγωνίζονται! Οι συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης δεν έρχονται τυχαία. Ανίκανοι να διαχειριστούν τη γιγάντωση της οικονομικής κρίσης και την χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, κυβέρνηση και πλούσιοι μας γυρνάνε 60 χρόνια πίσω, με την επιβολή ενός αστυνομικού κράτους και τη διάλυση του σύγχρονου βιοτικού επιπέδου!

Η πτώση της μαζικότητας και το αδυνάτισμα της ζωντανής πολιτικής συζήτησης στις γενικές συνελεύσεις, η αδιαφορία για την αυτοοργάνωσή μας μέσα από επιτροπές και συντονιστικά με δημοκρατική λειτουργία: όλα αυτά έχουν μεγαλώσει την κρίση και απαξίωση των οργανωμένων μορφών του κινήματος. Σ’ αυτό προσπαθούν να πατήσουν οι νεοφιλελεύθεροι της ΝΔ – αλλά και στη σύγχυση απ’ την άθλια διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συντριπτική ευθύνη έχουν οι αστικές δυνάμεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCO, που τα προωθούν και υπονομεύουν τους αγώνες. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν, όμως, και οι ρεφορμιστικές πολιτικές, οι αντιδημοκρατικές και αδιέξοδες (συχνά εκφυλιστικές) πρακτικές των ΚΝΕ και ΕΑΑΚ. Η σωτηρία και αναγέννηση των συλλόγων μας περνάει μέσα από έναν αγώνα διαρκείας. Με πρόγραμμα και σχέδιο σύγκρουσης με την κυβέρνηση της ΝΔ και όλη τη σημερινή κατάσταση. Σε συμμαχία με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, για να επιβάλλουμε τα δικαιώματα μας. Με μια ριζικά άλλη πολιτική, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς.

ΚΑΤΩ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, η πανεπιστημιακή αστυνομία, τα χουντικά μέτρα. Καμία κρατική / κυβερνητική παρέμβαση στους συλλόγους μας.

ΟΧΙ δίδακτρα, διαγραφές, μειώσεις εισακτέων, βάση εισαγωγής, τράπεζα θεμάτων. Κανένας νέος έξω από την εκπαίδευση.

Ριζική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια Παιδεία, Υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες. ΟΧΙ για εξοπλισμούς – καταστολή -χρέος – πλούσιους.

Αγωνιστικό άνοιγμα των σχολών με Συνελεύσεις-Συντονιστικά-Καταλήψεις. Όχι στο «λοκντάουν» των αγώνων της νεολαίας!

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ

http://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/06/blog-post_22.html