Νέος καλπονοθευτικός νόμος Βορίδη

ΝΕΟΣ ΚΑΛΠΟΝΟΘΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΒΟΡΙΔΗ

Από την Εργατική Πάλη Μαΐου

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί εν μέσω πανδημίας να επιβάλει προληπτικά ένα αστυνομικό κράτος. Απαγόρευση των διαδηλώσεων, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας, άγρια καταστολή και τρομοκρατία, διώξεις υγειονομικών-συνδικαλιστών κ.ά. Τα παραπάνω συμπληρώνονται και από τους καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους, τώρα για την τοπική αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και αργότερα για τις εθνικές εκλογές τόσο με την κατάργηση της απλής αναλογικής όσο και τις διπλές βουλευτικές εκλογές. Το δικαίωμα της ψήφου πρέπει να υποσκαφτεί για να έχουν «σταθερές», ακόμα καλύτερα μονοκομματικές, κυβερνήσεις, για να μην εισπράξουν στην κάλπη την αποτυχία τους, να διαχειριστούν την πανδημία και τη μεγαλύτερη αποτυχία που έρχεται δηλαδή αυτή της διαχείρισης της τεράστιας οικονομικής κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού και της καταβαράθρωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Με αφορμή την «ακυβερνησία» που υποτίθεται προέκυψε στην Τ.Α. από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο υπουργός Eσωτερικών Βορίδης προχώρησε σε νέο νομοσχέδιο για να μην έχουμε στο μέλλον άλλα «εκλογικά ατυχήματα». Στο νομοσχέδιο καταργείται η απλή αναλογική και επανέρχεται το προηγούμενο δημαρχοκεντρικό σύστημα, ακόμα πιο ενισχυμένο. Έτσι, για να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο απαιτείται το 43%+1 ψήφοι και όχι το 50% που απαιτούνταν. Αν δεν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, πηγαίνουν οι δύο πρώτοι σε δεύτερο γύρο και εκλέγεται δήμαρχος ή περιφερειάρχης με απλή πλειοψηφία. Και εν συνεχεία η νικήτρια παράταξη του δημάρχου ή περιφερειάρχη παίρνει το 60% των εδρών στα αντίστοιχα συμβούλια, ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε. Μειώνεται ο αριθμός των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η εκπροσώπηση των μικρότερων δημοτικών παρατάξεων. Απαιτείται το ποσοστό 3% ως όριο για εκπροσωπηθεί μια παράταξη στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Επανέρχεται η πενταετής θητεία. Αυξάνονται τα παράβολα για τη συμμετοχή στις εκλογές. Καταργούνται οι ξεχωριστές κοινοτικές εκλογές και το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο για αυτές και τα ψηφοδέλτια είναι κοινά με αυτά για το δημοτικό συμβούλιο. Κάθε παράταξη θα πρέπει να έχει υποχρεωτικά στο ψηφοδέλτιο, εκτός από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, και υποψήφιους για το 80% των θέσεων των κοινοτικών συμβουλίων.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια στις παρατάξεις των μεγάλων κομμάτων, ακόμη και αν είναι μειοψηφία ή, καλύτερα, όταν ακριβώς είναι μειοψηφία. Αυτό βέβαια καταργεί την ελεύθερη βούληση των δημοτών, που υποτίθεται είναι η πεμπτουσία των εκλογών. Η εκλογή όσο το δυνατόν λιγότερων παρατάξεων, αποτελεί επίσης στόχο για να αντιμετωπιστούν οι διάφοροι «αντάρτες», αλλά και να εξοβελιστούν οι παρατάξεις εκείνες που είναι μαχητικές και κυρίως αυτές της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς.

Δεν φτάνει στην κυβέρνηση το γεγονός της υποβάθμισης των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς έχουν μεταφερθεί οι πιο ουσιαστικές και καίριες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου με το νόμο Θεοδωρικάκου ορίστηκαν τα μέλη για να έχει πλειοψηφία ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Δεν φτάνει στην κυβέρνηση ο ασφυκτικός έλεγχος της Τοπικής «Αυτοδιοίκησης» από το κράτος. Πρέπει με κάθε τρόπο να εξασφαλιστεί και η απόλυτη πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Και αυτό γιατί οι ΟΤΑ έχουν ήδη μετατραπεί σε μακρύ χέρι του κράτους στην τοπική κοινωνία και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή από πλευράς τους των μνημονιακών πολιτικών. Ήδη έχουν παίξει τεράστιο ρόλο προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών τους, ήδη αποτελούν φυτώρια των ελαστικών σχέσεων εργασίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, ήδη με τις αναπτυξιακές επιχειρήσεις τους προωθούν έργα που εξυπηρετούν το κεφάλαιο, ήδη επιβάλουν δυσβάστακτα δημοτικά τέλη. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει και νέο νομοσχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στην Τ.Α., όπως η εκπαίδευση, ακριβώς για να την ιδιωτικοποιήσουν πλήρως.

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ., και μαζί της και η ΚΕΔΕ, αποδεικνύει ότι μόνο σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση είναι οι «μεταρρυθμίσεις» της και στόχο έχουν να φιμώσουν και να ακυρώσουν τη θέληση των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ακόμη και στις εκλογές.

Ως «Δημοτική Κίνηση Εργατική Αντεπίθεση», πιστεύουμε ότι οι δημότες εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και φτωχά στρώματα μόνο με κινητοποιήσεις και ανοιχτές Επιτροπές Δράσης μπορούν να βάλουν φρένο στη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων και περιφερειαρχών. Μαζί με την εφαρμογή της ανόθευτης απλής αναλογικής, θα πρέπει να καταργηθούν οι ενισχυμένες αρμοδιότητες των επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) καθώς και οι υπερεξουσίες του δημάρχου και περιφερειάρχη. Θα πρέπει να καταργηθούν οι ρυθμίσεις (Καλλικράτης, Κλεισθένης) που επιβάλουν στους ΟΤΑ την εφαρμογή των μνημονικών πολιτικών και τον ασφυκτικό έλεγχο από το κράτος. Nα εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών μέσα από τοπικές γενικές συνελεύσεις αποφασιστικού χαρακτήρα για όλα τα ζητήματα και κυρίως αυτά της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Δήμου ή της Περιφέρειας.

 

Και οι απόδημοι στο παιχνίδι

Η κυβέρνηση με την ευρεία συναίνεση της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, κ.α.) ψήφισε το 2019 (288 ψήφους) τον νόμο για την συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις βουλευτικές εκλογές. Ο νόμος αυτός έβαζε κάποια κριτήρια για το ποιος θα έχει δικαίωμα να ψηφίζει αν και καθόλου δεν αποκλείονταν απόδημοι που ζουν για δεκαετίες εκτός χώρας ή και δεν έζησαν καθόλου στη χώρα. Η Ν.Δ. κυρίως, αλλά και τα άλλα κόμματα, σχεδίαζαν να αντλήσουν ψηφοφόρους από τους απόδημους. Έτσι φτιάχτηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα για να εγγραφούν οι απόδημοι ενώ αυτοί που πληρούν τα κριτήρια του νόμου ανέρχονται ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 300.000. Την ίδια στιγμή, ξέσπασε καυγάς από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή με αφορμή δημοσίευμα που ανέβαζε τον αριθμό σε 800.000. Έτσι αιφνιδιαστικά ο Βορίδης έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο που καταργεί πλέον όλα τα κριτήρια και τους περιορισμούς! Αν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα αλλάξει πραξικοπηματικά το εκλογικό σώμα με ωφελημένους κυρίως τη ΝΔ, προφανώς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μείνει στην εξουσία.