ΣΣΠ: Κάτω τα χέρια από τους συλλόγους

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Κεραμέως συνεχίζουν τον Aρμαγεδώνα των επιθέσεων ενάντια στην δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αποσκοπώντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση–εμπορευματοποίησή της, αλλά και την εξάλειψη κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και οποιασδήποτε ελευθερίας από τα πανεπιστήμια. Δεν πρόλαβε να περάσει πολύς καιρός από τότε που ανακοινώθηκε το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο–λαιμητόμος και στις 25/1 η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται και νέο, που φέρνει νέα μείωση στην χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, συρρίκνωση και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πλήρη κατάργηση του φοιτητικού συνδικαλισμού, ολοκληρώνοντας και τελειοποιώντας αυτό το Πανεπιστήμιο της Αγοράς:

  1. Διάλυση των συλλόγων και του φοιτητικού συνδικαλισμού. Με άρμα την επιβολή ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές θέλουν να μετατρέψουν τους συλλόγους, από όργανα πάλης και πολιτικοποίησης των φοιτητών, σε αποπολιτικοποιημένα μορφώματα, διακοσμητικά όργανα που θα λειτουργούν στα πρότυπα της ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ (πάρτι, πελατειακές σχέσεις κ.α.) και θα εφαρμόζουν-προωθούν την πολιτική της εκάστοτε νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης. Αυτοί οι «σύλλογοι», θα «νομιμοποιούνται» από εξατομικευμένες και ελεγχόμενες διαδικασίες (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες κ.ά.) καταργώντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα οποιασδήποτε πολιτικής έκφρασης και ελευθερίας κάθε φοιτητή. Είναι η πρώτη φορά μετά τη Χούντα που μια κυβέρνηση επεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στο εσωτερικό των συλλόγων, καταργώντας την αυτονομία και ανεξαρτησία τους από τους κρατικούς μηχανισμούς. Τους είναι απαραίτητο να διαλύσουν τις φοιτητικές παρατάξεις, και ιδιαίτερα τις πιο ριζοσπαστικές και μαχητικές, από το χώρο της άκρας και επαναστατικής αριστερές, ως δομές πολιτικοποίησης, οργανωμένης έκφρασης και αγώνων των φοιτητών αλλά και ως στοιχεία μιας συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας. Έτσι, το πανεπιστήμιο χάνει μία από τις βασικές του ιδιότητες, να αποτελεί χώρο πολιτικοποίησης των νέων. Θα χτυπηθεί δραστικά η δυνατότητα των φοιτητών να συγκροτούν κίνημα και αγώνες. Πρόκειται για μια ακραία επίθεση, ανάλογη με τα μέτρα κατάργησης του εργατικού συνδικαλισμού, με στόχο την πλήρη ατομικοποίηση, αποϊδεολογικοποίηση και αποπολιτικοποίηση του φοιτητικού σώματος. Ώστε μαζί με τα φοιτητοδικεία και τα γκλομπ της πανεπιστημιακής αστυνομίας και των ΜΑΤ, να επιβληθεί το καθεστώς του «φοιτητή–πελάτη». Η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου αναδεικνύει ανάγλυφα τη χουντική στόχευση της κυβέρνησης: «να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα».
  2. Πρόκειται να προχωρήσουν στη σμίκρυνση του εκπαιδευτικού χάρτη. Σύμφωνα με την υπουργό, ο αριθμός των τμημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια ανέρχεται στα 460, πολλά από τα οποία «αλληλεπικαλύπτονται» σε πρόγραμμα και διδακτικό περιεχόμενο. Με άλλα λόγια πάμε για μαζικά λουκέτα τμημάτων. Η διάταξη αυτή έρχεται να μειώσει ακόμη περισσότερο τους εισακτέους εντείνοντας τον ταξικό αποκλεισμό, μειώνοντας και άλλο την χρηματοδότηση για την παιδεία.
  3. Σαν να μην έφταναν αυτά, η Κεραμέως μίλησε επίσης για επανίδρυση των Συμβουλίων Ιδρύματος, δηλ. τη διοίκηση των σχολών από μάνατζερ–δικτάτορες, διευκολύνοντας τη λεηλασία των δημόσιων ιδρυμάτων από ιδιώτες–αρπακτικά (σύμπραξη με ιδιωτικούς φορείς).

Η επίθεση στην δημόσια και δωρεάν παιδεία και η χουντικού τύπου περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας, δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Η κυβέρνηση και ο λοιπός μνημονιακός συρφετός, λόγο του παροξυσμού της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν την αντιεκπαιδευτική επίθεση μέχρι τέλους. Ως νεολαία, έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας και να τις διευρύνουμε με τους μαχητικούς μας αγώνες με την επαναλειτουργία των φοιτητικών συλλόγων και την συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών μέσα από γενικές συνελεύσεις, επιτροπές, συντονιστικά. Ξεπερνώντας τα εμπόδια και τον απροσανατολισμό που φέρνουν οι αδιέξοδες πολιτικές των ΠΚΣ-ΕΑΑΚ να προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική ανασυγκρότηση και την ανασύνθεση των Συλλόγων μας. Με την ενότητα στην δράση (όχι εκλογικίστικες συγκολλήσεις) και μαχητικά μέσα πάλης (Καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις) φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι, να παλέψουμε για να σώσουμε τον φοιτητικό συνδικαλισμό και να προωθήσουμε πραγματικά δομές αυτοοργάνωσης των φοιτητών.

  • Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους. Υπερασπίζουμε την αυτονομία, τη δημοκρατική λειτουργία και τον αγωνιστικό προσανατολισμό τους.
  • Να ανοίξουμε τις σχολές με συνελεύσεις, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά παντού. Όχι στην υποκατάσταση της ζωής των συλλόγων από ηλεκτρονικές, συμβολικές διαδικασίες. Για ένα ενωτικό, δημοκρατικό, μαχητικό Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Αγώνας Διαρκείας, για την ανατροπή όλων των νόμων – εκτρωμάτων Κεραμέως – Κυβέρνηση.

https://sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com/2021/02/blog-post.html