ΣΣΠ: Μαζικές και με παλμό οι φοιτητικές διαδηλώσεις. Έσπασαν στην πράξη οι χουντικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης

ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!

ΕΣΠΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΙ ΧΟΥΝΤΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο των Κεραμέως–Χρυσοχοΐδη, που φέρνει χουντικά μέτρα για τα πανεπιστήμια (πανεπιστημιακή αστυνομία, κάμερες, πειθαρχικές διώξεις κ.ά.), ελάχιστη βάση εισαγωγής και μείωση εισακτέων, διαγραφές φοιτητών ήταν ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση και στην αστυνομοκρατία. Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί έσπασαν πανελλαδικά την απαγόρευση για συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων και αντέδρασαν μαζικά, δείχνοντας ξεκάθαρα την εναντίωση των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα, που ανοίγει δρόμους για τους αγώνες της νεολαίας και όχι μόνο.

Στην Αθήνα, παρά το κλείσιμο σταθμών του μετρό, φοιτητές, νεολαία και εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν τις 13:00 στα Προπύλαια, που για άλλη μια φορά είχαν κατακλυστεί από αστυνομικές δυνάμεις και τα νέα ειδικά σώματα ενάντια στις διαδηλώσεις. Όταν ο κόσμος βγήκε στον δρόμο για να διαδηλώσει, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν. Η πορεία έφτασε από τα Προπύλαια μέσω της Ομόνοιας μέχρι τη Βουλή και μετά γύρισε πίσω σε Προπύλαια και Ομόνοια, όπου και διαλύθηκε. Συγκεντρώθηκαν γύρω στους 5-6000 διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι, με λίγα σωματεία (ΔΟΕ, Σύλλογοι εκπαιδευτικών και σωματεία από την Υγεία, Ενιαίο Σωματείο Εργαζομένων Vodafone-Wind-Victus κ.ά.) και μαθητές. Παρουσία είχαν φοιτητικές παρατάξεις (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις κ.ά.), δυνάμεις της άκρας αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Η αστυνομία ήταν «διακριτική», ωστόσο το κέντρο της Αθήνας ήταν αστυνομοκρατούμενο όλες τις προηγούμενες ώρες.

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πορεία. Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 13:00 από την Πλ. Γεωργίου, όπου κόσμος από νωρίς άρχισε να συγκεντρώνεται. Λίγο αργότερα ξεκίνησε και η πορεία, με πάνω από 500 διαδηλωτές, με μεγάλη παρουσία φοιτητών στο μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων αλλά και δυνάμεις της άκρας αριστεράς (ΣΣΠ, Αγωνιστικές Κινήσεις, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ συμμετείχαν και σωματεία εργαζομένων όπως η ΕΛΜΕ Πάτρας. Η πορεία ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, με τις δυνάμεις καταστολής να μην εμφανίζονται καθόλου, σε αντίθεση με άλλες φορές.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 12:00 στο Άγ. Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση – διαδήλωση στο κέντρο της πόλης, με πάνω από 2.500 διαδηλωτές. Συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία, πρωτοβουλίες φοιτητών, φοιτητικές παρατάξεις, καθώς επίσης και οργανώσεις της άκρας αριστεράς. Στην συγκέντρωση, επίσης, ήταν και το ΚΚΕ, το οποίο στην αρχή, όχι μόνο προσπάθησε να καταλάβει όλο τον χώρο της συγκέντρωσης, αλλά επίσης στην αρχή της διαδήλωσης προχώρησε σε τραμπουκισμούς προς άλλες δυνάμεις και εκπαιδευτικούς για τη σειρά των πανό.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στις 12:00, με περίπου 280 διαδηλωτές, η οποία δεν χτυπήθηκε, παρά την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο. Στην πορεία καλούσαν ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, ο Σύλλογος Καλών Τεχνών καθώς και εργατικά σωματεία.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες διαδηλωτές που αψήφησαν την τρομοκρατία και τις χουντικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης και διαδήλωσαν μαζικά. Οι διαδηλώσεις της 28/1 είναι ένα επόμενο σημαντικό βήμα, μετά τις διαδηλώσεις στις 14/1 και 21/1. Δείχνουν μια δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το φοιτητικό κίνημα, τις σημαντικές δυνατότητες που υπάρχουν. Και ταυτόχρονα, για να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η σύγκρουση με την επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ σε όλα τα μέτωπα. Δεν πρέπει να καθησυχαστούμε, αλλά να συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα, βάζοντας στόχο την πλήρη ανατροπή του νομοσχέδιου. Με αυτό τον τρόπο σπάει η κρατική τρομοκρατία και ανοίγει ο δρόμος για οργάνωση ενός αγώνα διαρκείας που θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο και θα ζωντανέψει – ανοίξει τις σχολές. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να μπουν νέες Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές την επόμενη εβδομάδα, να οργανωθούν καταλήψεις ως κέντρα αγώνα, με συντονιστικές επιτροπές κατάληψης που θα συγκεντρώνουν όλους όσους θέλουν να παλέψουν, με συντονιστικά των γεν. συνελεύσεων που θα ενοποιούν και θα μεγαλώνουν το κίνημα. Μια κατεύθυνση που θα ξεπερνάει την εντελώς αδιέξοδη πολιτική των παλιών και νέων γραφειοκρατών των ΠΚΣ και ΕΑΑΚ, που δεν έχουν κανένα πραγματικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ενότητας, της αυτοοργάνωσης και του αγώνα των φοιτητών. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να παλεύει η ΣΣΠ.

28.1.2021