Διαδήλωση ΔΕΘ 2020: Πρώτη απάντηση στη σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΕΘ 2020: Πρώτη απάντηση στη σαρωτική επίθεση της κυβέρνησης

Στην αστυνομοκρατούμενη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις καθιερωμένες ετήσιες εξαγγελίες για την πολιτική της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα γνωστά παραμύθια για εξαιρετική ανταπόκριση του ελληνικού κράτους στην πανδημία του κορονοϊού, τόσο σε επίπεδο συστήματος υγείας όσο και στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, και αφού έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμιά ευθύνη για την ύφεση, σκιαγράφησε τις νέες κατευθύνσεις της κυβέρνησης.

Εξήγγειλε εισφοροαπαλλαγές για τους εργοδότες, κατά το γνωστό νεοφιλελεύθερο αφήγημα «επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας», νέο χτύπημα στα εργασιακά, φωτογραφίζοντας την κατάργηση του νόμου 1264 ως παρωχημένου, νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων, πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας και στράτευση στα 18, καθώς και νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προφανώς στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησής της. Έκανε σαφές, ότι οι 105 νόμοι που περίπου σε έναν χρόνο έχει ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι μόνο η αρχή μιας ολομέτωπης επίθεσης στη ραχοκοκαλιά των εργασιακών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει όρθια από τη δεκαετή μνημονιακή λαίλαπα. Φρόντισε επίσης να κάνει σαφή την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στο ζήτημα της καταστολής, με την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», αλλά και στο προσφυγικό, όπου ακολουθώντας το ακροδεξιό ρατσιστικό τέμπο στελεχών της κυβέρνησής του, έριξε την ευθύνη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του εργατικού κινήματος, η διαδήλωση της ΔΕΘ ήταν μια πρώτη απάντηση σε αυτήν την πολιτική, που απέχει βέβαια αρκετά από τις πραγματικές ανάγκες ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης του κινήματος.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ΓΣΕΕ δεν κάλεσε καν σε κινητοποίηση, αποτυπώνοντας καθαρά την τεράστια κρίση από την οποία διέρχεται το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν ελάχιστα σωματεία, με τους συγκεντρωμένους να είναι μερικές δεκάδες.

Το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ έκανε συγκέντρωση-ομιλία στην πλατεία της ΧΑΝΘ .

Αριστερές οργανώσεις, αναρχικές ομάδες και φοιτητικές συλλογικότητες διαδήλωσαν κινούμενες σε 2 πορείες, μια από Καμάρα και μια από Πολυτεχνείο.

Η ΟΚΔΕ, όπως κάθε χρόνο, επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με άλλες δυνάμεις του εργατικού κινήματος και της αριστεράς, με σκοπό να δοθεί μια ενιαία απάντηση και να γίνει ένα βήμα για το σταμάτημα του εκφυλιστικού κατακερματισμού των κινητοποιήσεων. Αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Στην προσυγκέντρωση της Αγίας Σοφίας, μαζί με την ΟΚΔΕ συμμετείχαν με πανό η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Φοιτητών Πληροφορικής ΑΠΘ, η Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη και η Μαθητική Αντεπίθεση. Το μπλοκ της προσυγκέντρωσης, γύρω στα 150 άτομα, αρκετά μαζικό για τα δεδομένα της διαδήλωσης, κατευθύνθηκε στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και από κει, με διακριτό χαρακτήρα, πραγματοποίησε διαδήλωση μέχρι τη ΔΕΘ, με επιστροφή στην Αγίας Σοφίας.