Εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Άνθρακες ο θησαυρός!

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Οκτωβρίου 2024
Στην ομιλία του στην 88η ΔΕΘ, ο Μητσοτάκης μη έχοντας ουσιαστικά να προτείνει κάποια ουσιώδη μέτρα, έκανε ένα άλμα στο… 2027(!) που υποτίθεται θα βρει «… ένα κράτος που θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων … μια Ελλάδα πιο δίκαια και παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή … Με την επόμενη γενιά να αισθάνεται ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη». Ωστόσο αυτό προϋποθέτει «μία μακρά διαδρομή μετασχηματισμού σε όλα τα πεδία, ένα πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, μια διαδικασία της οποίας τα αποτελέσματα γίνονται σαφή και ορατά μόνο όταν ωριμάζουν. Προϋποθέτουν συνεπώς και επιμονή και χρόνο». Ωστόσο τα παραπάνω αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός όπως προδιαγράφεται από την κάκιστη – στα όρια μιας νέας χρεοκοπίας – οικονομική κατάσταση του ελληνικού καπιταλισμού και μαρτυρούν κρίσιμοι δείκτες της οικονομίας (έλλειψη επενδύσεων, αύξηση του εμπορικού ελλείμματος, αύξηση δημόσιου χρέους και εκτόξευση των ιδιωτικών χρεών) όσο και οι δυσμενείς πολιτικές εξελίξεις διεθνώς (εξάπλωση πολέμου, ανταγωνισμοί στην περιοχή).
Ο Μητσοτάκης, πιστός στο δόγμα του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που έχει θέσει η ΕΕ με την υποχρέωση των μελών να παράγουν τα ματωμένα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και το ταβάνι στην αύξηση των κρατικών δαπανών στο 3% το χρόνο, ανακοίνωσε μέτρα μόλις 2,6 δισ., από τα οποία μόνο το 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Τα 1,6 δισ. θα κατευθυνθούν στην άμυνα, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Τα 850 εκατομμύρια θα πάνε στην πρώτη φρεγάτα Belharra, ενώ ακόμα 1 δισ. θα αφορά στην αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης. Ταυτόχρονα, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Καμία έκπληξη δεν προκαλούν αυτές οι επιλογές αφού η πολεμοκάπηλη κυβέρνησή του εμπλέκει τη χώρα στην σφαγή των Παλαιστινίων, έχει στείλει τη φρεγάτα ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα και μετατρέπει όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.
Οι τρεις προτεραιότητες όπου θα κατευθυνθεί το υπόλοιπο 1 δισ., σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι υποτίθεται η στήριξη του μέσου εισοδήματος και η προστασία της οικογένειας και των πιο ευάλωτων, η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και η στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Είναι προφανές ότι μέρος του παραπάνω ποσού που θα δοθεί σε εργαζόμενους, συνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Μάλιστα για το μείζον θέμα της ακρίβειας, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, «η κυβέρνηση δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις από τα υψηλά πρόστιμα για όσους βρήκαν την ευκαιρία της αισχροκέρδειας με άλλοθι τον πληθωρισμό. Μία μάχη που θα συνεχιστεί μέχρι η αγορά να ομαλοποιηθεί». Προφανώς πρόκειται για μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, όταν τα καρτέλ σε ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα κ.ά., με τις πλάτες της κυβέρνησης έχουν στήσει πάρτι κερδοσκοπίας έχοντας αυξήσει τις τιμές στα βασικά προϊόντα άνω του 50%! Καμιά αναφορά και για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας που έχουν εκτοξευτεί, πετώντας κυριολεκτικά στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες.
«Αυξήσεις» κοροϊδία για συνταξιούχους και εργαζομένους
Για τους συνταξιούχους ο Μητσοτάκης ανήγγειλε αυξήσεις από 1/1/25, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, που θα κυμανθεί από 2,2% ως 2,5%. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο εμπαιγμό, αφού με τη μέση μηνιαία σύνταξη στα 817 ευρώ μικτά, σημαίνει αύξηση 60 λεπτά την ημέρα! Ταυτόχρονα εξήγγειλε ότι 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200 ευρώ τα Χριστούγεννα. Ωστόσο καμιά αναφορά δεν έκανε για την 13η σύνταξη, που είναι θεσμοθετημένη από το 2019, ούτε και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων για την οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εξήγγειλε ότι από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός (χωρίς να διευκρινίσει ποσοστό) από τα 830 ευρώ μικτά, που είναι σήμερα, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027. Προφανώς πρόκειται κυριολεκτικά για ψίχουλα. Άλλωστε συγκριτικά με τις χώρες της ΕΕ των 27, οι εργαζόμενοι της χώρας κατέχουν πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, ξεπερνώντας ακόμη και την Βουλγαρία! Τέλος επιβεβαίωσε άλλη μια κλοπή σε βάρος των εργαζομένων με την «αναμόρφωση» του ταμείου ανεργίας με σταδιακή μείωση του επιδόματος από τον 4ο μήνα και μετά.
Για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα ανέφερε οτι από την άνοιξη του 2025 σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις, οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν και τα 100 ευρώ το μήνα, ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθού. Ο πρωθυπουργός «ξέχασε» βέβαια να αναφέρει τι θα γίνει με τους κομμένους από τα μνημόνια 13ο και 14ο μισθό.
Για στους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΕΣΥ ο Μητσοτάκης ανήγγειλε ότι η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών έως 130 ευρώ.
Παράλληλα, υπεγράφη ΚΥΑ που δίνει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Ωστόσο αποτελεί και σε αυτήν την περίπτωση ξεκάθαρο εμπαιγμό, αφού οι προσαυξήσεις υπολογίζονται επί «θεωρητικού» βασικού μισθού, που προκύπτει από την μετατροπή σε ευρώ του βασικού μισθού του 1983 (δηλαδή η προσαύξηση του 40% δίνεται σε θεωρητικό βασικό μισθό 220,10 ευρώ αφού ο γιατρός της αντίστοιχης βαθμίδας το 1983 έπαιρνε 75.000 δρχ.)!
Τέλος, ανακοίνωσε αστείες αυξήσεις – ελεημοσύνες σε διάφορα επιδόματα όπως επίδομα παιδιού, που θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%.
Και μπορεί για εργαζόμενους και συνταξιούχους να ήταν φειδωλός ωστόσο για τους επιχειρηματίες μοίρασε απλόχερα δώρα! Ανακοίνωσε τη μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που σχεδίαζε αρχικά. Κομπάζοντας μάλιστα πως «το 2027 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθοδοτικά βάρη κατά έξι μονάδες. Έξι μονάδες μέσα σε οκτώ χρόνια. Θα είμαστε κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Ένα σημαντικό μέτρο που ανακουφίζει εργαζόμενους και εργοδότες». Ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο πριμοδοτεί ουσιαστικά αποκλειστικά και μόνο τους εργοδότες αφού στην πραγματικότητα αποτελεί ακόμα ένα χτύπημα – ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.
Η στεγαστική κρίση
Για το σημαντικό πρόβλημα της στέγασης, με την απογείωση των ενοικίων αλλά και των τιμών αγοράς σπιτιού, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα: Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα, απαλλαγή από ΦΠΑ για νέες οικοδομές, ξεκινάει άμεσα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους (2 δισ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης (θα εξασφαλίσει στέγη σε μόλις 20.000 ζευγάρια στην καλύτερη περίπτωση), απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για τρία χρόνια σε όποιον νοικιάσει κλειστό διαμέρισμα. Το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει μια βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση. Τέλος απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στα τρία διαμερίσματα του Δήμου της Αθήνας (δεν τόλμησε να το επεκτείνει σε άλλους δήμους), σημαίνει ότι η υπάρχουσα δέσμευση κατοικιών από το Airbnb θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Καμιά αναφορά για ανέγερση εργατικών κατοικιών, επιβολή πλαφόν στα ενοίκια, περιορισμό των Airbnb, μέτρα που θα μπορούσαν πραγματικά να αμβλύνουν τη στεγαστική κρίση.
Αγρότες
Για τους αγρότες ανακοίνωσε α) την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο που είχαν ήδη κερδίσει οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους το χειμώνα. Ωστόσο δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο για τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών: το κόστος παραγωγής με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας, τις χαμηλές τιμές που βρίσκονται στα όρια του κόστους, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας κ.λπ.
β) την θεσμοθέτηση ενός «θολού» ευέλικτου συστήματος διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.
γ) πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, αλλά και ένα σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας, πετώντας πρακτικά τους μικρούς αγρότες από τις εκμεταλλεύσεις τους.