Η 6η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ

Την Τετάρτη 20 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η 6η Τριμερής Συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Η Τριμερής αυτή αρχίζει να γίνεται πλέον μια «άτυπη συμμαχία» κάτω από την πλήρη καθοδήγηση των ΗΠΑ, που αυτή την φορά δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και συμμετείχαν με τον υπουργό Εξωτερικών τους, τον Πομπέο. Η Τριμερής είχε δύο θέματα συζήτησης: αφενός τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και του τρόπου μεταφοράς τους προς την Ευρώπη (αγωγός East Med)  και αφετέρου την σύσφιξη των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με προοπτική την δημιουργία ενός πολιτικο-στρατιωτικού μπλοκ για την αντιμετώπιση των σχεδίων της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή και συνάμα για την καταστολή των λαϊκών κινημάτων σε όλες τις χώρες της περιοχής.

Στη συνάντηση φαίνεται πως προκρίνεται ολοένα και περισσότερο η κατασκευή του αγωγού East Med (που θα μεταφέρει τους υδρογονάνθρακες από το Ισραήλ, διαμέσου της Κύπρου και της Ελλάδας, προς την Ιταλία και την Ευρώπη, παρακάμπτοντας εντελώς την Τουρκία) ώστε να εφαρμοστεί η επιταγή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και ταυτόχρονα να αποφευχθεί η αμφιταλαντευόμενη Τουρκία. Αλλά όπως το ξεκαθάρισε και ο Νετανιάχου: «αν κατασκευάσουμε αυτόν τον αγωγό, θα πρέπει και να τον προστατεύσουμε».

Κοντολογίς, αν πρόκειται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να στηρίξουν την όποια συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής, τότε θα πρέπει να ανταμειφθούν με την δημιουργία ενός πολιτικο-στρατιωτικού μπλοκ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, για: α) την ανατροπή της στρατιωτικής επιτυχίας της Ρωσίας στη Συρία, για την εκδίωξή της από τα Βαλκάνια, για τον εγκλωβισμό της στη Μαύρη Θάλασσα και την απόσυρσή της από την Ουκρανία, β) για την αποτροπή της εξόδου του Ιράν στην Μεσόγειο και την ανατροπή του καθεστώτος του, γ) για την κατάργηση της κατάληξης του «Δρόμου του Μεταξιού» της Κίνας στην Ευρώπη και την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή, δ) και το σημαντικότερο, για την καταστολή των εργατικών και λαϊκών κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και αυξάνονται οι βάσεις των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στην ελληνική επικράτεια, γι’ αυτό και πολλαπλασιάζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ιταλία. Γι’ αυτό έγινε και η «Συμφωνία των Πρεσπών». Γι’ αυτό και αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δηλαδή η εφαρμογή ενός νέου σχεδίου Ανάν ώστε να η Κύπρος να γίνει μια φυλακή για τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους αλλά ταυτόχρονα τα κοιτάσματά της να πέσουν στα χέρια των αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Αυτό είναι το δόλιο σχέδιο της ελληνικής αστικής τάξης και των αντίστοιχων δοσίλογων της Κύπρου.   

Η κατάπτυστη και θρασύδειλη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας δένει σαν το σφαχτάρι στο πολεμικό άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ισχυριζόμενη ότι μας διασφαλίζει τον τεράστιο πλούτο των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να ζήσουμε πλουσιοπάροχα.  Μόνο ηλίθιοι θα μπορούσαν να πιστέψουν αυτήν την κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση έχει παραδώσει όλο τον δημόσιο πλούτο (επιχειρήσεις, οργανισμούς, λιμάνια, δρόμους, παραλίες, δάση, κτίρια, ακίνητα, ακόμη και αρχαιολογικούς χώρους, κ.α.), στο Υπερταμείο για να τα ξεκοκαλίσουν οι ευρωπαίοι τοκογλύφοι και οι έλληνες «νταβατζήδες», και σαν παρηγοριά μας… προσφέρει τον «αμέτρητο» πλούτο των υδρογονανθράκων της περιοχής μας. Είναι όμως γνωστό ότι ούτε τεράστιος θησαυρός υπάρχει, μια που τα αποθέματα δεν φαίνεται να είναι πολλά – αλλά και να ήταν δεν σημαίνει ότι μας ανήκουν. Τα αποθέματα ανήκουν στις αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες που παίρνουν την μερίδα του λέοντος, όχι μόνο γιατί αυτές κάνουν τις γεωτρήσεις και την άντληση αλλά γιατί είναι τα κράτη τους, ΗΠΑ, Γαλλία, κ.α., που μπορούν να εξασφαλίσουν ότι οι υδρογονάνθρακες στο μεγαλύτερο μέρος τους θα ανήκουν στην ελληνο-κυπριακή κοινότητα και στην Ελλάδα, δηλαδή στον πιο αδύναμο και εξαρτημένο, και όχι στην Τουρκία. Τα κοκαλάκια αυτής της ιστορίας θα δοθούν στους λαδοπόντικες της χώρας μας και της Κύπρου, στους Βαρδινογιάννηδες και στους Κοπελούζους, στους Μαρινάκηδες και στους Σαββίδηδες. Το τίμημα για αυτές τις φρούδες ελπίδες που μας ταΐζουν αλλά και του μικρού μεριδίου που θα πάρουν οι έλληνες καπιταλιστές από τον περιβόητο «θησαυρό» των υδρογονανθράκων θα είναι η αιώνια παραμονή μας στην κρεατομηχανή της ΕΕ και της αποπληρωμής του χρέους, θα είναι να γίνουμε οι μισθοφόροι των ΗΠΑ στην περιοχή, τόσο σε βάρος των συμφερόντων μας όσο και σε βάρος των συμφερόντων όλων των λαών της περιοχής.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την θέρμη του νεοφώτιστου, που θα ζήλευαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μας εντάσσει ολοένα και περισσότερο στα σχέδια των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας ολοένα και πιο σίγουρη τη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των λαών της περιοχής, στην καταστολή εξεγέρσεων, σε  πολιτικο-στρατιωτικές ενισχύσεις όλων των σφαγέων και δικτατόρων της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας κ.α., και, ακόμη χειρότερα, στην πυροδότηση ενός πολέμου με την Τουρκία. Με αυτήν την πολιτική της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας ευελπιστούν να γίνουν ένα χρήσιμο κόμμα για την ελληνική αστική τάξη και για τους ιμπεριαλιστές, ένα κόμμα που την επομένη των εκλογών, και ανεξαρτήτως της εκλογικής καταδίκης του, δεν θα πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ σαν στημένη λεμονόκουπα.

Οι ιμπεριαλιστές, είτε αμερικάνοι-ευρωπαίοι είτε ρώσοι-κινέζοι, και οι αστικές τάξεις των χωρών της περιοχής δεν ενδιαφέρονται για τις χώρες τους και τους λαούς τους παρά μόνο για τα συμφέροντά τους. Όπως το έχουν αποδείξει επανειλημμένα δεν πρόκειται να διστάσουν να αιματοκυλήσουν, να σφαγιάσουν και να βασανίσουν, να εξαπλώσουν την πανούκλα του εθνικισμού και του ρατσισμού, να μας βυθίσουν στο πολεμικό σφαγείο, προκειμένου να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα όλων των χωρών της περιοχής μας θα πρέπει να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και τον κοινό μας αγώνα απέναντι στα σχέδια όλων αυτών. Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ως πηγή ενέργειας θα ανήκει στους εργαζόμενους και στους λαούς μόνο αν οι τελευταίοι πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο των χωρών τους που οι ίδιοι δημιούργησαν.

— Τέρμα στις Τριμερείς Συναντήσεις με τους χασάπηδες των ΗΠΑ, Ισραήλ και Αιγύπτου.

— Όχι στην δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας. Να φύγουν τώρα όλες οι νατοϊκές βάσεις του θανάτου από την χώρα μας.

— Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας με τα εργατικά και λαϊκά κινήματα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου ενάντια στα σχέδια ιμπεριαλιστών και ντόπιων αστικών τάξεων.