Κυριακή 20/1 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!

Κάτω τα χέρια απ’ την κυριακάτικη αργία!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 20/1

Στις 20/1 έχει προκηρυχθεί απεργία στο εμπόριο καθώς μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις των εργαζομένων η κυριακάτικη αργία, που επιβλήθηκε μέσα από σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες, καταργείται στο βωμό των μνημονίων, του κεφαλαίου και του κέρδους των πολυεθνικών.

Το 2013 είχε ψηφιστεί νόμος για τις «7 Κυριακές», στη συνέχεια είχαμε το μέτρο των «52 Κυριακών» και την «πιλοτική» εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2014, την «8η Κυριακή» στα τέλη του 2014, το 3ο μνημόνιο άνοιξε τον δρόμο ­για «περισσότερες Κυριακές» και στη συνέχεια τις «2 επιπλέον υπό όρους Κυριακές» στα τέλη του 2016. Το Μάη του 2017 η κατάπτυστη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης επέβαλε το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές , υποτίθεται για το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και άλλες «τουριστικές» περιοχές όπως Σπάτα, Ελληνικό, Αυλώνα  κ.ά.

Πριν λίγες μέρες το ΣΤΕ ακύρωσε την απόφαση που είχε πάρει το 2017, που έκρινε ως αντισυνταγματική την υπ. απόφαση 7/7/2014 για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς αναγνώριζε το δικαίωμα των εργαζομένων στον ελεύθερο χρόνο και στην ανάπαυση από την εβδομαδιαία εργασία. Η ακύρωση ήρθε μετά από αίτηση που έκαναν τα εργοδοτικά σωματεία ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, και ανοίγει την πόρτα στις μνημονιακές κυβερνήσεις να ψηφίσουν νέα μέτρα, με τα οποία θα διευρύνουν το άνοιγμα των καταστημάτων σε περισσότερες Κυριακές και περιοχές από ότι ισχύει σήμερα. Θέλουν έτσι να τσακίσουν το κίνημα, που κατάφερε μέχρι τώρα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τους αποκλεισμούς καταστημάτων, να μπλοκάρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές!

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ετοιμάζουν για μας τους εργαζόμενους με το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης που έχουν οικοδομήσει ΕΕ/κεφάλαιο/μνημόνια, και ενισχύεται από την άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμενοι σύγχρονοι σκλάβοι, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, δώδεκα μέρες συνεχούς δουλειάς χωρίς ρεπό (αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου), «λευκές» νύχτες, «μαύρες» Παρασκευές, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και επταήμερη εργασία, ξυλοδαρμοί από τους εργοδότες κ.ά.

Δεν έχουμε τίποτα κοινό με τους μικρομεσαίους εμπόρους που έχουν κάνει σημαία τους το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο τις 8 εκπτωτικές Κυριακές. Δεν συγκινούμαστε από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της ΟΙΥΕ και του ΠΑΜΕ που απουσιάζουν εντελώς από την οργάνωση των Κυριακάτικων αγώνων, ενώ καλούν σε συστράτευση εμποροϋπαλλήλων και εμπόρων, χαρίζοντας την μία Κυριακή μετά την άλλη στους εργοδότες.

Πρέπει να πιάσουμε ξανά το νήμα μέσα από τις παραδόσεις και τους αγώνες του εργατικού κινήματος. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και επιχειρησιακά σωματεία σε κάθε κατάστημα, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ενωμένοι τους μαχητικούς αγώνες που χρειάζονται για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας. Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο παλεύει πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν. Να οργανώσουμε μια γενική απεργία διαρκείας μέχρι να ξεφορτωθούμε μια και καλή τα μνημόνια και τους ξεπουλημένους του ΣΥΡΙΖΑ. Για να τσακίσουμε τους σύγχρονους εργοδότες δουλέμπορους και το μνημονιακό καθεστώς. Για να επιβάλλουμε ξανά το δίκιο του εργάτη.

  • Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά
  • Κάτω τα μνημόνια
  • Απαγόρευση των απολύσεων
  • Άμεση επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, για να υπογραφεί Κλαδική Σ.Σ.Ε στο Εμπόριο, υποχρεωτική για όλους με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Μαχητική υπεράσπιση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειάς μας.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙO

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr/