Τα Jumbo εκβιάζουν τους εργαζόμενους και αλλάζουν τις συμβάσεις τους

Τα Jumbo εκβιάζουν τους εργαζόμενους και αλλάζουν τις συμβάσεις τους

Ωράρια λάστιχο, άγρια εκμετάλλευση, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, άδειες που ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, ατελείωτη εξάντληση των εργαζομένων, (πρόσφατα και έπειτα από καταγγελίες τοποθετήθηκαν σκαμπό για τις ταμίες), απαγόρευση στους εργαζομένους να πίνουν νερό μπροστά στους πελάτες: αυτή είναι η σκληρή εργασιακή καθημερινότητα των εργαζομένων στα Jumbo. Ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στα Jumbo επιφύλασσε για την νέα χρονιά από την πλευρά της εργοδοσίας εκβιαστικές αλλαγές στις συμβάσεις για τους εργαζόμενους, καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και ακόμη σκληρότερη εκμετάλλευση υπό την απειλή της απόλυσης. Ουσιαστικά η διοίκηση ζητά από τους υπαλλήλους να υπογράψουν την μετατροπή του 5ήμερου εργασίας τους σε 6ήμερο για 6 συνολικά εβδομάδες τον χρόνο, με κριτήριο τις ανάγκες της επιχείρησης, όποτε φυσικά το ζητήσει η εργοδοσία, ανεξάρτητα με το πρόγραμμα του εργαζόμενου.  

Την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Σημειώθηκαν παραβιάσεις του ωραρίου εργασίας πολλών υπαλλήλων οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται πολλές φορές μετά την λήξη του, λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των ημερών, επιπλέον ώρες για τις οποίες δεν προβλέπεται αποζημίωση υπερωρίας.  «Οι μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αποδεχθούν εργασία π.χ. πέραν του 30ωρου που έχουν συμφωνήσει, αμειβόμενοι με το κανονικό ημερομίσθιο, χωρίς υπερωρίες. Δεν πρόκειται περί μείωσης μισθού, πρόκειται περί αλλαγής χρόνου εργασίας προκειμένου να εργάζονται και τα Σάββατα ορισμένες εβδομάδες το χρόνο»,  όπως δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Η επίθεση που εξαπολύεται στους εργαζόμενους του Jumbo δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε μεμονωμένη. Οι εργοδότες έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θέτουν σε πλήρη εφαρμογή το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσηςμετατρέποντάς μας στην κυριολεξία σε σύγχρονους δουλοπάροικους, ανυπεράσπιστους στα χέρια των αφεντικών.  Οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους διαρκώς να μειώνονται, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους συνεχώς να περιορίζονται, την κατάργηση των συλλογικών τους συμβάσεων, την ανελέητη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και την συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας.  Τα μνημόνια και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων σημαίνουν έναν διαρκή πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη.

Απέναντι στον εργοδοτικό δεσποτισμό, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειάς μας, απέναντι στο μνημονιακό καθεστώς του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να οργανωθούμε παντού με επιτροπές και συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω!  Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να διεκδικήσουμε ό,τι μας στερούν τόσα χρόνια και ακόμα παραπάνω. Να ανατρέψουμε την άθλια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλους του αντεργατικούς- μνημονιακούς νόμους της, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Αντεπίθεση των Εργαζομένων