Κατάπτυστη απόφαση του ΣΤΕ ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Το ΣΤΕ γυρνάει τους εμποροϋπαλλήλους 110 χρόνια πίσω !

Η τότε μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε, έδωσε την δυνατότητα με μια απλή υπουργική απόφαση και χωρίς να απαιτείται έγκριση από την περιφέρεια, να ανοίγουν προαιρετικά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές, για έναν χρόνο, για το ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, για την περιοχή αεροδρομίου Αθήνας, για την Χαλκιδική και για τα νησιά  Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Θήρας.

Η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 7/7/2014 για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κρίθηκε το 2017 από το ΣΤΕ αντισυνταγματική, γιατί είναι μη νόμιμο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς αναγνώρισε το δικαίωμα των εργαζομένων στον ελεύθερο χρόνο και στην ανάπαυση από την εβδομαδιαία εργασία. Τότε έσπευσε η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χαρίσει στους εργοδότες με νόμο, τις 24 Κυριακές της περιόδου Μαίου – Οκτωβρίου στις ίδιες περιοχές.

Έρχεται τώρα το ΣΤΕ μετά από αίτηση ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης του από τα εργοδοτικά σωματεία ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, συνολικά από 28 φορείς-φορείς των μνημονίων-να κρίνει ότι είναι συνταγματική η υπουργική απόφαση του 2014 και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Αυτή η απόφαση ανοίγει την πόρτα στις μνημονιακές κυβερνήσεις να ψηφίσουν νέα μέτρα, με τα οποία θα διευρύνουν το άνοιγμα των καταστημάτων σε περισσότερες Κυριακές και περιοχές από ότι ισχύει σήμερα.

Θέλουν να τσακίσουν το κίνημα, που κατάφερε μέχρι τώρα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τους αποκλεισμούς καταστημάτων, να μπλοκάρει σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτό το μέτρο!

Για πρώτη φορά το 1909 με νόμο καθιερώθηκε η Κυριακή ως ημέρα αργίας των καταστημάτων, 110 χρόνια μετά το ΣΤΕ έρχεται να επιβάλει ένα νέο μοντέλο εκμετάλλευσης της εργασίας που θέλουν οι εργοδότες, με τις απλήρωτες υπερωρίες, την έλλειψη προσωπικού, τα κλεμμένα ρεπό, τις εργάσιμες Κυριακές-Λευκές Νύχτες-Μαύρες Παρασκευές, δημιουργώντας ένα δικαστικό παρασύνταγμα όπου νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη, των μνημονίων και της αγοράς.

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος των πολυεθνικών και μεγαλοεμπόρων είναι η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και για τις 52 Κυριακές πανελλαδικά και σε όλους τους κλάδους εργαζομένων.

Δεν έχουμε τίποτα κοινό με τους μικρομεσαίους εμπόρους που έχουν κάνει σημαία τους το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο τις 8 εκπτωτικές Κυριακές, δεν ξεχνάμε ότι το 2μηνο Δεκέμβρη-Γενάρη τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά 4 Κυριακές. Δεν συγκινούμαστε από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις της ΟΙΥΕ και του ΠΑΜΕ που απουσιάζουν εντελώς από την οργάνωση των Κυριακάτικων αγώνων, ενώ καλούν σε συστράτευση εμποροϋπαλλήλων και εμπόρων, χαρίζοντας την μία Κυριακή μετά την άλλη στους εργοδότες.

Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα και επιχειρησιακά σωματεία σε κάθε κατάστημα, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε ενωμένοι τους μαχητικούς αγώνες που χρειάζονται για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας. Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στο Εμπόριο παλεύει πάνω σε αυτό το πρόγραμμα και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν.

  • 751€ βασικό μισθό. Πλήρη ασφάλιση για όλους.
  • Επιβολή πληρωμής των μισθών, δώρων και προσαυξήσεων.
  • Πραγματική Επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, για να υπογραφεί Κλαδική Σ.Σ.Ε στο Εμπόριο, υποχρεωτική για όλους με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κατάργηση της Κυριακάτικης εργασίας.
  • Μαχητική υπεράσπιση των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειάς μας.
     

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙΟ