Μαθητική Αντεπίθεση: 17 Νοέμβρη όλοι στις Διαδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ! ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Όλοι στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου Παρασκευή 17/11

Αθήνα, 14:30,  Πλ. Κλαυθμώνος | Θεσσαλονίκη, 17:00, Πολυτεχνείο

O Υπ. Παιδείας K. Γαβρόγλου και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «καλωσόρισαν» τους μαθητές εξαπολύοντας μία νέα επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και στα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών με τα κυβερνητικά σχέδια για το «Νέο Λύκειο» και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μείωση ωρών διδασκαλίας, μείωση των μαθημάτων, ατομικοποιημένο απολυτήριο και φροντιστηριοποίηση του Λυκείου, είναι μόνο μερικές από τις αλλαγές που έρχονται στο Λύκειο.

Όσον αφορά τη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκεί όχι μόνο δεν έχουμε κατάργηση των Πανελληνίων όπως υπόσχονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενίσχυσή τους, καθώς προστίθεται άλλη μία εξέταση πανελλαδικού χαρακτήρα μέσα στην ίδια χρονιά. Και φυσικά ας μην ξεχνάμε τον ευσεβή πόθο των κανίβαλων νεοφιλελεύθερων να μετατρέψουν τα σχολεία σε σχολεία με «brand name». Αυτό σημαίνει διοικητική, οικονομική και παιδαγωγική αυτονομία κάθε σχολικής μονάδας, δηλαδή κάθε σχολείο θα πρέπει να βρίσκει μόνο του χρήματα για την λειτουργία του. Προσπαθούν έτσι να προσαρμόσουν την εκπαίδευση στις επιταγές των μνημονίων, δηλαδή στον χρεοκοπημένο ελληνικό καπιταλισμό που έχει ελάχιστες ανάγκες για εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Η επίθεση της άθλιας συγκυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στην εκπαίδευση και τη νεολαία, αφού ενόψει της 3ης αξιολόγησης έρχεται νέα σειρά οδυνηρών μέτρων, χτυπώντας ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα (αντισυνδικαλιστικός νόμος, νέες ιδιωτικοποιήσεις ασφαλιστικό κ.ά.)

Το Πολυτεχνείο πιο επίκαιρο από ποτέ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Τότε φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα. Σήμερα, 44 χρόνια μετά, οι μαθητές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ολομέτωπη επίθεση, στην εκπαίδευση, τα εργασιακά μας δικαιώματα και στην ίδια μας τη ζωή. Είμαστε αυτοί που θα δουλεύουμε για 200€ (και αν) το μήνα και ανασφάλιστοι, που δε θα έχουμε καμία φωνή/δύναμη απέναντι στον εργοδότη, που θα μας στερούν το δικαίωμα των δικαιωμάτων, της αντίδρασης και της διεκδίκησης.

Οι χούντες πέφτουν με αγώνες και εξεγέρσεις

Τότε η εξεγερμένη νεολαία είχε απέναντί της μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα. Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τανκς στους δρόμους αλλά έχουμε κάτι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο να αντιμετωπίσουμε. Ένα πλήθος από μηχανισμούς ελέγχου της οικονομίας και της κοινωνίας (τρόικα–θεσμοί κτλ.), τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους–δανειστές και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που προσπαθεί να επιβάλει τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία με τη βία των ΜΑΤ και τα δικαστήρια.

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε σήμερα δεν είναι απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, αλλά ενάντια σε μια νέα χούντα το ίδιο σκληρή και απάνθρωπη. Την χούντα των μνημονίων, που δε διστάζει να κλείσει σχολεία και σχολές, να επιβάλλει δίδακτρα και κάθε λογής αντισυνταγματικά μέτρα, που κλείνουν νοσοκομεία και καταδικάζουν χιλιάδες σε θάνατο, που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και καταργούν κάθε είδους δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για εμάς τους νέους να ακολουθήσουμε τις αξίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, που με το αίμα τους κέρδισαν τα δικαιώματα που σήμερα βλέπουμε να θυσιάζονται στο βωμό της κρίσης και των κερδών του κεφαλαίου. Να οργανώσουμε την οργή και τον αγώνα μας σε κάθε σχολείο και σχολή, σε κάθε γειτονιά – και να κάνουμε τη φλόγα που καίει μέσα μας, φωτιά για να κάψει όσους μας βυθίζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Βάζοντας μπροστά τα δικά μας συμφέροντα να βαδίσουμε στον δρόμο του Νοέμβρη,  στον δρόμο της εξέγερσης.

https://mathitiki-antepithesi.blogspot.gr/