6 Δεκέμβρη, όλοι στις Διαδηλώσεις. Η νεολαία δεν ξεχνά! (προκήρυξη της ΣΣΠ)

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Όλοι στις Διαδηλώσεις Τρίτη 6/12

Αθήνα: 12:00 & 18:00 Προπύλαια

Θεσσαλονίκη: 15:00 Καμάρα

Ιωάννινα 18:00 Ακαδημία

Στις 6 Δεκέμβρη 2008 δολοφονείται ο μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος από τους μπάτσους Ε.Κορκονέα και Β.Σαραλιώτη πυροδοτώντας ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα. Για σχεδόν ένα μήνα όλη η χώρα ταρακουνήθηκε από μαζικές διαδηλώσεις, από συγκρούσεις των νέων (κυρίως μαθητών) με την αστυνομία και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και κυβερνητικών κτηρίων. Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, η οργή για την δολοφονία παραμένει. Όπως παραμένουν και έχουν ενταθεί όλες εκείνες οι αιτίες που οδήγησαν στην εξέγερση της νεολαίας.

Παρά την άγρια καταστολή και τη συκοφάντηση από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ και τα ΜΜΕξαπάτησης η νεολαία είχε την στήριξη της κοινωνίας. Σε μία εποχή που όλοι πάσχιζαν να κρύψουν κάτω από το χαλί τις μεγάλες κοινωνικές και ταξικές αντιθέσεις που προέκυπταν από την όξυνση της οικονομικής κρίσης, ο Δεκέμβρης, κατάφερε, να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και του κρατικού μηχανισμού. Ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν ‘’μία εικόνα από το μέλλον’’ αυτή των μεγάλων κοινωνικών αγώνων που ακολούθησαν από το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα ενάντια στα μνημόνια, του παρατεταμένου κοινωνικού πολέμου του 2010-12.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει πιστά τα μνημόνια ενώ προωθεί το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που επιφυλάσσει νέες μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, συνδικαλιστικών ελευθεριών, του δικαίωματος στην απεργία. Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση δεν χωράει στην μνημονιακή τους πραγματικότητα και θεωρείται περιττή πολυτέλεια. Συνολικά η χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει μειωθεί κατά 80% από το 2009, με αποτέλεσμα ακόμα και τα μεγάλα ιδρύματα της χώρας (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ) να κινδυνεύουν άμεσα από «ξαφνικούς θανάτους» ή δήλωση αδυναμίας λειτουργίας. Θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία με μείωση φοιτητών και “αυτοχρηματοδότηση” των ΑΕΙ-ΤΕΙ με την επιβολή διδάκτρων.

Πέρα από την εκπαίδευση τα μνημόνια και η παρατεταμένη κρίση στερούν από τη νεολαία κάθε προοπτική για ένα οικονομικά ασφαλές μέλλον. Η ανεργία στους νέους φτάνει στο 60%, ενώ ταυτόχρονα όλες οι δημόσιες υποδομές καταρρέουν και μια ολόκληρη γενιά οδηγείται στην κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία.

Για να επιβληθεί αυτή η κατάσταση από τις αστικές-μνημονιακές κυβερνήσεις θα ενταθεί η καταστολή κάθε φωνής αντίστασης και διαμαρτυρίας. Έτσι και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει στο ίδιο μονοπάτι με τις προηγούμενες και δεν αργεί η ώρα για την ολική επαναφορά του κράτους έκτακτης ανάγκης. Όποιος αντιστέκεται θα αντιμετωπίζει τα γκλομπ και τα δακρυγόνα, τα δικαστήρια, ακόμα και τη φυλακή.

Από το 2008 μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν αλλάξει αρκετές φορές, οι 2 δολοφόνοι έχουν δικαστεί όμως οι συνθήκες που όπλισαν το χέρι του Κορκονέα είναι ακόμα εδώ. Το πολιτικό και οικονομικό σύστημα και η δομική του κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμια κλίμακα συνεχίζει να βαθαίνει. Όσο η οικονομική κρίση εξελίσσεται και οι κυρίαρχες τάξεις στριμώχνονται από αυτήν και από την ταυτόχρονη όξυνση των κοινωνικών κινημάτων που την αμφισβητούν, τόσο οι κυβερνήσεις που τις εκπροσωπούν θα εναποθέτουν την υπεράσπιση της κυριαρχίας τους στην καταστολή. Όσο δεν μπαίνει ένα φρένο από εμάς, η λίστα των θυμάτων των μνημονίων και της κρίσης, τόσο θα συνεχίζει να μεγαλώνει με τις χιλιάδες αυτοκτονίες τα τελευταία χρόνια με τα “ατυχήματα”- δολοφονίες στους εργασιακούς χώρους – κάτεργα.

Για όλους αυτούς τους λόγους η οργή μας όσο κι αν περνούν τα χρόνια δεν σβήνει. Χωρίς καμία ανακωχή με τους ένστολους υπερασπιστές των μνημονίων, πρέπει να συγκρουστούμε με τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις τους, την ΕΕ. Είναι καθήκον μας να προετοιμάσουμε μια νέα εξέγερση, που θα στηριχθεί στην δική μας δράση και αυτοοργάνωση, με καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, με μαζικές μαχητικές διαδηλώσεις. Με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας κόντρα στον εργοδοτικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Πρέπει να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο αγώνων πιο δυναμικών και οργανωμένων με νέες εξεγέρσεις στον δρόμο του Δεκέμβρη. Για μια κοινωνία δίκαιη και ελεύθερη χωρίς καταστολή, πολέμους και εκμετάλλευση. Δεν ξεχνάμε τον Δεκέμβρη του 2008, δεν συγχωρούμε αυτούς που δολοφονούν το παρόν και το μέλλον μας.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ