Καταλήψεις και αγώνας σε όλες τις σχολές

Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, το μήνυμα στάλθηκε ξεκάθαρα αλλά οι «παραλήπτες» κάνουν τον ανήξερο. Τα δύο αστικά κόμματα και το ΛΑΟΣ, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι έχασαν συνολικά εκατομμύρια ψήφους, καταντώντας να πανηγυρίζουν ακόμα και για ποσοστά της τάξης του 20%. Τα εκατομμύρια του λαού, με την ψήφο προς τα αριστερά αλλά και με τη μαζική αποχή, το άκυρο και το λευκό, έδειξαν καθαρά την αηδία και αγανάκτησή τους για τη σημερινή άθλια οικονομική και πολιτική κατάσταση, σήψη και διαφθορά – και ακόμα τη διάθεση πολλών να παλέψουν για την ανατροπή της.

Από την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. και την υπογραφή του μνημονίου η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αποτέλεσμα τα σκληρότερα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί από την κατοχή. Μειώσεις μισθών, αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και το βαρέλι φαίνεται να μην έχει πάτο. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία αυξάνεται  και οι περίφημοι στόχοι  της κυβέρνησης αναθεωρούνται συνεχώς. Η κυβέρνηση για 15η φορά τον τελευταίο χρόνο αρνείται ότι θα πάρει νέα μέτρα και με μεταφυσικά σενάρια μιλάει για ανάπτυξη και παροχές από το 2012! Αλήθεια τους πιστεύει κανείς; Ήδη το ΔΝΤ τους έχει κλείσει το μάτι για επιμήκυνση του μνημονίου  πέραν του 2012…

Αφού η κυβέρνηση τα κατάφερε περίφημα με την οικονομία είπε να περιλάβει και την παιδεία. Από τους Δελφούς, ο πρωθυπουργός και η υπουργός παιδείας εξήγγειλαν ένα πακέτο σαρωτικών αλλαγών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι προτάσεις της κυβέρνησης θα τεθούν σε προσχηματικό τρίμηνο «διάλογο» και θα πάρουν μορφή νομοσχεδίου τον Γενάρη του 2011.

Σ’ αυτά τα σημεία «διαλόγου» προβλέπονται:

– Αυτοτέλεια-αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μεταφράζεται κυρίως σε οικονομική αυτοτέλεια με πλήρη διαχείριση των οικονομικών από τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας και όλων των παροχών (σίτιση, στέγαση), που θα πρέπει να «ανοιχτούν» σε ιδιώτες. Γι αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η κάρτα του φοιτητή με βάση την οποία θα κατανέμεται η όποια χρηματοδότηση ατομικά για κάθε φοιτητή και όχι για τι ίδρυμα. Για πρώτη φορά εισάγεται με άμεσο τρόπο η λογική των διδάκτρων και η επιβολή αυτών στους φοιτητές.

– Εισαγωγή απευθείας σε Πανεπιστήμιο ή σχολή. Βασική ακαδημαϊκή μονάδα είναι το πανεπιστήμιο ή η σχολή από την οποία θα παίρνουν οι φοιτητές τα πτυχία. Καταργούνται τα τμήματα. Η κατανομή των φοιτητών θα γίνεται σε προγράμματα σπουδών και όχι σε τμήματα ενώ ο φοιτητής θα μπορεί να αλλάζει προγράμματα σπουδών. Με αυτήν την εξέλιξη έχουμε μία ουσιαστική κατάργηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πλέον αντί για ένα πτυχίο σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο θα υπάρχει ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων από τα διάφορα προγράμματα σπουδών για το οποίο η αγορά θα κρίνει «τι αξίζει». Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μετατρέπονται κυριολεκτικά σε σούπερ μάρκετ μεταλυκειακής κατάρτισης που θα πουλάνε προγράμματα σπουδών και πιστωτικές μονάδες.

– Σύνδεση ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αγορά. Η κρατική επιχορήγηση θα γίνεται σε σύνδεση με την αξιολόγηση και την ελεύθερη αγορά (Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης).  Τα προγράμματα σπουδών θα εξαρτώνται άμεσα από τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες. Τα πανεπιστήμια χάνουν τελείως τον όποιο προοδευτικό τους χαρακτήρα για την κοινωνία και καταργείται κάθε έννοια της επιστήμης και της μόρφωσης στον βωμό των ευκαιριακών «αναγκών» της ελεύθερης αγοράς και των τοπικών οικονομιών.

– Χωροταξική αναδιάρθρωση – Καλλικράτης στην εκπαίδευση. Περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, συνενώσεις και κλείσιμο δεκάδων σχολών και τμημάτων. Όσες σχολές δεν μπορέσουν να βρουν ικανοποιητικούς πόρους  θα υπολειτουργούν ή απλώς θα κλείνουν.

Αυτές οι αλλαγές συμπληρώνονται από τον στόχο για μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία  στο μισό -ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο μία μείωση της τάξης του 25-40% για την τριτοβάθμια εκπαίδευση- και την κατάργηση του ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και του φοιτητικού συνδικαλισμού, καθώς και κάθε ελεύθερης έκφρασης μέσα στα πανεπιστήμια.

Αυτή η αλλαγή/καταστροφή του πανεπιστημίου που προτείνει η κυβέρνηση ενσαρκώνει την ολοκλήρωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τώρα πια δεν έχουμε μία αγορά της εκπαίδευσης (δηλαδή την αγορά της μόρφωσης και όχι τη δωρεάν παροχή της) αλλά μία μετατροπή της ίδιας της εκπαίδευσης (και ειδικά της τριτοβάθμιας) σε μια αγορά. Μ’ αυτή την έννοια δεν έχουμε απλώς μία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των φοιτητών αλλά και μία επίθεση στο μορφωτικό επίπεδο, στις επιστήμες, στην ίδια την κοινωνία και την αναπαραγωγή της.

Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αφορούν μόνο τους φοιτητές. Ήδη με τα μέτρα του μνημονίου οι νέοι ως 25 ετών θα δουλεύουν με το 75-85% του βασικού μισθού (500-540 ευρώ καθαρά!) και αυτά φυσικά αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τον εφιάλτη της ανεργίας η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει το 25% (για τους νέους 40%). Έτσι κι αλλιώς η νεολαία  οδηγείται με γοργούς ρυθμούς στην οικονομική εξαθλίωση αφού τα εισοδήματα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων μειώνονται συνεχώς και οι κοινωνικές παροχές (δωρεάν υγεία, επιδόματα, σίτιση, στέγαση) είναι πια μακρινή ανάμνηση πράγμα το οποίο σημαίνει και μια μαζική εγκατάλειψη της εκπαίδευσης από τους σπουδαστές αλλά και από μαθητές και ένα ασφυκτικό κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας.

Αν αυτά μας φαίνονται αρκετά, κάνουμε λάθος, αφού κυβέρνηση και τρόικα έχουν στην “ατζέντα” τους νέα επώδυνα μέτρα. Ενδεικτικά:

– Μείωση μισθών πάνω από 50% μέσα στην επόμενη τριετία για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα ισχύει το ίδιο, ενώ ήδη έχουμε μία μείωση των αποδοχών τους κατά 20-30%.

– Μέχρι και 300.000 χιλιάδες άμεσα στο δημόσιο τομέα ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα προσλαμβάνεται ένας νέος δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται

– Καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και παιδείας. Κάθετη μείωση των δαπανών κατά 50% την επόμενη πενταετία. Μεγάλες αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους

– Εκποίηση και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Εκτός από τις ΔΕΚΟ θα πουληθεί ακίνητη περιουσία ακόμα και διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου!

– Περιστολή έως και κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού αστικού κράτους, μιας άτυπης χούντας ενάντια στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία.

Να οργανώσουμε την απάντηση μας. Να προετοιμάσουμε τις νέες εξεγέρσεις.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι νομοτελειακή, δεν είναι καιρός για μεμψιμοιρίες και απογοητεύσεις και απλά να περιμένουμε αν το “τέλος” μας θα είναι γρήγορο ή αργό. Αυτοί οι τύποι του ΔΝΤ και τα γηγενή τσιράκια τους που έχουν εγκατασταθεί ως κατοχική κυβέρνηση και σχεδιάζουν όλα αυτά, υποτιμούν ή και παραγνωρίζουν λόγω της αλαζονείας τους τη μοναδική ικανότητα που έχουμε όλοι εμείς οι από κάτω, οι “τελευταίοι”, όπως μας θεωρούν, να ανατρέπουμε πολιτικές, κυβερνήσεις ακόμα και κοινωνικά συστήματα, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας και να παλέψουμε πάνω και ενάντια από τους φαινομενικά δυσμενείς συσχετισμούς και την “καπιταλιστική πραγματικότητα” στην οποία μας έμαθαν να ζούμε. Με αγώνες δυναμικούς, αυτοοργανωμένους, ενωτικούς και ανυποχώρητους.

Από την εξέλιξη και την οργάνωση αυτών των αγώνων κι από την ικανότητα μας να τους κερδίσουμε εξαρτάται το μέλλον μας. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Πρέπει να στρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουμε για την εξέλιξη της ζωής μας απέναντι σε αυτούς που πραγματικά φταίνε.

Το δρόμο μας τον έδειξαν οι Γάλλοι φοιτητές και μαθητές που ξεσηκώθηκαν μαζί με τους απεργούς εργάτες ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια του Σαρκοζί, με κύριο σύνθημα “Σαρκοζί τελείωσες η νεολαία βγήκε στον δρόμο”. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να πούμε και εμείς στην τρόικα και τον αχυράνθρωπο-πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει δυναμικά να υπερασπιστεί  το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις σχέσεις εργασίας. Γι αυτό είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία και η οργάνωση του φοιτητικού κινήματος με καμπάνιες ενημέρωσης, γενικές συνελεύσεις, επιτροπές, καταλήψεις κλπ, ώστε να δώσει με όσες περισσότερες δυνάμεις γίνεται και μέχρι τέλους αυτή τη σημαντική μάχη που έχουμε μπροστά μας. Να έρθει με κάθε μέσο σε μία ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση, την τρόικα και την πολιτική του αισχρού μνημονίου.

Η ΣΣΠ, συμμετέχοντας ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος αλλά και στους εργατικούς αγώνες ενάντια στο μνημόνιο και τη χούντα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ από τις μεγάλες απεργίες μέχρι τον δυναμικό αγώνα στο Banquet προσπαθεί να συμβάλει στην οργάνωση της αντίστασης και την πάλη για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Γι αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές και τη νεολαία να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να γίνουν πυροδότης ενός ευρύτερου κινήματος και μαζί με την εργατική τάξη να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την επιβολή μιας άλλης διαχείρισης και οργάνωσης της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της οικονομίας για να σωθούμε από την κρίση και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ