Κάτω η χούντα κυβέρνησης – Τρόικας

ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Μόλις πέρυσι ο πρωθυπουργός (τότε στην αντιπολίτευση) από το βήμα της ΔΕΘ με ψεύτικες προεκλογικές εξαγγελίες που υπόσχονταν παροχές και ήπιες μεταρρυθμίσεις που τουλάχιστον δεν θα ανέτρεπαν ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού.

Αντί αυτών που υποσχέθηκε, η κυβέρνηση υπογράφοντας το μνημόνιο παρέδωσε άνευ όρων τα ηνία της χώρας στους κανίβαλους του ΔΝΤ και της Ε.Ε.. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα σκληρότερα μέτρα που έχουν παρθεί σε βάρος της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας από την κατοχή. Μειώσεις μισθών, αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, δραματικές αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και το βαρέλι φαίνεται να μην έχει πάτο.

Πέρα από αυτά, στο «Μνημόνιο» προβλέπονται νέα επώδυνα μέτρα αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

– Μείωση μισθών πάνω από 50% μέσα στην επόμενη τριετία για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ισχύει το ίδιο, ενώ ήδη έχουμε μία μείωση των αποδοχών τους κατά 20-30%.

– Μέχρι και 300.000 χιλιάδες άμεσα στο δημόσιο τομέα ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα προσλαμβάνεται ένας νέος δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται

– Καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και παιδείας. Κάθετη μείωση των δαπανών κατά 50% την επόμενη πενταετία.

– Εκποίηση και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Εκτός από τις ΔΕΚΟ θα πουληθεί ακίνητη περιουσία, κρατικά καζίνο ακόμα και διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου!

– Περιστολή έως και κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού αστικού κράτους, μιας άτυπης χούντας ενάντια στο εργατικό κίνημα, αφού απέναντι στη σκληρή επίθεση αναμένονται μεγάλες αντιδράσεις, ακόμα και εξεγέρσεις.

Όλα αυτά θα έχουν δραματικές συνέπειες και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη νεολαία.  Πιο συγκεκριμένα:

– Μείωση της χρηματοδότησης στο μισό, όπως και σε όλες τις κοινωνικές δαπάνες. Άμεση συνέπεια θα είναι η επιβολή διδάκτρων από το Σεπτέμβρη κιόλας. Η αγορά θα είναι αυτή που θα καθορίζει αν και ποια τμήματα και σχολές θα παίρνουν κρατική χρηματοδότηση και πόση θα είναι αυτή.  Όσες σχολές δεν μπορέσουν να βρουν ικανοποιητικούς πόρους από τα δίδακτρα ή από το ξεπούλημα των εγκαταστάσεών τους θα υπολειτουργούν ή απλώς θα κλείνουν.

– Την οικονομική εξαθλίωση μαθητών και φοιτητών αφού τα εισοδήματα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων θα μειώνονται συνεχώς και οι κοινωνικές παροχές (δωρεάν υγεία, επιδόματα, σίτιση, στέγαση) θα είναι μακρινή ανάμνηση. Αυτό θα σημάνει τη μαζική εγκατάλειψη της εκπαίδευσης από τους σπουδαστές αλλά και από μαθητές.

– Την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πλέον η αγορά θα κρίνει τι ξέρει ένας πτυχιούχος-στην πραγματικότητα «τι αξίζει»- και όχι το πτυχίο του. Οι νέοι ως 25 ετών θα δουλεύουν με το 75-85% του βασικού μισθού. Μαζί με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την τρομακτική ανεργία η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει το 25% (για τους νέους 35-40%) οι εργοδότες θα προσπαθήσουν να περάσουν το δόγμα ότι αν έχεις ένα πιάτο φαΐ να τρως δε διεκδικείς τίποτα γιατί περιμένουν στην ουρά άλλοι 1000 να πάρουν τη θέση σου.

– Την κατάργηση του ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και του φοιτητικού συνδικαλισμού, καθώς και κάθε ελεύθερης έκφρασης μέσα στα πανεπιστήμια (στέκια, καταλήψεις).

Να οργανώσουμε την απάντηση μας. Να προετοιμάσουμε τις νέες εξεγέρσεις.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι νομοτελειακή, δεν είναι καιρός για μεμψιμοιρίες και απογοητεύσεις και απλά να περιμένουμε αν το “τέλος” μας θα είναι γρήγορο ή αργό και επώδυνο. Αυτοί οι τύποι του ΔΝΤ και τα γηγενή τσιράκια τους που έχουν εγκατασταθεί ως κατοχική κυβέρνηση και σχεδιάζουν όλα αυτά τα πράγματα, υποτιμούν ή και παραγνωρίζουν λόγω της αλαζονείας τους τη μοναδική ικανότητα που έχουμε όλοι εμείς οι από κάτω, οι “τελευταίοι”, όπως μας θεωρούν, να ανατρέπουμε πολιτικές, κυβερνήσεις ακόμα και κοινωνικά συστήματα και αυτοκρατορίες, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε την πραγματική δύναμη μας και να παλέψουμε πάνω και ενάντια από τους φαινομενικά δυσμενείς συσχετισμούς και την “καπιταλιστική πραγματικότητα” στην οποία μας έμαθαν να ζούμε. Με αγώνες δυναμικούς, αυτοοργανωμένους, ενωτικούς και ανυποχώρητους.

Από την εξέλιξη και την οργάνωση αυτών των αγώνων κι από την ικανότητα μας να τους κερδίσουμε εξαρτάται το μέλλον μας. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Πρέπει να στρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουμε για την εξέλιξη της ζωής μας απέναντι σε αυτούς που φταίνε.

Ένας τέτοιος υποδειγματικός αγώνας (που συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά της περιόδου) δίνεται εδώ και πάνω από 4 μήνες από τους εργαζόμενους στο εστιατόριο Banquet και την επιτροπή αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Σε ένα από τα χιλιάδες εργασιακά Νταχάου όπου ποδοπατείται η ζωή και η αξιοπρέπεια της σύγχρονης εργατικής τάξης, ιδιαίτερα των νέων, όπου η εργοδοσία είναι η προσωποποίηση της χούντας της Τρόικας και της κυβέρνησης, κάνοντας αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν σε όλους τους εργαζόμενους, οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν. Μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις Δεν πήγαν βήμα πίσω στις πιέσεις της εργοδοσίας και δίνουν μέχρι τέλους αυτόν το δίκαιο αγώνα. Σε άλλα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι πήραν κουράγιο να διεκδικήσουν κι αυτοί τα δικαιώματά τους. Στο κατάστημα Καφεναί -μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης- πέτυχαν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα ύψους σχεδόν 50.000€.

H κυβέρνηση δοσίλογων του Παπανδρέου, το υπουργείο «προστασίας του πολίτη», στηρίζουν απροκάλυπτα τον εργοδότη-τραμπούκο του Banquet προβαίνοντας σε συλλήψεις εργαζομένων και μελών της επιτροπής αλληλεγγύης μετά από καταφανώς ψευδείς μηνύσεις της εργοδοσίας, που έχει παραβιάσει κάθε εργατική νομοθεσία. Σε δίκη σκάνδαλο καταδικάστηκε σε 6 μήνες με αναστολή μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης μετά από ψευδείς μηνύσεις και αντεργατικές τοποθετήσεις των δικαστών γιατί συμφωνούσε με το περιεχόμενο της προκήρυξης που μοιραζόταν στις κινητοποιήσεις!!! Καταργούν ωμά τις δημοκρατικές ελευθερίες. Κινητοποιούν την Αστυνομία για να συντρίψουν αυτή την εστία αγώνα, να τρομοκρατήσουν τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που θα διαδηλώσουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ματαιοπονούν, ο αγώνας στο Banquet θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Τα αφεντικά, η Τρόικα και οι ντόπιοι υπηρέτες της θα ακούσουν παντού την κραυγή των εργατών, των νέων, των φτωχών: ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΣ – ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ! Ο αγώνας στο Banquet είναι ένας από τους πρώτους σκληρούς ταξικούς αγώνες στη νέα εποχή της χούντας της Τρόικας. Με τέτοιους αγώνες, ανυποχώρητους, γερά οργανωμένους από τα κάτω, μπορούμε να νικήσουμε.

Η ΣΣΠ, συμμετέχοντας ενεργά σ’ αυτό τον αγώνα από την πρώτη στιγμή, καλεί όλους τους φοιτητές και τη νεολαία, να στηρίξουν ενεργά αυτό τον υποδειγματικό αγώνα, που μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς για τη δική μας αντεπίθεση, για να σωθούμε από την κρίση και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

  • Διαγραφή του Χρέους
  • Κάτω τα χέρια από την παιδεία, δημόσια και δωρεάν και παιδεία για όλους.
  • Απαγόρευση των ΑπολύσεωνΚανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
  • Εθνικοποίηση των Τραπεζών και Μεγάλων Επιχειρήσεων χωρίς Αποζημίωση
  • Εργατικός Έλεγχος στην Οικονομία
  • Ριζική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Αύξηση των δαπανών για Υγεία,  Παιδεία και κοινωφελή έργα.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ