80 χρόνια από τον Μάη 1936: Οπτικοακουστικό υλικό από δράσεις και εκδηλώσεις της ΟΚΔΕ

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από τον Μάη 1936 στη Θεσσαλονίκη στις 12/5/2016

Διαδήλωση Μνήμης, Θεσσαλονίκη 14/5/2016

Κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του καπνεργάτη 14/5/2016

Η Ο.Κ.Δ.Ε., με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από την εργατική εξέγερση του Μάη του 1936, οργάνωσε εκδηλώσεις μνήμης στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές.


Πιο συγκεκριμένα, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις πόλεις (12-5 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 13-5 στην Αλεξανδρούπολη, 21-5 στα Ιωάννινα) παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν:


– Οι συνθήκες και τα γεγονότα της εργατικής εξέγερσης της Θεσσαλονίκης.
– Η φύση της εξέγερσης του Μάη, που ήταν η πρώτη ανοιχτή αμφισβήτηση της αστικής εξουσίας από το προλεταριάτο στην Ελλάδα.
– Η ορθότητα της τακτικής του Ενιαίου Μετώπου και της επαναστατικής πολιτικής που προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι τροτσκιστές, καθώς και η συμβολή τους στην εξέγερση, σε αντιπαράθεση με τον προδοτικό και καταστροφικό ρόλο του ΚΚΕ, της «θεωρίας των σταδίων» και της τακτικής των «Λαϊκών Μετώπων».
– Οι μεγάλες ομοιότητες που παρουσιάζουν οι συνθήκες εκείνης της περιόδου με τις σημερινές (παγκόσμια οικονομική κρίση, χρεοκοπία του ελληνικού καπιταλισμού, πολιτική κρίση, όξυνση της ταξικής πάλης, αναζήτηση πραξικοπηματικών λύσεων από την άρχουσα τάξη).
– Η μεγάλη έλλειψη της εξέγερσης του ᾿36, που ήταν η απουσία μαζικού επαναστατικού κόμματος, πράγμα που επίσης ισχύει και στις μέρες μας.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 14-5 στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση, με την συμμετοχή δεκάδων συντρόφων από όλη την Ελλάδα, με τα μπλοκ της Ο.Κ.Δ.Ε., της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων και της Σοσιαλιστικής Σπουδαστικής Πάλης. Η διαδήλωση και τα συνθήματα που ακούστηκαν σ’ αυτήν είχαν πολύ καλή αποδοχή από τους περαστικούς και τους κατοίκους του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο του καπνεργάτη όπου κατατέθηκε στεφάνι της Ο.Κ.Δ.Ε. στη μνήμη των δολοφονημένων εργατών και συντρόφων μας, και τραγουδήθηκε το «Επέσατε Θύματα» και η «Διεθνής». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος, με συμμετοχή δεκάδων συντρόφων, κυρίως νέων.

Στην επιτυχία των εκδηλώσεων συνετέλεσαν και ο σ. Δημήτρης Κατσορίδας, με την εισήγησή του, καθώς και ο σ. Γιάννης Κλαρινέτατζης με την «Πρωτοβουλία για ένα Κέντρο Μελετών Θεσσαλονίκης», με την οποία συνδιοργανώθηκε ο ιστορικός περίπατος.