Θεσσαλονίκη: Κάλεσμα για τη δημιουργία ανοικτής επιτροπής υπεράσπισης του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΜΕΘ

για τη δημιουργία ανοικτής επιτροπής υπεράσπισης του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

Παρασκευή 17 Ιουνίου, 18:30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Τον Σεπτέμβριο του 2011 απολύθηκε από τα φροντιστήρια Μ.Ε. «Μπαχαράκη» ο καθηγητής Φυσικής Γ. Παπαγιάννης, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσ/νίκης (ΣΜΕΘ) και επί χρόνια μέλος του ΔΣ του, διότι αντιδρούσε στη σωρεία εργατικών παραβάσεων της εργοδοσίας. Το Σωματείο ξεκίνησε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα φροντιστήρια του ομίλου, ζητώντας την επαναπρόσληψη του συναδέλφου και την καταβολή των δεδουλευμένων του. Η εργοδοσία αρνούμενη να δεχτεί τις υποδείξεις της επιθεώρησης εργασίας εξαπέλυσε μια λυσσαλέα επίθεση απέναντι στο Σωματείο και τον απολυμένο συνάδελφο, εμπλέκοντας τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές ώστε να εξοντώσει με τις διώξεις και  τα δικαστήρια, τον δίκαιο αγώνα μας.
Σήμερα (5 χρόνια μετά) και ενώ ο εργοδότης έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό  στην οφειλή δουλευμένων ύψους 9.000 ? προς τον απολυμένο,  τα οποία αρνείται να καταβάλει!!! Ενώ έχει καταδικαστεί σε 7 μήνες φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενώ έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του ν. 1264, το Τριμελές Εφετείο  Θεσ/νίκης, εξέδωσε απόφαση  στις αρχές Απριλίου, με την οποία αποδέχεται πλήρως τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας, ότι από τις κινητοποιήσεις του Σωματείου οι εταιρίες του ομίλου  και ο εργοδότης έχουν υποστεί «ηθική βλάβη και επιβάλει στο Σωματείο τον απολυμένο συνάδελφο και σε άλλα δυο  μέλη της τότε διοίκησης α) την απαγόρευση διοργάνωσης «παραστάσεων διαμαρτυρίας» και γενικά συναθροίσεων που γίνονται με τρόπο, που να διαταράσσουν και να καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική λειτουργία των φροντιστηρίων «Μπαχαράκη», β) την απαγόρευση ανάρτησης στο διαδίκτυο καταχωρήσεων, τη διανομή φυλλαδίων και επικόλληση αφισών με περιεχόμενο που να οδηγεί σε προσβολή της προσωπικότητας των εργοδοτών γ) χρηματική ποινή ύψους διακοσίων (200) ευρώ για τον καθένα εκ των τριών παραπάνω μελών του ΔΣ, για κάθε μελλοντική παράβαση εκ μέρους τους δ) την δημοσίευση περίληψης της απόφασης αυτής σε εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, και στην ιστοσελίδα του Σωματείου εντός 30 ημερών από την επίδοση της απόφασης ε) την καταβολή στον εργοδότη ποσού12.000 ΕΥΡΩ, ΣΑΝ ΗΘΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ !!!
Η παραπάνω απόφαση δεν αφορά μόνο το ΣΜΕΘ και τα μέλη του, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και των σωματείων της χώρας. Έρχεται σε μια περίοδο όπου οι εργαζόμενοι  βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων,  της ακραίας  νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται  από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες, για να μπορέσουν οι τελευταίοι να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Οι δανειστές, η κυβέρνηση και οι εργοδότες θεωρούν ότι το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης θα έρθει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό προχωρούν ταχύτατα στο ξεπούλημα όλων των υποδομών του κράτους (ΟΛΘ,ΟΛΠ, ΟΣΕ, ΕΥΑΘ, ΜΜΜ κτλ),  περαιτέρω διάλυση της υγείας και παιδείας, ενώ μέσα στο καλοκαίρι δρομολογείται η  αλλαγή/κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου (ν.1264) αλλά και η παραπέρα διάλυση της εργατικής νομοθεσίας με νέα μείωση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, της απελευθέρωσης των απολύσεων κ.α. που αποτελούν τμήμα της 2ης αξιολόγησης και πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Η επιβολή ενός τέτοιου πλαισίου απαιτεί την ενίσχυση ενός κράτους έκτακτου ανάγκης, μιας αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης όπου οι εργατικοί αγώνες θα καταστέλλονται σκληρά και θα ποινικοποιούνται, οι απεργίες θα χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές, ενώ Συνδικάτα, Σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που αγωνίζονται θα διώκονται και θα απολύονται, καταργώντας τα συνδικαλιστικά, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες όλων μας!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε κάθε κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα (Συνδικάτα, Σωματεία, ομοσπονδίες, κόμματα, οργανώσεις, επιστημονικούς, φοιτητικούς συλλόγους κ.λπ.) αλλά και κάθε εργαζόμενο/η, νέα/ο να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία επιτροπής υπεράσπισης του ΣΜΕΘ, αλλά και την υπεράσπιση κάθε άλλου σωματείου, συλλογικότητας,  εργαζόμενου που δέχεται ή θα δεχτεί παρόμοιες επιθέσεις. Είναι καθήκον όλων μας να μην αφήσουμε κανένα μόνο του απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις! Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πλατύ μέτωπο υπεράσπισης, όλων όσων διώκονται από το κράτος έκτακτης ανάγκης.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)