Να αντισταθούμε στον κοινωνικό Μεσαίωνα

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

Όλοι στη Γενική Απεργία στις 11/3, 10:30 πμ, Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Με προεκλογικές εξαγγελίες που υπόσχονταν περιορισμένες παροχές και ήπιες μεταρρυθμίσεις που τουλάχιστον δεν θα ανέτρεπαν ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις, το ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού. Τώρα, σαν κυβέρνηση —με τις υποδείξεις της ΕΕ και τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ—, με το κατ’ ευφημισμό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και τα πρόσφατα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα,  μας ρίχνει στην εξαθλίωση, την ανεργία, την φτώχεια και τη βαρβαρότητα.

Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα:

– Αφαιρείται όχι μόνο ο 14ος αλλά και ο 13ος μισθός και ένα μέρος του 12ου για τους δημόσιους υπάλληλους και ενάμιση μισθός για τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και των συνταξιούχων (περικοπές στα επιδόματα, πάγωμα και περικοπές των συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, νέα βαριά φορολογία σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 7%-8%). Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα Αδείας θα περικοπούν και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους (ιδιωτικός τομέας) και τους συνταξιούχους

– Περικοπή των δημόσιων επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 400 εκατ. και των κονδυλίων για την παιδεία κατά 200 εκατ., μείωση κατά 10% της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό των ταμείων ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ

Ταυτόχρονα ο Γ Παπανδρέου με απίστευτο κυνισμό και σκληρότητα δήλωσε ότι «Οι αποφάσεις μας είναι επιβεβλημένες, αλλά είναι μόνο η αρχή» δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για νέα μέτρα. Το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχονται, θα συρρικνώσουν ακόμη παραπέρα το εισόδημα και θα επιτείνουν την εξαθλίωση των εργαζόμενων. Επίσης, είναι βέβαιο ότι η αντεργατική και αντιδραστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε νέα πιο επώδυνα μέτρα και ακόμη στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στο δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κ.λπ. Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης: «τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα». Αν δεν τους σταματήσουμε ο κοινωνικός μεσαίωνας είναι μπροστά μας.

Για την παιδεία το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το πρόσφατο έκτατο πακέτο μέτρων θα σημάνει:

α) την οικονομική κατάρρευση σχολείων και σχολών (τα πρόσφατα παραδείγματα των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστήμιου του Αιγαίου είναι μόνο η αρχή). Την σύνδεση αξιολόγησης και επιχορηγήσεων δηλαδή το κλείσιμο σχολείων και σχολών. Έτσι η επιβολή διδάκτρων είναι θέμα χρόνου.

β) την οικονομική εξαθλίωση των μαθητών και φοιτητών με την καταβαράθρωση των εισοδημάτων των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων — γεγονός που θα σημάνει την μαζική εγκατάλειψη της εκπαίδευσης από τους σπουδαστές.

γ) την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μια που το νέο δόγμα τους είναι ότι η αγορά και όχι τα πανεπιστήμια θα κρίνουν την επαγγελματική ικανότητα των «πτυχιούχων».

δ) την κατάργηση του ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του φοιτητικού συνδικαλισμού γιατί είναι προφανές ότι με το άσυλο δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα.

Με ενότητα και αγώνες να απαντήσουμε στην βαρβαρότητα

Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού, και κατά συνέπεια και η δημοσιονομική κρίση, όπως και η κρίση των συστημάτων υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης κλπ, οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγική βάση της οικονομίας (μεταποίηση, γεωργία) αδυνατίζει διαρκώς. Υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή οι καπιταλιστές και οι υπηρέτες τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ).  Ή το κεφάλαιο θα σωθεί εις βάρος των εργαζόμενων και της νεολαίας ρίχνοντάς μας πραγματικά στη βαρβαρότητα ή σαν εργαζόμενοι και νεολαία θα σώσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας με τους αγώνες μας.

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας.

Με την ανάπτυξη και την ενότητα όλων των αγώνων ενάντια σε κάθε διάσπαση και κατακερματισμό.

Με αποφασιστικές μορφές πάλης: απεργίες, μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις, οργάνωση της αυτοάμυνας των αγώνων μας απέναντι στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή. Όχι στις «ντουφεκιές στον αέρα» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, χωρίς στόχους και κλιμάκωση.

Με την αυτοοργάνωσή μας: χτίζοντας σωματεία, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά, με γενικές συνελεύσεις, στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τις σχολές.

Δεν κάνουμε καμιά θυσία για τα κέρδη και το χρεοκοπημένο σύστημά τους. Τα ελλείμματα, τα χρέη και την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι ήμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αναγκών μας. Χρήματα υπάρχουν, τα δις που χαρίζονται στους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, τα κέρδη που αποκόμισαν με την εργασία, τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ την ΕΕ, το ΔΝΤ, και χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα ψέματα, τις συκοφαντίες και τις αλχημείες,  πασχίζει  να σώσει το κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και γενικά το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα, καταδικάζοντας την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε πρωτοφανή εξαθλίωση. Για να απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση χρειάζεται: Να συνδυάσουμε την πάλη μας για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων με την ανατροπή της αντιδραστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές, τραπεζίτες, κερδοσκόπους και λαμόγια πολιτικούς που τους υπηρετούν. Μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της τις ανθρώπινες ανάγκες, τις ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ  ΚΑΙ  ΓΕΝΙΚΕΣ  ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΕΧΡΙ  ΝΑ  ΠΕΣΟΥΝ  ΤΑ  ΜΕΤΡΑ  ΚΑΙ  Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε:

  • Ανατροπή όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων (νόμος-πλαίσιο, Αξιολόγηση, ΙΔΒΕ κλπ.)
  • Καμία αναγνώριση των κολεγίων-Κ.Ε.Σ. και της οδηγίας 36/05 της Ε.Ε.
  • Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.
  • Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και το Άσυλο.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για κοινωνικούς τομείς, δημόσια και κοινωφελή έργα.
  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, ντόπιους και μετανάστες.
    Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Σύνταξη στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Κατώτερο βασικό μισθό 1.400 ευρώ.
  • Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. Μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση μισθού: άμεσα 35ωρο, 5θήμερο.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που κλείνουν ή απολύουν.
  • Ριζική μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς/αστυνομία.
    Να διαλυθούν τα ΜΑΤ και οι ομάδες Δέλτα και Ζήτα — Να αφοπλιστεί η αστυνομία.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ