Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών στα αστικά λεωφορεία (ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων)

ΝΙΚΗ ΣΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες των αστικών  λεωφορείων της Ο.ΣΥ. βρίσκονται ξανά σε απεργία. Μετά από πολυήμερη απεργία τον Φεβρουάριο στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού κατάφεραν μια πρώτη ουσιαστική νίκη και  να πληρωθούν, εν μέρει, τα δεδουλευμένα τους από την εργολαβική εταιρεία «Λινκ-Απ». Ο αγώνας τους όμως δεν σταμάτησε εκεί, αντίθετα επεκτάθηκε και σε άλλα αμαξοστάσια. Εξάλλου, παρά τις καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην πράξη δεν σταμάτησε ποτέ η απλήρωτη εργασία ούτε οι εκφοβισμοί της εργοδοσίας. Έτσι ξεκίνησαν ένα  νέο γύρο απεργιών στις 6 Μαΐου σε 4 αμαξοστάσια (Ελληνικό, Ανθούσα, Βοτανικός, Α. Λιόσια) και  μετά τη συμμετοχή τους στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ, συνεχίζουν με επαναλαμβανόμενες απεργίες με προοπτική για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθούν πλήρως τα αιτήματά τους.

Η εργολαβική εταιρία Λινκ-Απ έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. και έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και μήνες (χρωστάει μισθούς 2-4 μηνών ). Και αυτό συμβαίνει παρόλο που πληρώνεται κανονικά από την Ο.ΣΥ., παίρνει περίπου 140.000 ευρώ κάθε μήνα.Στη συντριπτική πλειοψηφία των καθαριστριών η εταιρεία δίνει μισθό 450 ευρώ για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία ενώ ο μισθός που θα έπρεπε να δίνει σύμφωνα με το νόμο είναι τουλάχιστον 680 ευρώ. Επιπλέον δεν καταβάλει  δώρα, επιδόματα, κ.α.Αναγκάζει το προσωπικό  να καθαρίζει κάθε βράδυ πολύ περισσότερα λεωφορεία απ’ ότι είναι νόμιμο (μέχρι και 25 λεωφορεία η κάθε μία αντί για 13). Δε δίνει ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, ρούχα και παπούτσια εργασίας). Σε πολλά αμαξοστάσια δίνει 1 μαύρη σακούλα κάθε 6μήνες και απαιτεί να πλένεται  κάθε βράδυ και να ξαναχρησιμοποιείται!

Η Διοίκηση της Ο.ΣΥ. από την πλευρά της παρότι γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει και οφείλει να παρέμβει αδιαφορεί πλήρως. Σε συνάντηση που έγινε με τις καθαρίστριες ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ο.ΣΥ. κ. Αναγνωστόπουλος είπε  ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τον εργολάβο καθώς πηγαίνει  «υπεύθυνες δηλώσεις» σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει χρέη απέναντί στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι χρωστάει μισθούς και μάλιστα τόλμησε να πει πως αφού παλιότερα ο εργολάβος χρώσταγε 5-6 μισθούς και τώρα χρωστά μόνο 3-4, «αυτό είναι υποφερτό»!

Παρόλα αυτά ο κομπογιαννίτης εργολάβος σε δίστασε να καταθέσει αγωγή στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη. Οι συνήγοροι του μάλιστα  κατάφεραν να πάρουν εξαίρεση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να καταθέσουν την αγωγή, παρά την απεργία των δικηγόρων.Την ίδια στιγμή αποφεύγει να παρουσιαστεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, επικαλούμενος την απουσία των δικηγόρων του λόγω της απεργίας τους! Η πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών (άλλα μέτρα για τους εργοδότες άλλα για τους εργαζόμενους) ισχύει και για το υπό σύσταση σωματείο των καθαριστριών, που ακόμα δεν έχει λάβει νομική υπόσταση, πάλι εξαιτίας της απεργίας του ΔΣΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων, δώρων και επιδομάτων

  • Την τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας και όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας

  • Την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου Siranush Chorekcyan από το αμαξοστάσιο του Πειραιά

  • Να κλείσει η εργολαβική εταιρία ΛΙΝΚ ΑΠ και να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Ο.ΣΥ.

Αντεπίθεση των Εργαζομένων