Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων για τον Αγώνα στα Σουπερμαρκετ του Καρυπίδη

Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους  εργαζόμενους του Καρυπίδη – όχι σε απολύσεις!

 –
Η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη, πρώην Αρβανιτίδης, χρωστάει στους εργαζόμενους της τα δεδουλευμένα 4 μηνών και το δώρο Πάσχα. Παράλληλα κατέθεσε αίτηση πτώχευσης (υπαγωγή στο άρθρο 99). Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα χρωστούμενα αλλά και τις θέσεις εργασίας τους πραγματοποιώντας κυλιόμενες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις. Η εταιρεία μόλις την τελευταία στιγμή αποφάσισε να αποσύρει –προς το παρόν- την αίτηση πτώχευσης. Καθώς όμως αρνούνταν να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για το τι πρόκειται να γίνει με τους εργαζόμενους αυτοί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Λίγες μέρες πριν η «Ηλεκτρονική Αθηνών» και ο «Σαραφίδης» ανακοίνωσαν την πτώχευση τους. Σχεδόν 500 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε την αποζημίωση τους. Η εταιρεία είχε ζητήσει από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη δίνοντας κομμάτι των μισθών τους. Τελικά αποφάσισε για να διαφυλάξει τα τεράστια κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων, να κηρύξει πτώχευση αφήνοντας στο δρόμο τους εργαζόμενους.
Αυτές είναι δύο από τις εκατοντάδες εταιρείες (Φωκάς, Carrefour, κλπ)  όπου οι εργοδότες αφού πλούτισαν σε βάρος των εργαζομένων καταπατώντας τα δικαιώματα τους στο τέλος τους πέταξαν στον καιάδα της ανεργίας. Στα 6 χρόνια Μνημονίων η πλειοψηφία των εργαζομένων στο εμπόριο δέχτηκαν απανωτές σκληρές επιθέσεις: κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μειώσεις μισθών έως και 70% σε κάποιες περιπτώσεις, νέο μισθολόγιο για τους νέους κάτω των 25 ετών, επέκταση ωραρίου, αύξηση των εργάσιμων Κυριακών, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση. Η μαύρη και απλήρωτη εργασία εξαπλώθηκε, τα λουκέτα και οι απολύσεις πολλαπλασιάστηκαν, ενώ με την ψήφιση του 3ου μνημονίου (ακολουθεί και 4ο, πολύ σύντομα), θα ξεκινήσει ένα νέο μεγάλο κύμα πτωχεύσεων/λουκέτα εταιρειών.
Την ίδια ώρα οι εργοδότες με τις πλάτες των κυβερνήσεων δεν πλήρωναν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για να αποφύγουν και την ελάχιστη φορολογία μετέφεραν τα υπερκέρδη τους μέσω offshores στον Παναμά, την Ελβετία κα.
Οι αγώνες μας όλη αυτή την εξαετία δεν πήγαν χαμένοι. Διώξαμε τις λαομίσητες κυβερνήσεις των Παπανδρέου, Βενιζέλου και Σαμαρά. Η άνοδος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η γρήγορη μετάλλαξη της σε μνημονιακή, αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε εύκολες λύσεις. Η λογική της ανάθεσης των προβλημάτων μας σε κυβερνήσεις, σε πεφωτισμένους σωτήρες,  μας οδήγησαν εδώ.
Πρέπει τώρα να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις, στη δύναμη των εργαζομένων που είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας και παράγει τον πλούτο. Να δημιουργήσουμε τις δικές μας δομές αυτοοργάνωσης.  Χρειάζονται αποφασιστικοί αγώνες,  ενοποίηση με άλλους εργαζόμενους. Έχουμε τη δύναμη και μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ως Αντεπίθεση των εργαζομένων προτείνουμε
ένα πρόγραμμα δράσης για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την επίθεση
:

·        Μέσα από τη συνέλευση να δημιουργηθούν εκλεγμένες επιτροπές σε κάθε μαγαζί οι οποίες μαζί με όλους τους εργαζόμενους να αναλάβουν την υλοποίηση του αγώνα.
·        Στη συνέλευση να δημιουργηθεί απεργιακό ταμείο για τα έξοδα του αγώνα.
·        Το κείμενο των εργαζόμενων με τα αιτήματα τους, να επικαιροποιείται   με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και με ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και τη νεολαία να το στηρίξουν και να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους όχι μόνο για τις θέσεις εργασίας μας, αλλά συνολικότερα για το ξήλωμα των μνημονίων σε κάθε χώρο εργασίας. Αυτό το κείμενο να το μοιράζουν οι εργαζόμενοι κάθε μαγαζιού να ενημερώνουν τη γειτονιά και να το αφισοκολλούν.
·        Να γίνει ενημέρωση-κάλεσμα προς εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ή κινδυνεύουν με απόλυση, για κοινές δράσεις (εργαζόμενοι / απολυμένοι στα Carrefour, Ηλεκτρονική Αθηνών, Σαραφίδης, ΕΛΒΟ, Μετρό, κλπ) γιατί το πρόβλημα είναι κοινό και κοινά πρέπει και  μπορεί να αντιμετωπιστεί.
·        Να συνεχιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα κινητοποιήσεων με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μοίρασμα κειμένου, με πορείες μέσα στις γειτονιές, κλεισίματα δρόμων, κινητοποιήσεις σε υπουργεία, υπηρεσίες κλπ. για να πιέσουμε την κυβέρνηση και κυρίως τον εργοδότη.
·        Όλοι οι  εργαζόμενοι να προχωρήσουν  στην επίσχεση εργασίας.
·        Να κατατεθεί άμεσα αίτηση για ασφαλιστικά μετρά να μην φύγει ούτε ένα προϊόν μέσα από τα μαγαζιά και τις αποθήκες.
·        Να μην δεχτούμε μερικό κλείσιμο καταστημάτων από τον Καρυπίδη που θα έχει στόχο να μας διαιρέσει, να μας βάλει σε διαδικασία διαμάχης μεταξύ μας.
·        Να διεκδικήσουμε να ψηφιστεί νομός για την υπεράσπιση των απλήρωτων εργαζομένων που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά απόλυτη προτεραιότητα. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές των υπό πτώχευση επιχειρήσεων να εθνικοποιούνται για να μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η παραγωγική υποδομή. 
·        Να επιβάλουμε να ανοίξουν τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας και να ελέγξου­με τους λογαριασμούς, τα έσοδα και έξοδα, τις σπατάλες και τις ρεμούλες των αφεντικών και των διευθυντικών στελεχών. Να απαιτήσουμε οι εργοδότες να πληρώσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία με δήμευση ακόμη και της προσωπικής τους περιουσίας.
Τέλος να καταλάβουμε καταστήματα που κλείνουν και να τα δουλέψουμε με αυτοδιαχείριση και εργατικό έλεγχο. Αυτό είναι ήδη μια πραγματικότητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Το παράδειγμα της ΒΙΟΜΕ, των κατειλημμένων εργοστασίων στην Αργεντινή κλπ. είναι μια πρώτη λύση για να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας και της επιβίωσης.  Απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, να πάρουμε την παράγωγη και την διανομή στα χεριά μας με οποιονδήποτε τρόπο!
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΕΜΠΟΡΙO