Να ανατρέψουμε τον κοινωνικό Μεσαίωνα κυβέρνησης-ΕΕ-καπιταλιστών

Με προεκλογικές εξαγγελίες που υπόσχονταν περιορισμένες παροχές και ήπιες μεταρρυθμίσεις που τουλάχιστον δεν θα ανέτρεπαν ό,τι έχει απομείνει από τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, το κοινωνικό κράτος και τις κατακτήσεις, το ΠΑΣΟΚ υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού.

Τώρα, με τις υποδείξεις της ΕΕ και τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με το κατ’ ευφημισμό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα πρόσφατα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, μας ρίχνει στην εξαθλίωση, την ανεργία, την φτώχεια και τη βαρβαρότητα. Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι τώρα:

  • Αφαιρείται όχι μόνο ο 14ος αλλά και ο 13ος μισθός -ίσως και ένα μέρος του 12ου- για τους εργαζόμενους του δημόσιου/ευρύτερου δημόσιου και ενάμισης μισθός για εκείνους του ιδιωτικού τομέα και τους συνταξιούχους (περικοπές επιδομάτων, πάγωμα και περικοπή συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, νέα βαριά φορολογία σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 7-8%). Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα Αδείας θα περικοπούν και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους (ιδιωτικός τομέας) και τους συνταξιούχους.
  • Kόβονται οι δημόσιες επενδύσεις κατά 400 εκ. ευρώ και τα κονδύλια για την παιδεία κατά 200 εκ., μειώνεται 10% η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ.
  • Μειώνεται το αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ στις 6.000. Για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις εξόδων (εκτός ρεύματος νερού, τηλεφώνου κλπ.!) στο 10% του εισοδήματος, για πάνω από 12.000 ευρώ στο 30% του εισοδήματος. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα υπόκειται σε επιπλέον φόρο 10% επί της διαφοράς μεταξύ των απαιτουμένων και των συγκεντρωθέντων αποδείξεων!
  • Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση σχεδόν όλων των επιδομάτων, της αμοιβής των υπερωριών, διαφόρων αποζημιώσεων, όπως επίσης και οι απαλλαγές ή με ειδικούς συντελεστές φορολογία ορισμένων αμοιβών (παλαιότερες κατακτήσεις των εργαζομένων). Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων.
  • Καταργείται ο ΕΤΑΠ και στην θέση του μπαίνουν δυο επαχθέστεροι φόροι: ο φόρος Μεγάλης (;) Ακίνητης Περιουσίας -πάνω από 400.000 ευρώ- και κυρίως ο φόρος (τεκμήριο) της πρώτης κατοικίας, 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 για τον έγγαμο.
  • Μειώνεται σταδιακά ακόμη περισσότερο (οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σημίτη-Καραμανλή τον είχαν μειώσει από 45% σε 25%) ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 25% σε 20%, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου με απίστευτο κυνισμό και σκληρότητα δήλωσε: «Οι αποφάσεις μας είναι επιβεβλημένες, αλλά είναι μόνο η αρχή», δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ για νέα μέτρα. Το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχονται θα συρρικνώσουν ακόμη παραπέρα το εισόδημα και θα επιτείνουν την εξαθλίωση των εργαζόμενων. Επίσης, είναι βέβαιο ότι η αντεργατική και αντιδραστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε νέα πιο επώδυνα μέτρα και ακόμη σε απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, δραστικό περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών κλπ. Όπως επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, «τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα». Αν δεν τους σταματήσουμε, ο κοινωνικός μεσαίωνας είναι μπροστά μας.

Με ενότητα και αγώνες να απαντήσουμε στην βαρβαρότητα

Η κρίση του ελληνικού καπιταλισμού και κατά συνέπεια η δημοσιονομική κρίση, όπως και η κρίση των συστημάτων υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης κλπ., οφείλεται στο διαρκές αδυνάτισμα της παραγωγικής βάσης της οικονομίας (μεταποίηση, γεωργία). Υπεύθυνοι είναι αυτοί που διαχειρίστηκαν την οικονομία όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή οι καπιταλιστές και οι υπηρέτες τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ.). Ή το κεφάλαιο θα σωθεί σε βάρος των εργαζόμενων και της νεολαίας, ρίχνοντάς μας πραγματικά στη βαρβαρότητα, ή σαν εργαζόμενοι θα σώσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας με τους αγώνες μας.

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Με την ανάπτυξη και ενότητα όλων των αγώνων, ενάντια σε κάθε διάσπαση και κατακερματισμό.

Με αποφασιστικές μορφές πάλης: απεργίες, μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις, οργάνωση της αυτοάμυνας των αγώνων μας απέναντι στην αστυνομική βία και την κρατική καταστολή. Όχι στις «ντουφεκιές στον αέρα» της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, χωρίς στόχους και κλιμάκωση.

Με την αυτοοργάνωσή μας: χτίζοντας σωματεία, επιτροπές αγώνα και συντονιστικά, με γενικές συνελεύσεις, στους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές, τις σχολές.

Δεν κάνουμε καμιά θυσία για τα κέρδη και το χρεοκοπημένο σύστημά τους. Τα ελλείμματα, τα χρέη και την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αναγκών μας. Χρήματα υπάρχουν, τα δις που χαρίζονται στους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, τα κέρδη που αποκόμισαν με την εργασία, τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεπικουρούμενη από τη ΝΔ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τα ψέματα, τις συκοφαντίες και τις αλχημείες, πασχίζει να σώσει το κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και γενικά το χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα, καταδικάζοντας την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας σε πρωτοφανή εξαθλίωση. Για να απαλλαγούμε απ’ αυτή την κατάσταση χρειάζεται: Να συνδυάσουμε την πάλη μας για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων με την ανατροπή της αντιδραστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστές, τραπεζίτες, κερδοσκόπους και λαμόγια πολιτικούς που τους υπηρετούν. Μια κοινωνία που θα έχει στο κέντρο της, τις ανθρώπινες ανάγκες, τις ηθικές και πνευματικές αξίες, τον πολιτισμό, την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Να ανατρέψουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τον κοινωνικό μεσαίωνα

Να διώξουμε την κυβέρνηση της φτώχειας

  • Κατώτερος βασικός μισθός 1.400 ευρώ. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή μισθών-συντάξεων
  • Μείωση τιμών στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, ειδικά στα τρόφιμα. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Εργατικός έλεγχος στις τιμές.
  • Κατάργηση του δημόσιου χρέους.
  • Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, επανεθνικοποίηση των ΔΕΚΟ κάτω από εργατικό έλεγχο.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις ίσο με τον μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας και όχι μικρότερο από τον βασικό. Κοινωνική ασφάλιση για όλο το διάστημα ανεργίας.
  • Άμεση εφαρμογή του 35ωρου-5θήμερου-7ωρου, χωρίς μείωση μισθού. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
  • Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν ή απολύουν
  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους
  • Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους
  • Σύνταξη στα 60 έτη για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 για τα ΒΑΕ)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ