Ο “εθνικός διάλογος” για την παιδεία είναι μνημονιακός μονόλογος (προκήρυξη της ΣΣΠ)

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ! ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΝΤΟΥ!

Ο “ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από το ασφαλιστικό, και επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα ψεύτικο κλίμα αποδοχής των σχεδιαζόμενων, αντί-εκπαιδευτικών μέτρων, έχει ξεκινήσει από τα τέλη Δεκέμβρη τον “εθνικό διάλογο” για την παιδεία. Ο “διάλογος” διεξάγεται υπό τον υπουργό παιδείας και 36μελή επιτροπή, που απαρτίζεται από καθηγητές και άλλους, που έχουν πρωτοστατήσει στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση.
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στο εσωτερικό της επιτροπή αφορά το καυτό ζήτημα της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα πως θα ενταθεί η υπό-χρηματοδότηση της. Δηλαδή, εάν και πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η εκπαίδευση, όταν και το τελευταίο ευρώ της κρατικής χρηματοδότησής της δοθεί, όπως σχεδιάζουν, στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Οι δοκιμασμένες μνημονιακές πολιτικές ήδη ακούγονται, αλλά δεν λείπουν και οι πρωτοτυπίες! Μεταξύ άλλων, ένα νέο «σχέδιο Αθηνά» είναι στα σκαριά. Ένα σχέδιο που θα καταργήσει ή συγχωνεύσει από τμήματα και σχολές, έως ολόκληρα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι. Με βάση τα δημοσιεύματα του τελευταίου καιρού, φωτογραφίζονται πάνω από 60 τμήματα. Ακόμα, η συζήτηση για τους «σωτήρες επιχειρηματίες» έχει ανοίξει διάπλατα. Ο Λιάκος, πρόεδρος της επιτροπής, αναρωτιέται ξεδιάντροπα: «Δεν θα κάλυπταν μέρος των εξόδων τους… οι φοιτητικές εστίες, αν λειτουργούσαν … ως hostel νέων τον Ιούλιο και Αύγουστο;». Έτσι στο όνομα της χρηματοδότησης, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να καθορίζουν από το πρόγραμμα σπουδών, μέχρι εάν θα λειτουργήσει ένα κτίριο εστιών ή μία σχολή.
Πέρα όμως από τα παραπάνω, η πρωτοτυπία για εξεύρεση των απαραίτητων χρημάτων, ώστε να μπαλωθούν οι τρύπες στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων, είναι η επιβολή διδάκτρων στο προπτυχιακά προγράμματα. Η πρόταση αυτή εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά, με την τελευταία που ακούστηκε, να είναι η είσοδος αποτυχόντων των πανελλαδικών εξετάσεων σε σχολή της επιλογής τους, αρκεί βέβαια να πληρώσουν. Μια πρόταση που έρχεται λίγο καιρό μετά το άρθρο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για δίδακτρα στα σχολεία και λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις του Πρύτανη του ΑΠΘ Λαόπουλου και του Μπουτάρη, που πρότειναν δίδακτρα. Ήδη δε, δίδακτρα επιβάλλονται σε ολοένα και περισσότερα μεταπτυχιακά, καλλιεργώντας το κατάλληλο κλίμα και για τα προπτυχιακά.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως πίσω από τον “εθνικό διάλογο” κρύβεται ένα Μνημόνιο-Τέρας, που θα εξαπολυθεί ενάντια συνολικά, στο δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας στην εκπαίδευση και μόρφωση. Η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης στους δανειστές λέει ότι θα κατατεθεί νέος, ακόμα πιο σκληρός νόμος-πλαίσιο για την λειτουργία των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα επιμέρους σημεία του δεν είναι ακόμη γνωστά, δεν απαιτείται όμως και ιδιαίτερη φαντασία για να σκιαγραφήσουμε τις βασικές του κατευθύνσεις.
Πρώτον, γιατί θα αποτελεί μία δέσμευση και νόμο του τρίτου Μνημονίου. Του ίδιου μνημονίου, που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση, βγάζει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία, κατάσχει πρώτες κατοικίες, καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και εξαθλιώνει την ελληνική κοινωνία.
Δεύτερον, θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και τα «ευρωπαϊκά πρότυπα». Ο ΟΟΣΑ έχει προτάσεις όπως διαγραφές φοιτητών, το σχέδιο Αθηνά, τα δίδακτρα, ενώ εκπρόσωποι του έχουν δηλώσει ότι είναι αδιανόητο στην Ελλάδα να υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση! «Ευρωπαϊκά πρότυπα» σημαίνει ότι όπως στην Ευρώπη τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα έχουν δίδακτρα.
Απέναντι στο ζοφερό αυτό μέλλον, υπάρχει μόνο ο δρόμος του αγώνα και της εξέγερσης. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του και να δώσει μια δυναμική απάντηση. Να δημιουργήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε σχολή ενάντια στα δίδακτρα και τα μνημόνια, να πραγματοποιήσουμε παντού Γενικές Συνελεύσεις. Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις, μαζικές διαδηλώσεις, συμμετοχή στις απεργίες και μπλοκάρισμα κάθε “εθνικού διαλόγου”. Να επεξεργαστούμε ένα πλάνο δράσης για την πιο σκληρή σύγκρουση με τα μέτρα κυβέρνησης-ΕΕ, με την ίδια την κυβέρνηση και το 3ο Μνημόνιο. Να προετοιμάσουμε ένα μαζικό και δυναμικό κίνημα καταλήψεων διαρκείας, πυροκροτητή των αγώνων για την υπόλοιπη κοινωνία για τη διαγραφή του χρέους και το οριστικό γκρέμισμα των μνημονίων.
ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ