Όχι κι άλλες χαμένες θέσεις εργασίας (Ανακοίνωση για το λουκέτο στον “Αγγελιοφόρο”)

Να μην κλείσει ο “Αγγελιοφόρος”

Όχι άλλα λουκέτα – Όχι κι άλλες χαμένες θέσεις εργασίας

Την Τρίτη 27/10 ανακοινώθηκε από την διοίκηση της “Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ” ότι με συνεννόηση των βασικών μετόχων (Φώτης Μπόμπολας, Σταύρος Ψυχάρης, Βασίλειος Μπακατσέλος) η εταιρία θα προχωρήσει άμεσα σε ανακοίνωση παύσης πληρωμών και θα κάνει αίτηση για πτώχευση. Αποκαλύφτηκε μάλιστα ότι η προσπάθεια για “διάσωση” της εταιρίας μέσω του άρθρου 99 είχε εγκαταλειφθεί ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη με την απόσυρση της ένστασης που είχε κατατεθεί μετά την πρωτόδικη απόρριψη.

Την ίδια δηλαδή περίοδο (στις αρχές Σεπτέμβρη) που η εταιρία καλούσε τους εναπομείναντες και επί 6 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους να δουλέψουν εθελοντικά, είχε ήδη δρομολογηθεί η εγκατάλειψη της επιχείρησης από τους μεγαλοεπιχειρηματίες μετόχους της. Στους 108 εργαζόμενους ανακοινώθηκε υποκριτικά ότι αν υποστηρίξουν την πτωχευτική διαδικασία (πράγμα που θα βοηθήσει τον υπεύθυνο διαχειριστή των τελευταίων 10 μηνών Β. Μπακατσέλο να αποφύγει αρκετές ποινικές ευθύνες) θα τους εκχωρηθούν άμεσα απαιτήσεις της εταιρίας από πελάτες και το δημόσιο για να καλυφθούν μέρος των δεδουλευμένων τους. Τους έγιναν μάλιστα και υποδείξεις να προχωρήσουν άμεσα σε επίσχεση εργασίας (μιας που δεν είναι απολυμένοι και η εταιρία δεν πρόκειται να τους απολύσει αφού δεν μπορεί να καταβάλει αποζημιώσεις) για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αντίστοιχα επιδόματα από τον ΟΑΕΔ ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Στην Συνέλευση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε στις 29/10 αποκαλύφθηκε πλήρως ότι καμία από τις υποσχέσεις για εκχωρήσεις από την εργοδοσία δεν έχει πραγματική βάση και το μόνο που επιχειρείται είναι η συναίνεση των εργαζομένων για την πτώχευση. Μάλιστα ρίχνοντας για “τυράκι” την απειλή ότι αν δεν προλάβει να βγει η δικαστική απόφαση για την πτώχευση μέσα στο 2015, η πτώχευσή το 2016 θα γίνει με τον νέο πτωχευτικό νόμο που ορίζει προτεραιότητα στις τράπεζες κατά 65% στην εκπονούμενη περιουσία.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις αγωνίες και τα ερωτήματα των εργαζομένων. Να κατευθύνει την συζήτηση στην συνέλευση στα νομικά ζητήματα καθυστερώντας την όποια απόφαση για αγωνιστική κινητοποίηση. Το ότι αυτή η πρώτη συνέλευση έγινε στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ και όχι στον εργασιακό χώρο είναι χαρακτηριστικό. Παρ’ όλα αυτά  οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τα πρώτα σημαντικά βήματα. Αποφασίστηκε να περιφρουρήσουν τον εργασιακό χώρο (τα γραφεία στην Θεσσαλονίκη και το τυπογραφείο στο Κιλκίς) με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο. Αν και δεν έγινε ξεκάθαρο το πως θα γίνει αυτό, άμεσος μετά την συνέλευση οι περισσότεροι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν στα γραφεία της εταιρίας, ενώ, και την επόμενη μέρα ήταν από το πρωί εκεί. Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση απεργιακού φύλλου.

Στην συνέλευση που έγινε την Παρασκευή 30/10, στα γραφεία της εταιρίας πλέον, αποφασίστηκε ότι για την διεξαγωγή του αγώνα τους θα βασίζονται στην κοινή συνέλευση των εργαζομένων του Αγγελιοφόρου (συνδικαλιστικά οι εργαζόμενοι στον τύπο είναι χωρισμένοι σε τουλάχιστον 3 σωματεία), και εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή αγώνα με συμμετοχή όλων των κλάδων (δημοσιογράφοι – τεχνικοί – διοικητικοί). Επίσης πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις για εξωστρεφείς δράσεις για την ενημέρωση των εργαζομένων της πόλης και την καταγγελία των τριών εργοδοτικών οικογενειών. Με παρεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη και κινητοποίηση στην Αθήνα στα γραφεία του “Πήγασος”, του ΔΟΛ και στο Υπουργείο.

Σε μια επίδειξη άκρατης υποκρισίας, η εργοδοσία κατέθεσε την ανακοίνωση της παύσης πληρωμών και την αίτηση της πτώχευσης, την Παρασκευή 30/10, ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει πρώτα τις “εκχωρήσεις” και θα κατέθετε την αίτηση στα δικαστήρια το νωρίτερο στις 2/11. Δεν εκπλήσσεται κανείς από αυτή την συμπεριφορά. Είναι η ίδια εργοδοσία που έτρεξε πρώτη από τις αρχές του 2011 να εφαρμόσει τις πιο επιθετικές τακτικές ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρώτα στον “Αγγελιοφόρο” επιβλήθηκαν ατομικές συμβάσεις εργασίας, μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, πριν επιχειρηθεί σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις του τύπου. Συνολικά πάνω από 280 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ μέσα στο καλοκαίρι προχώρησε σε παράνομες απολύσεις εργαζομένων που έκαναν επίσχεση εργασίας, απαγορεύοντας και την είσοδό τους στον εργασιακό τους χώρο.

Παρ’ όλα τα προβλήματα οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το  να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις και να αγωνιστούν για:

– Να καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα δεδουλευμένα των τελευταίων 8 μηνών

– Να μην κλείσει ο Αγγελιοφόρος – να μην χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας.

– Να εκδοθούν άμεσα απεργιακά φύλα της εφημερίδας – να μην σταματήσει η λειτουργία των γραφείων και του τυπογραφείου. Να λειτουργήσει η εταιρία άμεσα κάτω από εργατικό έλεγχο.

Με όπλο την αποφασιστικότητα και το δίκιο του αγώνα τους να καλέσουν σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους εργαζομένους όλων των κλάδων. Ήδη αυτό έχει εκφραστεί και με την φυσική παρουσία και συμπαράσταση από τους εργαζόμενους από την ΕΡΤ3, την ΒΙΟΜΕ και άλλους. Πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν θα παλέψουν μόνοι τους.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων θα στηρίξει με κάθε μέσο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Αγγελιοφόρο καλώντας τους ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε ριζοσπαστικές μορφές πάλης,  σε αποφάσεις για μακροχρόνιους και ενωτικούς αγώνες., Όπως έχει δείξει και η  εμπειρία των τελευταίων χρόνων είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

https://antepithesitonergazomenon.blogspot.gr/