5 ΜΑΗ – Όλοι στη Γενική Απεργία

Εργαζόμενοι/ες, Νέοι/ες,

Με τις επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση σπρώχνει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην καταστροφή:

  • Κάθετη μείωση των μισθών και του εισοδήματός μας. Με την ουσιαστική κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα-επιδόματος άδειας και με την επιπλέον μείωση των επιδομάτων κατά 8%, το εισόδημα υφίσταται νέα δραματική μείωση. Μαζί με την προηγούμενη μείωση, τη φορολογία, τους ειδικούς φόρους (καύσιμα, τσιγάρα, ποτά κλπ.), την αύξηση του ΦΠΑ (23%) κλπ. το πραγματικό μας εισόδημα μειώνεται 4-5 μισθούς ετησίως. Όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα: εξοντωτική μείωση του κατώτερου βασικού μισθού (από 700 ευρώ γύρω στα 550), νέα αύξηση ΦΠΑ-φορολογίας κλπ. Οι μισθοί που ήδη είχαν πρακτικά μειωθεί 20%-40%, τώρα μειώνονται ακόμη περισσότερο. Ακόμη, οι συντάξεις μειώνονται δραματικά και παγώνουν μισθοί και συντάξεις τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια.
  • Απολύσεις και Ελαστική Εργασία. Κυβέρνηση-ΔΝΤ-ΕΕ: α) Απελευθέρωσαν τις απολύσεις και μείωσαν την αποζημίωσή τους. β) Σχεδιάζουν να καταργήσουν το σύνολο των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να διαπραγματευόμαστε ατομικά με τους εργοδότες, δηλ. να γίνουμε δουλοπάροικοι χωρίς καμία κατάκτηση. γ) Απόλυση τουλάχιστον του 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων, που θα σημάνει νέα έκρηξη της ανεργίας, εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, εκτινάσσοντας την ανεργία και την υποαπασχόληση κοντά στα 2,5 εκ.
  • Κατάργηση της Ασφάλισης. Οι συντάξεις μειώνονται πάνω από 40% και μετατρέπονται σε ελεημοσύνη (η λεγόμενη «εθνική σύνταξη»), που ούτε κι αυτή δεν είναι εγγυημένη. Η ηλικία συνταξιοδότησης πάει προς τα 70 χρόνια ή και παραπάνω. Με την έκρηξη της ανεργίας και τη λεηλασία των ταμείων (εισφοροδιαφυγή, ρυθμίσεις-χάρισμα χρεών των εργοδοτών κλπ.), αυτά τα μέτρα σημαίνουν το οριστικό τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης, της μεγαλύτερης κατάκτησής μας, που αποτελεί ένα ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
  • Διάλυση της Υγείας και της Παιδείας και ιδιωτικοποιήσεις. Με τη μείωση των δημόσιων και ιδιαίτερα των κοινωνικών δαπανών τουλάχιστον κατά 50%, θα συρρικνωθούν και θα κλείσουν σχολεία και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα απολύσεις εκπαιδευτικών, γιατρών, νοσηλευτών κλπ. Με δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το μορφωτικό επίπεδο της κοινωνίας. Μόρφωση και περίθαλψη θα έχει μόνο όποιος έχει γεμάτο πορτοφόλι. Σχεδιάζουν να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα: οργανισμούς, δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.

Για να επιβάλλουν αυτά τα μέτρα, επιστρατεύουν μια άγρια καταστολή: χτυπήματα σε διαδηλώσεις και απεργίες, προσαγωγές και συλλήψεις στο σωρό, χαφιεδοκάμερες, προφυλακίσεις και δίκες χωρίς στοιχεία, ενώ αστυνομικοί-δολοφόνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Η Καπιταλιστική Οικονομία και το Πολιτικό Σκηνικό καταρρέουν

Το ΔΝΤ δεν κλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ μέσω της ΕΕ για να σώσει την ελληνική οικονομία από τους κερδοσκόπους και τις «επιθέσεις των αγορών». Αντίθετα, έχει έρθει σαν εκπρόσωπος όλων αυτών, με στόχο να διασφαλίσει -με κάθε τρόπο- τους δανειστές του ελληνικού δημοσίου. Η αιτία της προσφυγής στο ΔΝΤ δεν είναι άλλη από την πλήρη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, η οποία εκφράζεται με πλήρη διάλυση-εξάρθρωση της βιομηχανικής παραγωγής (-9,2% σε σχέση με το Φλεβάρη 2009) και της οικοδομής και επιπλέον σημειώνεται κάθετη μείωση εξαγωγών.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα όχι μόνο «λάθος πολιτικών» του παρελθόντος ή κάποιας «κακοδιαχείρισης» αλλά της ίδιας της λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας, που είναι βασισμένη στο κέρδος, την ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Οι οικονομίες των υπόλοιπων χωρών -της ΕΕ και όχι μόνο- επίσης καταρρέουν. Η χρεοκοπία τους είναι τέτοια που ακόμη και το άκουσμα της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας (παντελώς ασήμαντης παγκοσμίως και μόλις 2% του ΑΕΠ της ΕΕ) «έβγαλε στη φόρα» την επικείμενη κατάρρευση της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και έπεται συνέχεια. Αυτά είναι τα σημάδια πως το καπιταλιστικό σύστημα έχει ξοφλήσει σε όλο τον πλανήτη αλλά και ταυτόχρονα δείχνουν με τι αγριότητα θέλουν να μας τσακίσουν όλοι αυτοί, ΕΕ και ΔΝΤ, για να σώσουν το ξοφλημένο σύστημά τους.

Η αστική τάξη στην Ελλάδα και τα πολιτικά της επιτελεία, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, έχουν παραδοθεί πλήρως. Αφού παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό για «όπλα πάνω στο τραπέζι», «πολιτική στήριξη» και «αντοχές» της οικονομίας, τώρα παραδέχονται ότι αυτή είναι στο χείλος της κατάρρευσης.

Γι’ αυτό έκαναν το μόνο που μπορούσαν: Κάλεσαν προδοτικά το ΔΝΤ να αναλάβει αυτό τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτά τα κόμματα δεν εμπνέουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε κανέναν εργαζόμενο και νεολαίο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι μια κυβέρνηση εντελώς «στον αέρα». Η ΝΔ και το ΛΑΟΣ υπερθεματίζουν πλήρως στα μέτρα. Τα ρεφορμιστικά κόμματα (ΚΚΕ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που τόσον καιρό απέκρυπταν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ…

Κυβέρνηση, Πολιτικούς και Κόμματα του Κεφαλαίου, «Παπαγάλους» των ΜΜΕ. Όσους μας λένε τώρα να ξεχάσουμε πως φτάσαμε ως εδώ, πως… «ό,τι έγινε έγινε»!! και θα κάνουμε… μια «νέα αρχή»!!  Ποιοι; Οι ίδιοι που διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια την οικονομία, ξεκοκαλίζοντας το δημόσιο χρήμα μαζί με τους επιχειρηματίες-φίλους τους. Που έβαλαν ενέχυρο τις ζωές μας σε ΔΝΤ-ΕΕ, χωρίς καν να μας ρωτήσουν. Παίρνοντας απανωτά αντεργατικά μέτρα, στίβοντας την εργασία, τον ιδρώτα, το αίμα μας για να ταϊσουν τα κέρδη και τις τσέπες τους.

ΝΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ENA TEIXOΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ & ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

Δεν χωρούν αυταπάτες. Μας έχουν κηρύξει πόλεμο μέχρις εσχάτων. Έχουμε λοιπόν να διαλέξουμε: Είτε θα τους τσακίσουμε είτε θα μας λιώσουν. Είτε θα καταργήσουμε το χρέος είτε το χρέος θα μας σβήσει. Ή το κεφάλαιο θα σωθεί – ή οι εργαζόμενοι και η κοινωνία.

Δεν υπάρχει κανένας «Μεσσίας» που θα μας σώσει. Και βέβαια όχι οι επίσημοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κλπ, που ενώ τάχα «αντιστέκονται» με καμιά απεργία-ντουφεκιά στον αέρα, είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν. Όταν βέβαια δεν κάνουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!

Πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις:

  • Στην ενότητα των αγώνων μας, ενάντια σε κάθε διάσπαση και κατακερματισμό.
  • Με αποφασιστικές μορφές πάλης: μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις, οργάνωση της αυτοάμυνάς μας απέναντι στην αστυνομική βία, φτάνοντας μέχρι και σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.
  • Στην αυτοοργάνωσή μας: χτίζοντας σωματεία, επιτροπές και συντονιστικά, συμμετέχοντας ενεργά στις γενικές συνελεύσεις και τους αγώνες.

Δεν κάνουμε καμιά θυσία για τα κέρδη και το χρεοκοπημένο σύστημά τους. Τα ελλείμματα, τα χρέη, την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε. Παλεύουμε για να επιβάλλουμε τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση. Ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας, στηριγμένο σε μια άλλη διαχείριση της οικονομίας, στον εργατικό έλεγχο, για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες κοινωνικές ανάγκες.

Μέσα απ’ αυτούς τους αγώνες, πρέπει να ορθώσουμε ξανά την απάντηση και τις αξίες του εργατικού κινήματος, την εναλλακτική λύση του Σοσιαλισμού. Μια σοσιαλιστική κοινωνία που τίποτα κοινό δεν έχει με τα εκτρώματα του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά θα θεμελιώνεται σε όργανα εργατικής δημοκρατίας και αυτοδιαχείρισης, με δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες πολύ ανώτερα κι απ’ τις πιο ανεπτυγμένες αστικές δημοκρατίες. Με μια πλήρως αναδιαρθρωμένη οικονομία, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, στην αστική κοινωνία της διαφθοράς, σήψης και εκμετάλλευσης, του ρατσισμού, της καταστολής, του πολέμου, της οικολογικής καταστροφής.

  • ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε – μας χρωστάνε! Αρκετά δις ξεζούμισαν πια οι τράπεζες, μεγαλοεπιχειρηματίες και κερδοσκόποι.
  • Απαγόρευση των Απολύσεων
  • Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των βασικών τομέων της οικονομίας (μεταφορές, ενέργεια, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες κλπ.)

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ