Συνομιλίες ΔΙΑΣ – Κέντρου Επιχειρήσεων ΕΛΑΣ: άφησαν τους Χρυσαυγίτες να δολοφονήσουν τον Π. Φύσσα

Η απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών της ομάδας Δίας με το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το συμπληρωματικό ρόλο της αστυνομίας στη δράση της Χρυσής Αυγής το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου.

Οι εντολές προς την ομάδα Δίας ήταν σαφείς: Να παραμείνουν σε απόσταση και να παρακολουθούν, γνωρίζοντας πώς πρόκειται για δολοφονική επίθεση. Η εντολή μάλιστα αρχικά είναι να συλλαμβάνονται μόνο όσοι διαφεύγουν κυνηγημένοι από χρυσαυγίτες, όπως φαίνεται από συγκεκριμένο απόσπασμα: «… ό,τι άτομο βλέπουμε να τρέπεται σε φυγή λαχανιασμένο, μας ενημερώνετε. Το δεσμεύουμε μέχρι να… (ακατάληπτο)…». Τέλος, το κέντρο ζητάει να μάθει αν ο μαχαιρωμένος είναι αλλοδαπός ή ημεδαπός!

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, μετά τη δημοσίευση των ντοκουμέντων, επιβεβαιώνει την προνομιακή της σχέση με τη ΧΑ: «οι αστυνομικοί ενήργησαν με βάση τους διεθνώς παραδεκτούς κανόνες επιχειρησιακής εμπλοκής».

Χωρίς την ανοχή και ασυλία από τους κρατικούς μηχανισμούς, οι χρυσαυγίτες ποτέ δε θα μπορούσαν να έχουν οργανώσει τις επιθέσεις τους. Το «παιχνίδι» ήταν στημένο: Η αστυνομία αφήνει τη ΧΑ να κάνει «τη δουλειά της», τη διευκολύνει ή και της κάνει πλάτες – το πολύ πολύ, αν υπάρχει κανένας αυτόπτης μάρτυρας, αρκείται στο να καταγράφει το γεγονός, το οποίο συνήθως δεν οδηγεί σε δίωξη λόγω «έλλειψης στοιχείων». Για αυτό π.χ. η αστυνομία φαίνεται στην απομαγνητοφώνηση να ψάχνει για «αλλοδαπούς» και όχι για χρυσαυγίτες με σιδηρολοστούς.

Βέβαια, μετά τη δολοφονία Φύσσα, στο «παιχνίδι» άλλαξαν κάποιοι κανόνες και η ΧΑ πήρε το ρόλο του «ενός άκρου» στη «θεωρία των δύο άκρων», οπότε δέχτηκε κάποια πολιτικά και κατασταλτικά πλήγματα απ’ την κυβέρνηση. Όμως μέχρι ενός ορισμένου σημείου πάντα. Δεν ξέρουμε για παράδειγμα ακόμα –και ίσως δεν μαθευτεί ποτέ– που βρίσκεται ο βαρύς οπλισμός της φασιστικής συμμορίας.

Εκείνο όμως που έμεινε σχεδόν ανέπαφο, είναι  η ίδια η σχέση αστυνομίας και ΧΑ, το βάθος εμπλοκής της αστυνομίας με τη φασιστική συμμορία (πόσο μάλλον με δικαστές ή τον στρατό). Η «αυτοκάθαρση» της ΕΛΑΣ σε διάστημα λίγων εβδομάδων μετά τη δολοφονία Φύσσα, οδήγησε στον αστρονομικό αριθμό των… δέκα αστυνομικών που σχετίζονται με τη ΧΑ και που οι περισσότεροι απλώς μετατέθηκαν! Την ίδια στιγμή, και μόνο για το διάστημα 1/1/2012 – 30/4/13, ο Συνήγορος του Πολίτη κατέγραψε και διερεύνησε 281 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις, στις οποίες σχεδόν το 20% των δραστών υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας.

Η πιο επικίνδυνη ακροδεξιά κρύβεται στην αντίληψη και πρακτική της συγκυβέρνησης, των επιτελείων γύρω απ’ το Σαμαρά και το Βενιζέλο. Στις διαπιστώσεις ότι: «ο αριθμός  των ανέργων στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος όσο κι εκείνος των παράνομων μεταναστών». Στις μανιασμένες επιθέσεις στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στο νέο γύρο σκληρών επιθέσεων στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω της, οι σύγχρονοι μαυραγορίτες και φασίστες χωρίς σβάστικα, έχουν απόλυτη ανάγκη απ’ τους μηχανισμούς καταστολής για να επιβιώσουν και να επιβάλλουν την πολιτική τους – και  δεν έχουν σκοπό να τους θυσιάσουν στο βωμό κανενός είδους «συνταγματικού τόξου» ή και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ένστολος, «νόμιμος» φασίστας, που δεν έχει απλά «τις πλάτες» του κρατικού μηχανισμού αλλά ΕΙΝΑΙ το αστικό κράτος, είναι ακόμα πιο επικίνδυνος απ’ τη ΧΑ (που το κίνημα πρέπει να χτυπάει παντού και με κάθε μέσο), πιο αναγκαίος για τη διατήρηση του σημερινού σάπιου πολιτικού καθεστώτος και οικονομικού συστήματος.