Απαγόρευση της διαδήλωσης ενάντια στην Ε.Ε.

Την Τετάρτη 8/1, οργανώσεις της άκρας αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΟΚΔΕ και η αναρχοσυνδικαλιστική Ροσινάντε) πραγματοποίησαν συγκέντρωση με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. απ’ την Ελλάδα. Η δοσίλογη συγκυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευσή της, επιστρατεύοντας όλο τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που την χαρακτηρίζουν. Ο αστυνομικός διευθυντής Αττικής ανήγγειλε ότι δεν επιτρέπονται στο κέντρο της Αθήνας οι συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσημη τελετή ανάληψης της προεδρίας. Στην τελετή βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Ρομπάι και Μπαρόζο, εκφραστές της καταστροφικής πολιτικής των Μνημονίων. Το κέντρο της Αθήνας ήταν οχυρωμένο απ’ το πρωί της Τετάρτης, με χιλιάδες αστυνομικούς και ασφαλίτες. Πολλοί σταθμοί του Μετρό ήταν κλειστοί. Όποιος προσέγγιζε τα Προπύλαια την ώρα της συγκέντρωσης, απωθούνταν βίαια ή συλλαμβάνονταν. Μέλη οργανώσεων που επιχείρησαν να δώσουν συνέντευξη τύπου στα Προπύλαια, απωθήθηκαν στην Ομόνοια. Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο εκπαιδευτικός Παύλος Αντωνόπουλος, συνδικαλιστής εκλεγμένος στην ΑΔΕΔΥ και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συνελήφθη με την κατηγορία της «συμμετοχής σε απαγορευμένη πορεία» και «αντίσταση κατά της αρχής».

Η διαδήλωση μεταφέρθηκε στην Ομόνοια αλλά ο δρόμος προς τη Σταδίου ήταν κλειστός απ’ τα ΜΑΤ. Λίγο πριν τις 7 μμ, η αστυνομία «έσπρωξε» με το γνωστό τρόπο (χημικά και γκλομπ) προς την Πατησίων τους διαδηλωτές, οι οποίοι κατέληξαν στο Πολυτεχνείο.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου καλέστηκε διαδήλωση με αφορμή την προεδρία της Ε.Ε. Αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει όμως να σημείωσουμε και τα προβλήματα. Καταρχάς, η διαδήλωση ήταν πολύ μικρή (μόλις 500 άτομα), πράγμα που δείχνει (πέρα απ’ τα αντικειμενικά προβλήματα, τα αντανακλαστικά και την πολιτική προετοιμασία των εργαζομένων και της νεολαίας για το θέμα, τους περιορισμούς στη μετακίνηση εκείνη τη μέρα κ.λπ.) μια ανεπίτρεπτα «χαλαρή» κινητοποίηση, ιδιαίτερα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επίσης, πρέπει ν’ αναφέρουμε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν συμμετείχε στη διαδήλωση (ούτε είχε καλέσει σε κάποια κινητοποίηση) και αρκέστηκε σε ανακοινώσεις για την απαγόρευση. Η στάση αυτή είναι στα πλαίσια μιας δεξιάς στροφής που πραγματοποιεί ενόψει της επικείμενης ανάληψης της εξουσίας («πάση θυσία στο Ευρώ» κ.λπ.). Το ΚΚΕ, παρά τα παχιά αντι–Ε.Ε. λόγια, δεν κάλεσε επίσης σε καμία κινητοποίηση.

Οι απαγορεύσεις των πορειών, οι διώξεις αγωνιστών και συνδικαλιστών, οι κατασκευασμένες κατηγορίες, οι καταδίκες, το ξύλο και τα χημικά στις διαδηλώσεις, όσο και αν προσπαθούν να μαντρώσουν το εργατικό κίνημα, δεν μπορούν να αποτρέψουν τις κοινωνικές εκρήξεις. Η επικίνδυνη κλίκα που μας κυβερνάει μπορεί και πρέπει ν’ ανατραπεί. Πρέπει ν’ απαλλαγούμε απ’ τον μνημονιακό φασισμό και την Ε.Ε. όσο πιο γρήγορα γίνεται, να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, μ’ ένα μαχητικό ταξικό μέτωπο της εργατικής τάξης και όλων των θυμάτων των μνημονιακών πολιτικών, μ’ ένα κίνημα που θα επιβάλλει και θα κερδίσει στο δρόμο όλα όσα μας έχουν στερήσει.