Τοπικές εκλογές στη Δανία

Τοπικές και περιφερειακές εκλογές διεξήχθησαν στη Δανία στις 19 Νοέμβρη.  Μείωση των ποσοστών τους σε σχέση με τις εκλογές του 2009 είχαν το Σοσιαδημοκρατικό Κόμμα (SD) και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (SPP). Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν συνολικό ποσοστό 29,5% (-1,1%) ενώ το SPP έλαβε 5,6% (-8,6%). Τα δύο κόμματα συγκροτούν μαζί με τους Σοσιαλφιλελεύθερους (Social Liberal Party) τον κυβερνητικό συνασπισμό και η πτώση των ποσοστών τους θεωρήθηκε ως τιμωρία για την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια και έχει ανατρέψει τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και διαλύσει το κράτος πρόνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημόσιο τομέα έχει προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις με αποτέλεσμα οι δημόσιες υπηρεσίες κυρίως όσες αφορούν την υγεία ουσιαστικά να έχουν καταρρεύσει. Τα επιδόματα ανεργίας περιορίστηκαν δραστικά ενώ αυξήθηκαν οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους. Οι συντάξεις έχουν μειωθεί ενώ αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Τα προνοιακά επιδόματα έχουν μειωθεί ή περικοπεί. Οι εναπομείναντες δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις (παιδεία, υγεία, νερό, ενέργεια) θα μπουν στην αρμοδιότητα των δήμων και από εκεί θα ιδιωτικοποιηθούν. Στον ιδιωτικό τομέα σε συμφωνία με τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει απελευθερώσει τις απολύσεις επέκτεινε το ωράριο εργασίας κατήργησε την Κυριακάτικη αργία και προχώρησε σε μείωση μισθών. Τέλος αυξήθηκαν κατακόρυφα οι φόροι για τους φτωχούς ενώ αντίθετα μειώθηκαν ή σχεδόν καταργήθηκαν για τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους.

Δεύτερο κόμμα σε σύνολο ψήφων αναδείχθηκε το δεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα(LP) με ποσοστό 26,6% (+1,8%). Σημαντική αύξηση των ποσοστών τους είχαν τα ακροδεξιά κόμματα συνολικά.  Το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα(DLP) αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με ποσοστό 10,1%(+2) και ίσως κατορθώσει να βγάλει δήμαρχο στο Hvidovre, προάστιο της Κοπεγχάγης.  Ενώ η Φιλελεύθερη Συμμαχία έλαβε 2,9% τριπλασιάζοντας τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2009.

Η έκπληξη των εκλογών όπως θεωρήθηκε ήταν ο τριπλασιασμός των ποσοστών της Κοκκινο-Πράσινης Συμμαχίας (RGA) από 2,3% το 2009 σε 6,9% και κατέλαβε έδρες σε 79 δήμους και σε όλες τις περιφέρειες της Δανίας. Ανεβάζοντας έτσι των αριθμό των δημοτικών της συμβούλων από 14 σε 119 και των περιφερειακών αντιπροσώπων της από 1 σε 15. Επιπλέον κατέλαβε μια έδρα στον Εθνικό Οργανισμό των Δήμων μέσω του οποίου οι δήμοι διαπραγματεύονται τα οικονομικά ζητήματα με την κυβέρνηση.  Τα υψηλότερα ποσοστά της Συμμαχίας σημειώθηκαν κυρίως σε αστικές περιοχές με εργατικό πληθυσμό. Στην Κοπεγχάγη αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα με ποσοστό 19,5%.

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς εξελίσσονταν η επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα η Συμμαχία (στην οποία μετέχει και το δανικό τμήμα της Ενιαίας Γραμματείας της 4ης Διεθνούς)  συμμετείχε στους αγώνες και βοήθησε στην οργάνωση τους. Τα ποσοστά που έλαβε ήταν αποτέλεσμα αυτής της στάσης. Καταλήγει όμως να αποτελεί την ουρά των δύο κυβερνώντων σοσιαλιστικών κομμάτων υπερψηφίζοντας τα μέτρα που κατεβάζουν ή απλώς κρατάει μια κριτική στάση με την αιτιολογία ότι αν αποσύρει την στήριξη της θα πέσει η κυβέρνηση και θα έρθουν στην εξουσία πάλι οι δεξιοί. Ωστόσο η εμπιστοσύνη που τους έδειξαν οι εργατικές και λαϊκές μάζες ακυρώνουν αυτό το επιχείρημα και θα πρέπει η Συμμαχία να τραβήξει μια ανεξάρτητη εργατική πολιτική.