Νίκη της απεργίας πείνας των 11 Τούρκων αγωνιστών

Μετά από 96 μέρες απεργίας πείνας (από τις 7/10), οι 11 Τούρκοι αγωνιστές κατάφεραν μια μεγάλη νίκη ενάντια στην αστική δικαιοσύνη αλλά και ενάντια στην τούρκικη και την ελληνική κυβέρνηση. Προχθές 10/1, το αίτημά τους για αναστολή ποινής έγινε δεκτό από το δικαστήριο, για τους 10 από τους 11, πράγμα που ήταν και ένα από τα κύρια αιτήματα των απεργών. Τους επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και να παραβρίσκονται τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της διεύθυνσης κατοικίας τους.

Οι αγωνιστές απαιτούν μια δίκαιη δίκη. Το 2021 είχαν καταδικαστεί με τρόπο που παραβίαζε την ίδια την αστική νομοθεσία. Χωρίς κανένα στοιχείο, παρά μόνο με κατασκευάσματα της αστυνομίας και χωρίς να τους επιτραπεί να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση, καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια φυλάκισης ο καθένας. Σα να μην έφτανε αυτό, την τρίτη μέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου, με εντολή της έδρας, οι κατηγορούμενοι ξυλοκοπήθηκαν άγρια και αναίτια από την αστυνομία, ενώ απαγορεύτηκε η μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

Ο λόγος για την βαριά καταδίκη και τον βασανισμό τους ήταν ξεκάθαρα η πολιτική τους δράση και οι ιδέες τους. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δολοφονήσει και κυνηγήσει χιλιάδες αγωνιστές στην Τουρκία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω της ΜΙΤ, που απήγαγε πάνω από 100 πολιτικούς πρόσφυγες μεταφέροντάς τους στην Τουρκία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι συνένοχες, πάντα μαζί και με τις «αντιτρομοκρατικές» κατευθύνσεις των ΗΠΑ: δολοφονία του İbrahim Doğan, απαγωγή του Bulut Yayla, παλιότερα η επαίσχυντη παράδοση του Οτσαλάν κ.λπ. Έτσι έγινε και με τους 11 αγωνιστές, όπου συνέπλευσε με τις πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του υπουργού εσωτερικών της Süleyman Soylu να δικαστούν σε βαρύτατες ποινές και με ταχύτατες διαδικασίες.

Μήνυμα ελπίδας για τον αγώνα των κρατούμενων

Σημαντική συμβολή στη νίκη είχε και η αλληλεγγύη στον αγώνα τους, παράλληλα με τον αγώνα του Θάνου Χατζηαγγέλου, με συμμετοχή 441 ατόμων (εκ των οποίων 205 είναι φυλακισμένοι στην Ελλάδα) σε μονοήμερη απεργία πείνας. Είναι μια νίκη στον αγώνα των κρατούμενων, που έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, ενάντια στον νέο «σωφρονιστικό» κώδικα, που φέρνει τις βάρβαρες «Φυλακές τύπου Γ’», και τις εξοντωτικές συνθήκες κράτησης.

Οι αγωνιστές, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχοί πρέπει να ενισχύσουμε και να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κρατούμενων στα κολαστήρια των φυλακών. Ενάντια στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των κρατικών μηχανισμών καταστολής, η νίκη των 11 Τούρκων αγωνιστών δείχνει ότι οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, ότι μπορούμε να νικήσουμε.