Εργατικό δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο: Νεκρή 45χρονη εργαζόμενη

Τα ξημερώματα της Κυριακής (08/01) βρήκε τραγικό θάνατο μια 45χρονη γυναίκα, Ρομά στην καταγωγή, εργαζόμενη σε απορριμματοφόρο του Δήμου Ξυλοκάστρου, όταν διερχόμενο Ι.Χ. έπεσε πάνω της κατά τη συλλογή των απορριμμάτων. Την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση του δυστυχήματος απαιτεί η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς. Σε απάντηση η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχώρησε σε προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας για τους εργαζόμενους στους δήμους την Τρίτη 17 Ιανουαρίου.

Η δύστυχη γυναίκα εργαζόταν υπό καθεστώς «μαύρης» εργασίας, αφού η σύμβασή της είχε λήξει και δεν είχε ανανεωθεί επί σχεδόν ένα μήνα όπως καταγγέλλεται. Παρόλο που ο Δήμος Ξυλοκάστρου δεν έχει απαντήσει επ’ αυτού, η καθυστέρηση ανανέωσης συμβάσεων δεν είναι μια πρακτική που σπανίζει. Εξίσου συχνό και εγκληματικό είναι το φαινόμενο να μην παρέχονται στους εργαζόμενους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας από τους Δήμους, να εργάζονται με παλιό και επικίνδυνο εξοπλισμό.

Η εγκληματική αμέλεια κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης στην παροχή ΜΑΠ έχει καταγγελθεί επανειλημμένα και μέσα στο 2022, καθώς τα εργατικά δυστυχήματα αυξήθηκαν δραματικά. Προκειμένου να «κάνουν οικονομία» οι εργοδότες (είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα) δε διστάζουν να ρισκάρουν τις ζωές των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του εργατοκτόνου ν. Χατζηδάκη αλλά και του «πλούσιου» νομοθετικού έργου της κυβέρνησης ΝΔ, έχουν παραλύσει και οι μηχανισμοί ελέγχου των εργασιακών συνθηκών (όπως η Επιθεώρηση Εργασίας).

Η πλήρης απαξίωση όχι μόνο της αξιοπρέπειας αλλά και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων είναι ο πυρήνας της σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης που έχουμε δεχτεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η εντατικοποίηση της εργασίας και η εξαθλίωση των εργαζομένων, λόγω συνθηκών εργασίας αλλά και βιοτικού επιπέδου πλέον, έχουν τραγικές συνέπειες. Αρκετά! Να μη μετρήσουμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους, να μην ανεχτούμε τις εργατοκτόνες πολιτικές τους. Με οργάνωση και αγώνα σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολές, σχολεία, να διεκδικήσουμε ζωή κι εργασία με αξιοπρέπεια!

Αντεπίθεση των Εργαζομένων