Η άποψή μας: Ψήφισαν έναν ψεύτικο Προϋπολογισμό

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Ιανουαρίου

Όπως συνηθίζεται, μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2023, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ πανηγύριζαν και έσπευσαν να συγχαρούν τον αρχηγό τους, Μητσοτάκη. Αν και αυτή τη φορά οι πανηγυρισμοί ήταν πρωτοφανείς –ίσως γιατί έρχονται εκλογές– καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι ψεύτικος μια και δεν αντιστοιχεί στην άθλια οικονομική κατάσταση. Ακόμη και η λεγόμενη Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας, όπως κάνει κάθε φορά για τον νέο προϋπολογισμό, παρουσιάζει διαφορετικές εκτιμήσεις και δεν δέχεται εκείνες της κυβέρνησης. Αλλά και ο ίδιος ο διοικητής της, Στουρνάρας σε συνέντευξή του επέμενε ότι ο προϋπολογισμός περιέχει πολλές αυθαιρεσίες, θα πέσει «έξω» και θα χρειαστεί πολλές αναθεωρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια οι αναθεωρήσεις είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται ο τελευταίος αυτής της κυβέρνησης, και για λόγους σκοπιμότητας ενόψει εκλογών, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Τι λέει η Ενδιάμεση Έκθεσης της ΤτΕ

Τα βασικά σημεία της Ενδιάμεσης Έκθεσης επισημαίνουν και διευκρινίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοηθούν την οικονομία αλλά, επιπλέον, την βλάπτουν στα βασικά της μεγέθη:

Πρώτον, η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 6,2% που προβλέπει ο Προϋπολογισμός για το 2022 από μόνη της μπορεί να είναι «εντυπωσιακή», αλλά αν αναλυθεί στο φως των στοιχείων του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, τότε η εικόνα ανατρέπεται πλήρως. Τον Οκτώβριο του 2022, το έλλειμμα του συνολικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (αυτό δηλαδή που λέει πόσα πρέπει να δανειστείς από το εξωτερικό) υπερδιπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ για ολόκληρη την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, το έλλειμμα αυτό αυξήθηκε κατά 6,7 δισ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 και διαμορφώθηκε σε 10,9 δισ. ευρώ! Δηλαδή πάνω από 5% του ΑΕΠ, και μάλιστα αυτό το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2022) όπου η «ανάπτυξη» εκτινάχτηκε στο 6,2%.

Επομένως, τι πρόκειται να γίνει το 2023 όπου σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5% (οι υπόλοιπες τράπεζες προβλέπουν γύρω στο 1%, ίσως και μηδενική), δηλαδή μια πτώση κατά 5 ολόκληρες μονάδες; Βέβαια, όπως επισημαίνει η Ενδιάμεση Έκθεση πολύ σωστά, η «ανάπτυξη» κατά 6,2% έγινε με πληθωρισμό της τάξης του 9,4%, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής είναι λογιστική γιατί οφείλεται σε πληθωριστικές τιμές σε σύγκριση με τις τιμές του 2021 και όχι με την πραγματική τους αξία. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ενδιάμεση Έκθεση προχωράει σε μια εφιαλτική πρόβλεψη: Το 2023 η πτώση της οικονομικής «ανάπτυξης» από το 6,2% στο 1% με 1,5% θα γίνει σε συνθήκες πληθωρισμού τουλάχιστον 5,8%! Αυτό σημαίνει ότι τα πραγματικά εισοδήματα που θα προκύψουν θα είναι πολύ κάτω από το μηδέν… και οι ανάγκες του κράτους για δανεισμό θα μεγαλώσουν σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια ανεβαίνουν.

Αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών για το δεκάμηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου 2021: α) Τα κεφάλαια που μπήκαν στην χώρα αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια που την εγκατέλειψαν αυξήθηκαν κατά 5,7 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποεπενδύσεις συνεχίζονται. β) Στο ίδιο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών από εκείνη των εξαγωγών. Η εξήγηση γι’ αυτό βέβαια είναι απλή. Έχει συρρικνωθεί η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή και έχουμε… ξεμείνει με λίγο τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 39,5% σε τρέχουσες τιμές (5,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 46,4% σε τρέχουσες τιμές (20,5% σε σταθερές τιμές). Δηλαδή οι εισαγωγές σε πραγματικούς όρους αυξήθηκαν τέσσερις φορές πάνω από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εμπορικό έλλειμμα να διογκωθεί στο 10μηνο κατά 63,2% και να ανέλθει σε 31.361,5 εκατ. ευρώ, έναντι 19.215,8 εκατ. στο αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Τέλος, αυτή η άθλια κατάσταση της οικονομίας και η ακόμη χειρότερη πορεία της για το χρόνο που έρχεται αντανακλάται: α) στην αγορά εργασίας, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας (Σύστημα «Εργάνη») τον Οκτώβριο 2022 χάθηκαν 115.856 θέσεις εργασίας(!), και άλλες 83.627 τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ακόμη, 5 στις 10 νέες θέσεις εργασίας (ποσοστό 51,31%) είναι μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής, με μισθό 400 ευρώ μεικτά ή 327 ευρώ καθαρά και 5.009 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας με μισό μισθό. Και β) ένα νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει εξαγγείλει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των α(χ)ρήστων του Μητσοτάκη, όπου σχεδόν όλες οι εναπομείνασες υποδομές της χώρας πωλούνται (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, camping κ.ά.).

Μπροστά στην επερχόμενη κρίση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι συγκρούσεις στα Δ. Βαλκάνια και στην Κίνα – Ταϊβάν, η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα αλλά και η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, προοιωνίζουν μια σημαντική ή και μεγάλη νέα οικονομική κρίση. Όλοι οι παγκόσμιοι οργανισμοί (Bloomberg, ΔΝΤ κ.λπ.) δέχονται ότι το 2023, νέα ύφεση θα χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία. Μπορεί οι εκτιμήσεις να διαφέρουν ως προς το βάθος της, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι θα είναι μεγάλο και ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα συρρικνωθεί. Υπάρχουν και ακόμη χειρότερες προβλέψεις, που μιλούν ακόμη για μια «τέλεια καταιγίδα».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση αλλά και την ακόμη χειρότερη του ελληνικού καπιταλισμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να επισπεύδει την ημερομηνία των εκλογών προκείμενου να αποφύγει την «τέλεια καταιγίδα», που ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για την εργασία και το βιοτικό τους επίπεδο. Κανέναν δεν πρέπει να ξεγελάσει η κυβερνητική προπαγάνδα («πάμε καλά», «μπαίνουμε στην ανάπτυξη» κ.ά.) όπως και οι ψευτοπαροχές, που έχουν σαν στόχο να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό. Πρέπει από τώρα να ξεκινήσουμε τον αγώνα για την ανατροπή της, να μην πέσουμε στην παγίδα και στην υποσχεσιολογία των άλλων μνημονιακών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις για την εγκαθίδρυση μιας πραγματικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.