Νίκη στον απεργό πείνας και δίψας Θάνο Χατζηαγγέλου, Πορεία αλληλεγγύης, 5/1, 7 μμ, Θεσσαλονίκη (Καμάρα)

Να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά του, πριν να είναι αργά

Τα χαράματα της 19ης Δεκεμβρίου, με εισαγγελική εντολή αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο κελί του προσωρινά φυλακισμένου αγωνιστή Θάνου Χατζηαγγέλου στις φυλακές Κορυδαλλού και αφού ουσιαστικά τον απήγαγαν, τον μετέφεραν εσπευσμένα στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών. Την άμεση ευθύνη γι’ αυτή τη βίαιη και εκδικητική μεταγωγή έχει η «Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών» και ο Γενικός Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου. Από το βράδυ της 19ης Δεκέμβρη, ο Χατζηαγγελου ξεκίνησε απεργία πείνας με αιτήματα την γνωστοποίηση του πραγματικού λόγου της μεταγωγής του και την επιστροφή του στις φυλακές του Κορυδαλλού. Επειδή οι αρμόδιες αρχές αρνούνταν να ικανοποιήσουν αυτά τα δύο δίκαια αιτήματά του, τις τελευταίες μέρες άρχισε και απεργία δίψας.

Εδώ και σχεδόν 10 μέρες, ο Χατζηαγγέλου νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Σερρών με τη ζωή του να βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Πέρα από το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από οργανώσεις και αγωνιστές, ακόμη και οι ίδιοι οι γιατροί του νοσοκομείου εκθέτουν την εισαγγελία και το αρμόδιο υπουργείο και πιέζουν για την ικανοποίηση του αιτήματός του για την επιστροφή στις φυλακές Κορυδαλλού. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση στις 2/1 αναφέρουν πως δεν πρόκειται να παίξουν τον ρόλο του «αποδιοπομπαίου τράγου», ενεργώντας σύμφωνα με τις κυβερνητικές και εισαγγελικές εντολές για αναγκαστική σίτιση, που θίγει τον ιατρικό κώδικα δεοντολογίας – και κάνουν έκκληση σε αρμόδιες αρχές και κυβέρνηση για να ικανοποιηθεί το αίτημά του, πριν να είναι πολύ αργά. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες αρκετοί πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Θ. Χ.

Η εκδικητική και εξαιρετικά επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ με περισσή αναλγησία όχι μόνο δεν ικανοποιεί το αίτημα του απεργού πείνας και δίψας, αλλά επιπλέον μέσω εισαγγελικής εντολής επιχειρεί διαρκώς τις τελευταίες μέρες να του επιβάλει τη βάρβαρη υποχρεωτική σίτισης, που συνιστά βασανισμό. Η άρνηση και η αντίσταση που επέδειξε ο Θ. Χατζηαγγέλου, ματαίωσε τα σχέδια της εισαγγελίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όμως, με το να συνεχίζουν να μην ικανοποιούν το δίκαιο αίτημά του, τον ωθούν σε φυσική εξόντωση.

Η βίαιη μεταγωγή είναι εκδικητική και τιμωρητική, επειδή ο Θ. Χατζηαγγέλου συμμετείχε ενεργά σε σειρά κινητοποιήσεων των κρατουμένων τους τελευταίους 2 μήνες. Από τα τέλη Οκτώβρη, κρατούμενοι σε όλοι την χώρα έχουν ξεκινήσει έναν σημαντικό αγώνα ενάντια στις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες διαβίωσης και ενάντια στον νέο «σωφρονιστικό» κώδικα, που φέρνει από την πίσω πόρτα τις «Φυλακές τύπου Γ’». Έχουν προχωρήσει σε αρνήσεις καταμέτρησης, μεσημεριανού κλειδώματος και μεροκάματων και κρατάνε τα προαύλια και τα κελιά ανοικτά. Η απάντηση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από έναν μπαράζ προσπαθειών τρομοκράτησης και εκφοβισμού τους, σε συνδυασμό με την αποσιώπηση του θέματος από τα αργυρώνητα και πλήρως κυβερνητικά ελεγχόμενα ΜΜΕξαπάτησης.

Οι μόνοι τρομοκράτες σε αυτή την κοινωνία, που απειλούν με κατάργηση όλων των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας, είναι η κυβέρνηση, οι δολοφονικές συμμορίες της αστυνομίας και οι εισαγγελείς. Που επιχειρούν να εξοντώσουν όποιον αγωνίζεται ενάντια στο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης και το Νέο Σύστημα Εκμετάλλευσης, να επιβάλλουν μια γενική σιγή νεκροταφείου. Γι’ αυτό, άλλωστε, γιγαντώνουν ένα ολοένα και πιο άγριο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που χτυπάει χωρίς έλεος εργαζόμενους, φτωχούς, φοιτητές και αγωνιστές και γενικεύουν ένα καθεστώς προληπτικής αντεπανάστασης. Ενώ την ίδια στιγμή οργανώνουν μια απίστευτη και προκλητική ατιμωρησία για κάθε δολοφόνο της ΕΛΑΣ και των ΜΑΤ, για κάθε γαλάζιο και ημέτερο εγκληματία, για κάθε λογής «Πάτσηδες» και «Μίχους» που είναι βουτηγμένοι στον απύθμενο βούρκο σκανδάλων, ανηθικότητας, βρωμιάς και διαστροφής.

Η πάλη ενάντια στην κατάργηση των πιο στοιχειωδών ατομικών και συνταγματικών δικαιωμάτων, ενάντια στο παιχνίδι με τις ζωές κρατούμενων, είναι κομμάτι της πάλης ενάντια στο καθεστώς γενικής αστυνομοκρατίας, των απαγορεύσεων, της ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, των αγωνιστών – ενάντια στο ακραία νεοφιλελεύθερο καθεστώς που στήνουν οι αστικές μνημονιακές/νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Αυτός ο αγώνας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των νέων που ασφυκτιούν στη σημερινή άθλια κατάσταση. Είναι υποχρέωση κάθε κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης που μιλάει στο όνομα των εργαζομένων και του κινήματος. Με ένα μαχητικό αγώνα διαρκείας, να υπερασπίσουμε έμπρακτα όλες τις δημοκρατικές ελευθερίες, ανατρέποντας την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη!

  • Άμεση μεταφορά του Θ. Χατζηαγγέλου στις φυλακές Κορυδαλλού, πριν είναι πολύ αργά.
  • Όχι στον νέο «σωφρονιστικό κώδικα» και τις φυλακές τύπου Γ’.
  • Κάτω το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης. Με αγώνες να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ