ΣΣΠ: Νέος γύρος εκφυλιστικών αντιπαραθέσεων σε σχολές της Αθήνας την επόμενη των εισβολών της ΕΛΑΣ σε Νομική και ΑΣΣΟΕ

Αιτία η αλλεργία της ΚΝΕ στην κριτική της αδιέξοδης & προδοτικής πολιτικής της

Το τελευταίο διάστημα η ΚΝΕ βρίσκεται σε πολύ αδύναμη θέση, καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί την πρωτιά της στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές και να δικαιολογήσει τις αντιφάσεις της αδιέξοδης και προδοτικής  πολιτικής του ΚΚΕ. Όλο το προηγούμενο διάστημα, σαμπόταρε κάθε προσπάθεια για οργάνωση συνελεύσεων και αγώνων στις σχολές, προβοκάροντας μάλιστα δυνάμεις της αριστεράς ως «φασιστικές, ασφαλίτικες, χαφιέδικες» κ.ά. Αποκορύφωμα ωστόσο αποτέλεσε η στάση της μετά την κρατική δολοφονία του 16χρονου.

Το ΚΚΕ στήριξε στη Βουλή (μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση) το επίδομα των 600 ευρώ –  ανταμοιβή του Κούλη προς τους δολοφόνους των ΜΑΤ-ΔΡΑΣΗ-ΔΙΑΣ, υποτασσόμενο πλήρως στο αστικό κράτος για άλλη μια φορά και ενισχύοντας την συντηρητική στροφή του. Η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας και των εργαζομένων σιχαίνεται και αδυνατεί να κατανοήσει το επιχείρημα πως και «οι αστυνομικοί εργαζόμενοι είναι». Γι’ αυτό και αναλαμβάνει ο μηχανισμός της ΚΝΕ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, «πείθοντας» με άλλους τρόπους όποια φωνή κριτικής (και λογικής) εκφράζεται. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΚΝΕ επιτέθηκε με τις γνωστές τραμπούκικες πρακτικές του υποκόσμου σε μέλη των ΕΑΑΚ στις 15/12 στο Φυσικό και Μαθηματικό του ΕΚΠΑ, τραυματίζοντάς τους και πέταξαν μπογιές έξω από το δωμάτιο οικότροφου των Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ (που η ΚΝΕ τις θεωρεί τσιφλίκι της), που είναι στα ΕΑΑΚ.

Η γραμμή της ΠΚΣ/ΚΝΕ είναι αποτέλεσμα της πολιτικής χρεοκοπίας της. Σήμερα φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι η «πρώτη δύναμη» δεν έχει καμία διάθεση ή αποτελεσματικό σχέδιο αγώνα ενάντια στο Νόμο-Πλαίσιο, στην ακρίβεια, τον πόλεμο και την καταστολή. Ακόμη περισσότερο δεν μπορεί να απαντήσει με επιχειρήματα σε όποια κριτική της γίνεται και γι’ αυτό προσφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Πρακτικές που δίνουν πρόσχημα για νέες εισβολές της αστυνομίας μέσα στις σχολές μετά από αυτές της 14/12. Πρακτικές που αποσκοπούν κυρίως σε έναν «οργανωτικό φανατισμό» του κόσμου της ενόψει και των επικείμενων εκλογών.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί σε μία πολιτική δύναμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Αυτό ωστόσο απέχει από τη γενίκευση της βίας, με την αντιπαράταξη μηχανισμών σε μία σειρά από σχολές (μετατρέποντάς τις σε ρινγκ), στη διάλυση γενικών συνελεύσεων, στην ανάπτυξη λογικών «βεντέτας και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών». Τέτοιες απολίτικες και εκφυλιστικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις παραδόσεις του φοιτητικού κινήματος. Μονάχα επιβαρύνουν τα προβλήματά του, φέρνουν σύγχυση και απομαζικοποίηση.

Να απομονώσουμε κάθε τραμπούκικη πρακτική – Για μια δημοκρατική λειτουργία των Συλλόγων

Ως ΣΣΠ καταδικάζουμε τις επιθέσεις της ΚΝΕ απέναντι στην αριστερά και καλούμε κάθε φοιτητή να απομονώσει τη νεολαία ενός κόμματος που επιβράβευσε τους δολοφόνους του Φραγκούλη, του Σαμπάνη, του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τόσων άλλων. Τέτοιες λογικές και πρακτικές είτε εκφράζονται από την ΚΝΕ, είτε από όποια άλλη δύναμη δεν «χωράνε» στους συλλόγους και θα κόβονται μαχαίρι. Αν υπάρχουν μέλη της βάσης της ΚΝΕ, που ειλικρινά θέλουν να παλέψουν και δεν αντέχουν άλλο την σταλινική μπόχα, οφείλουν να αναλογιστούν το βάρος των ευθυνών τους και να πράξουν τα δέοντα. Τέλος, καλούμε κάθε φοιτητή να στηρίξει και να οργανωθεί στην ΣΣΠ, τόσο επειδή αποτελεί μια από τις ελάχιστες δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος που παλεύουν για μια δημοκρατική λειτουργία των συλλόγων, όσο και επειδή αποτελεί τη δύναμη που έχει το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα και σχέδιο αγώνων για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος σε μια επαναστατική κατεύθυνση. Γιατί ο πραγματικός εχθρός δεν είναι η όποια άλλη αριστερή δύναμη, αλλά ο Νόμος – Πλαίσιο, η κλίκα των δολοφόνων του Μητσοτάκη, η μνημονιακή πολιτική που έχει κηρύξει έναν εμφύλιο πόλεμο σε κάθε νέο, φτωχό, εργαζόμενο και όσοι την εφαρμόζουν.