ΣΣΠ: Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους

Να μποϊκοτάρουμε μαζικά τις ηλεκτρονικές «εκλογές»  και τα ενιαία ψηφοδέλτια!

Το τελευταίο διάστημα, πολλές διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν επιχειρήσει να εφαρμόσουν τον νέο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη, θεσπίζοντας ηλεκτρονικές φοιτητικές εκλογές-παρωδία με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη «εκπροσώπων των φοιτητών» στις συνελεύσεις τμημάτων των καθηγητών. ΕΜΠ και ΑΣΟΕΕ (δύο πρυτανείες που θα ζήλευε κι η χούντα για την καταστολή που έχουν επιδοθεί απέναντι στους φοιτητές) ανακοίνωσαν ότι στις 12 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν οι «εκλογές», για να μεσολαβήσουν οι διακοπές και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, με πλήρη εφαρμογή του ν+2 στην «εκλογή» των φοιτητών.

Η ενέργεια αυτή έρχεται σε πλήρη σύμπλευση με το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση, που προσπαθεί να θέσει σε ισχύ τα αντιεκπαιδευτικά εκτρώματα που έχει ψηφίσει. Από την σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση, την Βάση Εισαγωγής, μέχρι την γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σε ξενόγλωσσα προπτυχιακά, την εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με αυτών των κολλεγίων, τις διαγραφές, τα συμβούλια ιδρύματος («άνθρωποι της αγοράς» στην διοίκηση των ΑΕΙ), την ΟΠΠΙ κ.ά., η Κεραμέως και οι νεοφιλελεύθεροι κανίβαλοι προσπαθούν να βάλουν τέλος στην δημόσια και δωρεάν παιδεία. Όταν ο χρεωκοπημένος ελληνικός καπιταλισμός μπορεί να προσφέρει στη νεολαία μόνο ανεργία και φτώχεια, είναι «πολυτέλεια» να δίνονται λεφτά για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρέπει η εκπαίδευση να προσαρμοστεί βίαια «στις ανάγκες τις αγοράς», να γίνει εμπόρευμα με τίτλους σπουδών-«σούπες» που θα έχουν τσακισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Δηλαδή, οι φτωχοί να παραμείνουν φτωχοί και, αφού δεν έχουν να πληρώνουν δίδακτρα, να μείνουν και αμόρφωτοι.

Αυτή την ζοφερή κατάσταση επιχειρούν να την επιβάλλουν με το ξύλο, την τρομοκρατία της ΟΠΠΙ και των ΜΑΤ, τα φοιτητοδικεία και τις διαγραφές, όχι μόνο σε αγωνιστές φοιτητές, αλλά και σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την νεοφιλελεύθερη αθλιότητα. Γι’ αυτό τον λόγο θέλουν να τσακίσουν τις οργανωμένες δομές του φοιτητικού συνδικαλισμού, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις αγωνιστικές δυνάμεις: θέλουν να διαλύσουν τον συλλογικό αγώνα και να δημιουργήσουν φοιτητές ατομικοποιημένους που ψηφίζουν πίσω από την οθόνη τους ηλεκτρονικά, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι «συμμετέχουν στα κοινά», σε ένα περιβάλλον πλήρως ελεγχόμενο από το κράτος, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πολιτικοποίηση, ούτε ακόμα και για μια στοιχειώδη διεκδίκηση. Τα ηλεκτρονικό τσίρκο της Κεραμέως και των πρυτάνεων-«υπηκόων» της είναι μια προσπάθεια να απονομιμοποιήσουν και να περιθωριοποιήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους, που στην καλύτερη περίπτωση τους θέλουν διακοσμητικούς ή κάτι σαν «ενώσεις εθελοντισμού» – και έτσι να επικρατεί μέσα στο πανεπιστήμιο το δόγμα «νόμος και τάξη».

Πάνω σε αυτή την κατάσταση θα προσπαθήσουν να βολέψουν την πάρτη τους όποιοι εμφανιστούν ως νέοι αυτόκλητοι «εκπρόσωποι των φοιτητών»: διορισμένοι ουσιαστικά από το κράτος του κάθε Μητσοτάκη, αυτά τα «παιδιά της αγοράς», κρυφοί και φανεροί Δαπίτες ή άλλοι νεοφιλελεύθεροι, θα προσπαθήσουν να γίνουν οι «μικροί μάνατζερ» της ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της παιδείας και της διάλυσης των πτυχίων και των δικαιωμάτων μας. Και βέβαια είναι σε όλους γνωστό ότι όλες αυτές οι ηλεκτρονικές «διαδικασίες» είναι απόλυτα διάτρητες και αναξιόπιστες – αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνες για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, καθώς προωθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Είναι εξοργιστικός ο τρόπος που η μισητή κλίκα Μητσοτάκη προσπαθεί να ξηλώσει τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες εδώ και δεκαετίες. Εξαναγκάζει τους εργαζόμενους, την νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να «πληρώσουν το μάρμαρο» της ακρίβειας και να στερηθούν βασικά αγαθά, την ώρα που αφήνει στο απυρόβλητο τα αρπακτικά των ιδιωτών παρόχων ενέργειας να βγάζουν υπερκέρδη. Τραπεζίτες κάνουν πλειστηριασμούς και πετάνε φτωχούς έξω από τα σπίτια τους, ενώ βγάζουν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι «πιστολέρο» της ΕΛΑΣ (ο Μητσοτάκης τους επιβραβεύει με 600 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση!) πυροβολούν στο «ψαχνό», όπως τον 16χρονου Ρομά Κ. Φραγκούλη. Και την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και αστικά κόμματα είναι βουτηγμένα στα σκάνδαλα μέχρι το λαιμό (όπως αυτό των παρακολουθήσεων), πιάνονται «στα πράσα» με σακούλες χιλιάδων ευρώ, χαριεντίζονται με παιδεραστές και κάθε λογής λαμόγιο.

Να βάλουμε τέρμα στην προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας οργάνων! Οι φοιτητικοί σύλλογοι ελέγχονται από τους ίδιους τους φοιτητές και όχι από το κράτος! Είναι εργαλείο για την οργάνωση των αγώνων της νεολαίας – όχι για παζάρια «συνδιοίκησης» με μεγαλοκαθηγητές και πρυτάνεις μάνατζερ, που τώρα μάλιστα θέλουν να κυβερνάνε με τα νέα Συμβούλια Διοίκησης ως «άνθρωποι της αγοράς». Με όπλο μας τις Γενικές Συνελεύσεις, τα μαχητικά μέσα πάλης (συντονιστικά, καταλήψεις κ.ά.) και κυρίως σπάζοντας με τη λογική της ανάθεσης και των ανέξοδων «συμβολικών κινήσεων», συμμετέχοντας ενεργά στην πολιτική συζήτηση και την κινηματική δράση, να ανασυγκροτήσουμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Να σαμποτάρουμε τις ψευτο-εκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα των εκπαιδευτικών στην ηλεκτρονική εκλογή των υπηρεσιακών συμβουλίων, αλλά και όλων των εργαζομένων, που η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων δεν εφαρμόζει τα ηλεκτρονικά μητρώα που πέρασαν με τον νόμο Χατζηδάκη. Εργαζόμενοι, φτωχοί και νεολαία, να διώξουμε με αγώνες την άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που ξεφτιλίζει τον λαό και όποια επόμενη κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει τα ίδια.