Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών: Μια αναγκαία απάντηση στους εκπροσώπους της ΔΑΣ και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης σχετικά με τις συκοφαντίες τους στην Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ(ΠΑΜΕ στη γραπτή δήλωσή τους σχετικά με τη συγκρότηση του προεδρείου της ΕΕ της ΕΔΟΘ, γράφουν ανακρίβειες και ψέματα για τη στάση της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών στη συγκρότηση του προεδρείου της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ, που πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θα παραθέσουμε τα πραγματικά γεγονότα αλλά και το κείμενο που καταθέσαμε σχετικά με τη θέση μας για τη συγκρότηση προεδρείου, τα οποία μάλιστα είναι καταγεγραμμένα στο πρακτικό της Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ και δημοσιευμένα μέσω email σε όλα τα σχολεία της Ε΄ΕΛΜΕ – Θ αλλά και σε διάφορες εκπαιδευτικές και όχι μόνο ιστοσελίδες.

Η πάγια θέση της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών είναι η συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου ή προεδρείο πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης του σωματείου. Σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουμε σε προεδρεία με τις δυνάμεις- παρατάξεις του κυβερνητικού και μνημονιακού συνδικαλισμού. Ο λόγος είναι απλός: Έχουμε άλλο σχέδιο! Εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα συμφέροντα της εκάστοτε κυβέρνησης, της Ε.Ε και του ΔΝΤ! Ενάντια στη διάλυση που έχουν επιφέρει οι παρατάξεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας παλεύουμε για την ανασυγκρότηση και την ανασύνθεση των σωματείων και του εργατικού κινήματος, βασιζόμενοι στις δυνάμεις των ίδιων των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι τα σωματεία πρέπει να λειτουργούν με βάση την εργατική δημοκρατία και όχι με βάση τα συμφέροντα των κομματικών φορέων της κάθε παράταξης. Άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε, ούτε να συνδιαλλαγούμε με αυτές τις δυνάμεις!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση κρίναμε, με βάση το κείμενο που καταθέσαμε αλλά και με βάση αυτά που δεσμευτήκαμε απέναντι στους συναδέλφους ότι θα ακολουθήσουμε με τη δράση μας στην Ε΄ ΕΛΜΕ-Θ, ότι οι 6 βασικοί άξονες ενός τέτοιου προγράμματος Δράσης για τον επόμενο χρόνο στο σωματείο μας είναι :

  • Ενάντια στη διάλυση και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης που επιφέρουν τα μέτρα της Κεραμέως και η εφαρμογή της αξιολόγησης και της αυτονομίας της σχολικής μονάδας.
  • Υπεράσπιση της απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση που έχουν προκηρύξει ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και προσπάθεια διεύρυνσης αυτού του μετώπου.
  • Με αυτό τον τρόπο να απαιτήσουμε – επιβάλλουμε στις ΟΛΜΕ- ΔΟΕ την προκήρυξη της απεργίας – αποχής και από αυτές.
  • Ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη που επιχειρεί να διαλύσει τα σωματεία, τον μαχητικό συνδικαλισμό και το δικαίωμα στην απεργία. Δεν αποδεχόμαστε τα ηλεκτρονικά μητρώα και τις ηλεκτρονικές εκλογές και συνελεύσεις στα σωματεία.
  • Καταλυτικός παράγοντας για την ανασυγκρότηση της ΕΛΜΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η ενεργοποίηση των συναδέλφων -συναδελφισσών.
  • Πάλη για την οικοδόμηση μετώπου με μαθητές, γονείς, φοιτητές και εργαζόμενους για τη σωτηρία του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας.

Πάνω σε αυτήν τη βάση συγκροτήσαμε προεδρείο με την Αγωνιστική Παρέμβαση στην Ε΄ΕΛΜΕ -Θ  χωρίς να αποκλείουμε την Αγωνιστική Συσπείρωση την οποία καλέσαμε και οι δύο παρατάξεις να συμμετέχει στο προεδρείο. Η εκπρόσωπός της αρνήθηκε: α)προφανώς γιατί δεν στήριζαν την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που είχε προκηρυγμένη η Ε΄ΕΛΜΕ-Θ και που φυσικά ήταν αυτονόητο για εμάς ότι ένα προεδρείο πρέπει να στηρίζει το μέτρο αυτό είχε επιλέξει το σωματείο για να σταματήσει την αξιολόγηση και β)γιατί δεν αποδεχόταν ότι θα ακολουθεί τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που τα τελευταία χρόνια η παράταξή της δεν αναγνωρίζει και αποχωρεί από αυτές γιατί (παρότι το καταστατικό δεν προβλέπει) τις θεωρεί άμαζες. Αυτό που πρότεινε η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής συσπείρωσης ήταν αναλογικό προεδρείο που σήμαινε τη συμμετοχή και των ΣΥΝΕΚ , που είχαν συνταχθεί ουσιαστικά με την ΔΑΚΕ και την ΠΕΚ και συνέβαλλαν με κάθε τρόπο στο να σταματήσει η αγωνιστική διάθεση των εκπαιδευτικών και η απεργία- αποχή και σε επίπεδο ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ και έδωσαν χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα της. Το γεγονός ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο προεδρείο είναι πολιτική τους επιλογή και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καμώνονται ότι αποκλείστηκαν. Όπως είναι αναφαίρετο δικαιώματα τους να εφαρμόζουν την πολιτική τους, έτσι είναι αναφαίρετο δικαίωμα και των υπόλοιπων παρατάξεων να έχουν άλλη πολιτική. Και ο καθένας ας αντιπαρατεθεί με πολιτικά επιχειρήματα για την ορθότητα των πολιτικών τους χωρίς βαριούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντιές.

Η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών πάντα μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και πάντα οι αντιπαραθέσεις μας με τις άλλες παρατάξεις είναι σε πολιτικό επίπεδο. Όμως πάει πολύ να μιλάει η Αγωνιστική Συσπείρωση για «συνδιαλλαγή» και «υπόγειες διαπαραταξιακές συμφωνίες» και για « μοίρασμα θέσεων και μειωμένων ωραρίων». Την ίδια στιγμή που, κάτω από τον μανδύα του αναλογικού προεδρείου, συγκροτεί στην ΕΔΟΘ προεδρείο με την κυβερνητική ΔΑΚΕ, που οι εκπρόσωποί της συγκαλύπτουν το σκάνδαλο με τον ΟΑΣΘ. Αυτό κατά τη γνώμη μας εγείρει υπόνοιες για συνδιαλλαγή. Για ποια «πάγια» τακτική αναλογικού προεδρείου μιλά, τη στιγμή που στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της Ε΄ΕΛΜΕ-Θ το 2020 δεν συμμετείχε στο προεδρείο (ως 3η δύναμη δικαιούταν θέση σε αυτό με βάση την «πάγια» θέση τους του αναλογικού προεδρείου) του σωματείου μαζί με τη ΔΑΚΕ και τις ΣΥΝΕΚ. Ο λόγος ήταν ότι αρνήθηκαν να συμμετέχουν σε αυτό η Αγωνιστική Παρέμβαση  και η Αντεπίθεση των Εκπαιδευτικών. Φυσικά είχαν και τότε αρνηθεί αντίστοιχη πρόταση της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών για συγκρότηση προεδρείου με βάση ένα πρόγραμμα δράσης των αγωνιστικών δυνάμεων. Μήπως τότε φοβήθηκαν μην ταυτιστούν με τον πρώην και τον νυν κυβερνητικό συνδικαλισμό; Θα μας εξηγήσουν σήμερα τι άλλαξε και παντού συμμετέχουν σε προεδρεία με την ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΔΟΘ);

Τέλος θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους συναδέλφους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ότι η εκπρόσωπός της Αντεπίθεσης των Εκπαιδευτικών παρότι ως αντιπρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ-Θ δικαιούταν μειωμένο ωράριο δεν έκανε χρήση του, παρά μόνο πήρε κάποιες μέρες(13 από τις 50 μέρες που δικαιούται από 1/1/22 έως σήμερα) συνδικαλιστικής άδειας όταν χρειαζόταν να εκτελέσει τα καθήκοντά της για το σωματείο. Καλό λοιπόν είναι οι συνάδελφοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης και της ΔΑΣ πριν ρίξουν λάσπη να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ