ΣΣΠ: Δεν δίνουν πτυχίο σε φοιτητή, επειδή “χρωστάει” νοίκια σε εστίες

ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Παρά την τεράστια φτωχοποίηση των εργαζομένων και της νεολαία, λόγο της γιγάντωσης της ακρίβειας, της οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και οι εγκάθετοι πρυτάνεις-διοικήσεις συνεχίζουν και βαθαίνουν την επίθεση στην Δημόσια και Δωρεάν παιδεία και ειδικά στην φοιτητική μέριμνα. Ένα ακόμα απεχθές περιστατικό βλέπει το φως της δημοσιότητας αποδεικνύοντας τον στόχο του μνημονιακού συρφετού: τον ταξικό αποκλεισμό των πιο φτωχών κομματιών της κοινωνίας από την εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα στο Βόλο, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ρόλο τοκογλύφου, απαγόρευσε την απόδοση πτυχίου σε φοιτητή επειδή «χρωστούσε» 150 € στην φοιτητική εστία! Μάλιστα, με ανακοίνωση της η πρυτανεία ανέφερε, με περισσή κυνικότητα, ότι δεν μπορεί να καταργηθεί το «συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής» επειδή το πληρώνουν οι φοιτητές, καθώς και ότι λήφθηκε υπόψιν η οικονομική κατάσταση του φοιτητή! Πραγματικά όμως αποτελεί άξιο απορίας πως ένα «συμβολικό κόστος» αποτελεί προϋπόθεση για την λήψη πτυχίου. Η συγκεκριμένη διάταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας των Εστιών αποτελεί επί της ουσίας θέσπιση διδάκτρων και είναι πλήρως αντίθετη με το  άρθρο 16 του συντάγματος που κατοχυρώνει την Δημόσια και Δωρεάν παιδεία. Ειδικότερα η Φοιτητική Μέριμνα και συγκεκριμένα οι εστίες έχουν ακριβώς τον ρόλο, να φιλοξενούν φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να σπουδάσουν σε μία άλλη πόλη πληρώνοντας ενοίκια. Οι περισσότεροι που γίνονται δεκτοί μάλιστα έχουν σχεδόν μηδενικά κατακεφαλήν εισοδήματα! Αυτά τα «συμβολικά ποσά» και η κάθε είδους επίθεση στην φοιτητική, ειδικά στην συγκεκριμένη περίοδο, οδηγούν όλο και περισσότερους να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Τα παραπάνω γεγονότα δεν αποτελούν μία ιδιοτροπία της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά είναι επί της ουσίας η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως (κλεισίματα σχολών, κατάργηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, μείωση της χρηματοδότησης, αξιολογήσεις, δίδακτρα κάθε είδους κ.ά.) που έχει σαν στόχο την διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας. Για την Φοιτητική Μέριμνα, η εφαρμογή αυτού του Νόμου αποτελεί την αρχή του τέλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την αρχή της εκλογής της επιτίθεται με λύσσα στα δικαιώματα των φοιτητών: Οι υπηρεσίες σίτισης και στέγασης χαρακτηρίζονται από μία χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση με αποτέλεσμα να παραλύουν. Οι εγκαταστάσεις και οι εστίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση (ετοιμόρροπα κτίρια, απουσία πυροπροστασίας, σοβάδες που πέφτουν κλπ.) ενώ οι παροχές όλο και μειώνονται διαρκώς (αυστηροποίηση των ελέγχων στην λέσχη, λιγότερες ώρες ζεστό νερό και θέρμανση κ.ά.). Προωθούν ως «λύση» την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας με την μετατροπή των εστιών σε φοιτητικά ξενοδοχεία με πανάκριβα ενοίκια. Στόχος τους είναι να δώσουν την διαχείριση των εστιών σε επιχειρηματίες που θα στήσουν μια επιχείρηση τύπου real estate, πάνω στο κουφάρι της δωρεάν στέγασης. Αντί να αυξήσουν την χρηματοδότηση, δίνουν απλόχερα σε ιδιώτες εκατομμύρια ευρώ για να χτίσουν νέες εστίες μέσω προγραμμάτων Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα της λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ταυτόχρονα προωθούν την θέσπιση ενιαίων κριτηρίων για τις εστίες (με κύριο την αποπληρωμή ενοικίων-διδάκτρων) που βασικό στόχο έχουν να διώξουν εκ των προτέρων όσους δεν μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώνουν τον νέο ιδιωτικό φορέα-επιχείρηση.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας καταστρέψουν τις ζωές. Με ενωτικούς και μαχητικούς αγώνες που θα βασίζονται στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών να αποτρέψουμε την διάλυση της Δημόσιας και Δωρεάν παιδείας. Να σταματήσουμε την κατάργηση των δικαιωμάτων μας και το ξεπούλημα της Φοιτητικής Μέριμνας. Να ξεκινήσουμε έναν αγώνα διαρκείας, μαζί με τους εργαζομένους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που θα συγκρουστεί μέχρι τέλους με την πολεμοκάπηλη και επικίνδυνη κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το καπιταλιστικό σύστημα που ξερνά φτώχεια-πολέμους και εξαθλίωση.

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ «ΕΝΟΙΚΙΩΝ»-ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ. ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ. ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΧΡΕΟΣ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
  • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ    

sosialistiki-spoudastiki-pali.blogspot.com           e-mail:[email protected]