«Καλάθι» κοροϊδίας των λαϊκών νοικοκυριών – Η ακρίβεια τσακίζει το πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Νοεμβρίου

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά που υποφέρουν από το κύμα ακρίβειας αδυνατώντας να καλύψουν πλέον τις βασικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,8% στην Ελλάδα (και στο 10,7% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη, καταγράφοντας για πρώτη φορά επίσημα διψήφιο νούμερο). Ακόμη, χειρότερο, η τρομακτική αυτή ακρίβεια έρχεται να προστεθεί στα απανωτά πληθωριστικά ρεκόρ των προηγούμενων μηνών. Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη «μείωση» του πληθωρισμού σε σχέση με το 12,1% του προηγούμενου Σεπτέμβρη (ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε να του δώσουμε και συγχαρητήρια!), όμως αυτή οφείλεται -μεταξύ άλλων- στην αυξανόμενη φτώχεια μεγάλου μέρους των νοικοκυριών που αναγκάζεται να μειώσει την κατανάλωση ακόμη και στα πιο στοιχειώδη προϊόντα: Για παράδειγμα, την περίοδο Γενάρη – Αυγούστου 2022 οι πωλήσεις γαλακτοκομικών και κατεψυγμένων έπεσαν κατά 5%.

Ειδικά στα βασικά καταναλωτικά αγαθά οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Μέσα σε λίγους μήνες τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αυξήθηκαν έως και 60%, το ψωμί και τα δημητριακά κατά 18,4%, τα κρέατα 17,6%, τα έλαια 17%, τα αφεψήματα (καφές, κακάο, τσάι) 14,3%, τα λαχανικά έως 10%, λοιπά τρόφιμα 12,6%, ζάχαρη και γλυκά 6,2%. Οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα παραμένουν στα ύψη.

Οι πλειστηριασμοί κατοικιών ξεπέρασαν τις 17.500 μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα φτάσουν τις 40.000, ενώ οι ρυθμοί αναμένεται να αυξηθούν το 2023, καθώς 1 στα 3 στεγαστικά δάνεια που είχαν ρυθμιστεί τον προηγούμενο χρόνο έχει «κοκκινίσει» εκ νέου. Παράλληλα συνεχίζεται η φορολογική αφαίμαξη των εργαζομένων: Μέσα σε 9 μήνες έχουν πληρώσει πάνω από 40 δισ. σε άδικους φόρους, 5 δισ. παραπάνω από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Δικτύου για την καταπολέμηση της φτώχειας το 19,6% βρίσκεται σε κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας, το 14,8% βιώνει υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά, το 36,2% δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, 23,7% είναι ο κίνδυνος φτώχειας ή αποκλεισμού για παιδιά.

Απέναντι σε αυτή την οριακή κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση στέκεται με κυνισμό εξαγγέλλοντας μέτρα κοροϊδίας. Όπως το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού», που τέθηκε σε ισχύ από την Τετάρτη 2 Νοέμβρη μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με το μέτρο τα σούπερ μάρκετ με συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούνται να πουλούν φθηνότερα κάποια προϊόντα από 51 προτεινόμενες κατηγορίες (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, λάδι, ροφήματα, απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη υγιεινής). Αυτές οι επιχειρήσεις θα στέλνουν τον κατάλογο των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, στην αρχή κάθε εβδομάδα και αργότερα ανά 15 μέρες. Για τη μη αποστολή του καταλόγου από τις επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα που καθυστερούν.

Πρόκειται για ωμό εμπαιγμό, που δεν εξασφαλίζει φτηνά εμπορεύματα, αφού τα σούπερ μάρκετ θα εξακολουθούν να ορίζουν ελεύθερα τις τιμές, με μόνη προϋπόθεση να έχουν μόλις ένα προϊόν σε τιμές «προσιτές, συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας». Δηλαδή, απλά κάποιοι ελάχιστοι κωδικοί θα πωλούνται με μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους, ενώ ο καταναλωτής θα πρέπει να τρέχει από κατάστημα σε κατάστημα προσπαθώντας να εξασφαλίσει το φθηνότερο προϊόν. Βεβαίως, το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν περιλαμβάνει νωπά φρούτα και λαχανικά, αλλά κυρίως τυποποιημένα προϊόντα, καλώντας έτσι τους εργαζόμενους να συμβιβαστούν με την φτωχή διατροφή.

Ας σημειωθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει τον κίνδυνο κάθετων συμπράξεων προμηθευτών και λιανοπωλητών για τον εκτοπισμό των μικρότερων προμηθευτών. Είναι πολύ πιθανό τα μεγάλα σούπερ μάρκετ να εντάξουν στο «καλάθι» τα προϊόντα της δικής τους ιδιωτικής ετικέτας, κάτι που θα αποβεί σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των προμηθευτών. Και βέβαια τίποτα δεν εμποδίζει τα σούπερ μάρκετ να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις στα προϊόντα εκτός «καλαθιού» αναπληρώνοντας την όποια απώλεια.

Είναι προφανές ότι το «καλάθι του νοικοκυρίου» δεν θα προσφέρει καμία ουσιαστική ανακούφιση στα νοικοκυριά που χειμάζονται από την ακρίβεια. Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι σήμερα, γι αυτό εξοργίζονται περισσότερο από τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστική η νέα δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του newsbomb.gr που καταγράφει ότι η πλειονότητα των ερωτώμενων δεν περιμένουν κάτι θετικό από το «καλάθι του νοικοκυριού». Γενικά η πολιτική πτωχοκομείου με τα διαρκή επιδόματα-ψίχουλα, που ακολουθεί η ούλτρα-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, την φτώχεια, τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση!

Χρειάζονται αποφασιστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, όπως κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, δραστική μείωση και πλαφόν στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα και τα καύσιμα, συλλογικές συμβάσεις με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς για όλους. Και πρώτα απ’ όλα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με απεργίες-διαδηλώσεις-καταλήψεις, κάνοντας την αρχή στην Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη. Να ενώσουμε τους αγώνες μας με τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη που κατά δεκάδες χιλιάδες κινητοποιούνται στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία ενάντια στις απολύσεις, για αυξήσεις μισθών και αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων που θα καταργήσει όλα τα μνημονιακά μέτρα και πολιτικές, που θα βάλει στο επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.