«Επενδυτές»-αρπακτικά καραδοκούν πάνω από τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ – Δεν θα τους περάσει

Το σχέδιο του οριστικού ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτες-αρπακτικά έβαλε μπρος η κυβέρνηση Μητσοτάκη την Πέμπτη 27/10, με την αποσφράγιση των προσφορών στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς που διενεργούν ο Ειδικός Διαχειριστής για τα μεταλλεία και το ΤΑΙΠΕΔ για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη Λάρυμνα. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέο γύρο προσφορώνκαθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφ.Συν», ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει τη δυνατότητα να κάνει βελτιωμένη προσφορά και για τα δυο «πακέτα» περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και να διεκδικήσει και αυτό για το οποίο δεν είχε καταθέσει προσφορά — σημειώνεται πως τα μεγέθη των προσφορών που έχουν δημοσιευτεί είναι γελοία (π.χ. 5 εκατ. ευρώ), κάτι που επιβεβαιώνει τη μανία των νεοφιλελεύθερων να ξεπουλούν την δημόσια περιουσία αντί πινακίου φακής. Με άλλα λόγια, κρίνεται η τύχη των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ από τις ορέξεις των καπιταλιστών… Όπως καταγγέλλει και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, «εργοστάσιο, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, 1 εκατομμύριο στρέμματα γης που περιέχουν νικέλιο και κοβάλτιο, λιμάνια, δύο εργατικοί οικισμοί 1.000 περίπου διαμερισμάτων κ.ά. δίνονται με 5 ευρώ το στρέμμα. “Πακέτο”, χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς “βαρίδια”, χωρίς εργαζόμενους».

Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, με εκτιμώμενη αξία κοιτασμάτων 20 δισ. δολαρίων, που καλύπτει το 6% της ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς, στην οποία εργάζονται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους ζουν στην περιοχή με τις οικογένειές τους. Όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την κακοδιαχείριση και την απαξίωση την έχουν οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής. Τα εργοστάσια δουλεύουν πλέον μόλις στο 20% των δυνατοτήτων τους, παραγγελίες απορρίπτονται, ενώ οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εκ περιτροπής έχουν χάσει μέσα σε μόλις λίγους μήνες περίπου το 30% των καθαρών αποδοχών τους, το επίδομα άδειας είναι κομμένο, ενώ δεν εισέπραξαν και δώρο Πάσχα. Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, σε συνδυασμό με την απουσία συντήρησης και μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους, είναι ο τραγικός απολογισμός των 80 νεκρών συναδέλφων από εργατικά δυστυχήματα- δολοφονίες στα εργοστάσια της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται, ξεκάθαρα για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένης από τα χρέη της αλλά και από το «βαρίδι» των εργαζόμενων.

Η ΛΑΡΚΟ δεν χαρίζεται – δεν ξεπουλιέται!

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ εδώ και 2 χρόνια βρίσκονται σταθερά στον αγώνα. Με απεργίες καταλήψεις, διαδηλώσεις παλεύουν για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, τα σπίτια τους και για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Από την αρχή των κινητοποιήσεων στο πλευρό τους βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες όπως και μια σειρά από σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικές συλλογικότητες.

Είναι χρέος όλων μας να σταματήσουμε το έγκλημα που πάνε να πραγματοποιήσουν κυβέρνηση και μεγαλοκαρχαρίες για να πλουτίσουν κι άλλο, αδιαφορώντας για το κόστος. Η άθλια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρίζει κάθε πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του κράτους, κάνοντας όλο και πιο δύσκολο ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας. Είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων και οι εργατικοί οικισμοί να μείνουν ως έχουν.

Η Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη να γίνει η αρχή του τέλους τους!

Η εκποίηση της ΛΑΡΚΟ δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά ένα κομμάτι της λυσσαλέας νεοφιλελεύθερης επίθεσης που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα εδώ και χρόνια. Ο εργατοκτόνος νόμος Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, χτυπάει την απεργία και τον συνδικαλισμό. Προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους και ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση του ν.1264, τσακίζοντας κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Για να τα επιβάλουν αυτά ΜΑΤ και αστυνομία ακόμα και  μέσα σε εργασιακούς χώρους (όπως  στα εργοστάσιο στην Μαλαματίνα και στα Πετρέλαια Καβάλας) για να καταστείλουν τις απεργίες και όποιον διαμαρτύρεται.

Μοναδικός τρόπος για να μην ζήσουμε σαν σκλάβοι, είναι εμείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, με βασικά μας όπλα την αυτοοργάνωση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μας, να τελειώσουμε μια και καλή με όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλουτίζουν πάνω στις πλάτες μας. Με μαχητικούς και ανυποχώρητους αγώνες να απαντήσουμε στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβερνήσεις και αφεντικά.

  • Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργαζόμενούς της. Καμία σκέψη για ξεπούλημα στους ιδιώτες-αρπακτικά
  • Καμία απόλυση – έξωση εργαζόμενου
  • Κατάργηση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη
  • Να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Να καταργηθούν όλα τα νεοφιλελεύθερα μνημονιακά μέτρα

Αντεπίθεση των Εργαζομένων