Νίκη στην 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία 25/10

AtE-Logo

ΌΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9/11

ΚΑΤΩ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΣΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  

Σε απάντηση στον σχεδιασμό κυβέρνησης- ΥΕΝ- εφοπλιστών να καταργήσουν τις ΣΣΕ, τους όρους εργασίας και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών μέσα από την αναθεώρηση του ΚΙΝΔ (Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου), τα ναυτεργατικά σωματεία δίνουν μια δυναμική απάντηση με την προκήρυξη 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας. Ο νέος ΚΙΝΔ που επεξεργάζονται ΥΕΝ- εφοπλιστές- και η επιτροπή που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό, προβλέπει μεταξύ των άλλων την κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ και την αντικατάσταση τους από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής εργασίας (MLC) η οποία θεμελιώνει τα ελάχιστα δικαιώματα των Ναυτεργατών του τρίτου κόσμου. Οι αλλαγές αυτές εξυπηρετούν αποκλειστικά τα εφοπλιστικά συμφέροντα και υποβαθμίζουν σημαντικά τις εργασιακές συνθήκες για τους ναυτεργάτες.

Αυτό δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Εντάσσεται στο πλαίσιο της σφοδρής αντεργατικής επίθεσης που έχει εξαπολύσει από την πρώτη μέρα η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των α(χ)ρήστων της ΝΔ. Ο εργατοκτόνος ν. Χατζηδάκη καταργεί το 8ωρο, χτυπάει την απεργία και τον συνδικαλισμό. Προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους και ετοιμάζουν την πλήρη κατάργηση του ν.1264, τσακίζοντας κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Για να τα επιβάλουν αυτά στέλνουν τους πραιτοριανούς τους (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κ.ά.), και βάζουν τις ορδές των ΜΑΤ μέσα στα πανεπιστήμια για να καταστείλουν όποιον διαμαρτύρεται.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και αντιμετωπίζουμε μια από τις χειρότερες κρίσεις. O μισθός δεν φτάνει για να βγει ο μήνας. Η ακρίβεια οφείλεται στην  κρίση του καπιταλισμού, στις ιδιωτικοποιήσεις, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στα τεράστια κέρδη των επιχειρήσεων. Όλες οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ανεπαρκείς και κατάφωρη κοροϊδία. Η κατάσταση γίνεται διαρκώς όλο και πιο επικίνδυνη με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τους ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο. Έχουν αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τις καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ., και η ακραία νεοφιλελεύθερη, ταξική πολιτική τους ρίχνει όλα τα βάρη στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι τρομακτικές ανατιμήσεις στα βασικά είδη (ρεύμα, αέριο, νοίκια, τρόφιμα κ.ά.) κατακρημνίζουν τους πραγματικούς μισθούς και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ξεπούλησαν κάθε δημόσιο πλούτο. Κόβουν το ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ οι ημέτεροι τους και οι ιδιωτικοί πάροχοι γλεντάνε στις πλάτες μας από τα υπερκέρδη λόγω των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας.

Τον τελευταίο χρόνο, έχουν ξεσπάσει σημαντικοί, ελπιδοφόροι εργατικοί και νεολαιίστικοι αγώνες (εκπαιδευτικοί, e-food, Cosco, Μαλαματίνα, ενάντια στην ΟΠΠΙ κ.λπ.), στους οποίους έρχεται να προστεθεί και η απεργία των ναυτεργατών, η οποία πρέπει να νικήσει. Η παμπειραϊκή απεργία και η  Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη να γίνει η αρχή του τέλους τους! Να ενώσουμε τους αγώνες μας με τους αγώνες των εργαζομένων πολλών χωρών της Ευρώπης  που αγωνίζονται ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια και τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις τους.  

  • Κατάργηση του αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη
  • Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικήςαπασχόλησης- Συλλογικές συμβάσεις για όλους.
  • Αυξήσεις μισθών πάνω από τον πληθωρισμό-Πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, ρεύμα και καύσιμα
  • Να φύγει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη – να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια

Αντεπίθεση των Εργαζομένων