Η άποψή μας: Δικαιοσύνη τυφλή για κεφάλαιο και απατεώνες – Ανοικτομάτα για αγωνιστές και φτωχούς

Αναδημοσίευση από την Εργατική Πάλη Οκτωβρίου

Με χαρακτηριστική προκλητικότητα, αλλά με τη συνήθη πρακτική του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έκρινε αθώους, την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, τους 20 από τους 22 συνολικά κατηγορούμενους (ανάμεσα στους οποίους τον Μιχάλη Χριστοφοράκοi, τον Γιώργο Σκαρπέλη και τα γερμανικά στελέχη Μαικλ Κουτσενρόιτερ και Ράινχαρντ Ζίκατσεκ) για την υπόθεση των λεγόμενων «μαύρων ταμείων»ii της Siemens. Για τους 2, τον Χρήστο Καράβελα και τον Δημήτρη Γυφτόπουλο δεν έκδωσε απόφαση γιατί ο πρώτος είναι φυγόδικος και δεν άσκησε έφεση, ο δε δεύτερος έχει πεθάνει. Η απόφαση του Εφετείου που ακυρώνει την πρωτόδικη,iii βάσει της οποίας οι 22 κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί σε διάφορες ποινές (π.χ. ο Χριστοφοράκος είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη), είναι πραγματικά σκανδαλώδης. Σύμφωνα μ’ αυτή σκάνδαλο υπήρξε αλά δεν αποδείχτηκε η ροή του χρήματος και η ενοχή των κατηγορουμένων «για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων» και επιπλέον τα «περισσότερα αδικήματα έχουν παραγραφεί γιατί έχει παρέλθει 20ετία»!

Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα

Το σκάνδαλο που συντάραξε την Ελλάδα – και όχι μόνο γιατί ήταν μια διεθνής πρακτική της Siemens – που ξεκίνησε πριν 25 περίπου χρόνια, έκλεισε με την αθώωση όλων των κατηγορούμενων – αν και είχαν δεχτεί την εμπλοκή τους σε αυτό – ενώ με βουλεύματα τα πρώτα χρόνια είχαν απαλλαγεί τα πολιτικά πρόσωπα και τα κόμματα. Σε μεγάλο βαθμό, τα πολιτικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ)iv αυτά προετοίμασαν την αθώωση των ανθρώπων της Siemens που τους «λάδωναν». Τον Σεπτέμβριο του 2011, επί ΝΔ του Κ. Καραμανλή, η ελληνική Βουλή έβαλε τέλος στο πολιτικό σκέλος του σκανδάλου. Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο της Βουλής μετά από έντεκα μήνες διαδικασιών, διακηρύξεων, ανακοινώσεων, δεσμεύσεων, «ανακρίσεων», καταθέσεων προσώπων…και όλα αυτά που βλέπουμε να επαναλαμβάνονται σήμερα στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε και ομολόγησε ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο επονομαζόμενος και «στρατηγός» του Σημίτη (άλλοτε στέλεχος του ΕΚΚΕ), «πήρε» από τη Siemens δωρεά 1 εκατ. μάρκα (420.000 ευρώ) για το ΠΑΣΟΚ, τα οποία κατέθετε τμηματικά στο ταμείο του κόμματος (συνήθης πρακτική!) – όπως είπε – για να μην καταγραφούν στα βιβλία! Ο υπουργός της ΝΔ Μ. Λιάπης (εξάδελφος του Κ. Καραμανλή) δωροδοκούνταν συστηματικά. Ο πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης (τότε υπουργός), «αγόρασε» ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το πολιτικό του γραφείο περίπου 140 χιλιάδες ευρώ αλλά «ξέχασε» να πληρώσει τον λογαριασμό και τον «θυμήθηκε» μόλις έσκασε το σκάνδαλο! Το ίδιο «ξέχασε» να πληρώσει ένα λογαριασμό η αδελφή του Κατερίνα όπως και η αδιάφθορη Ντόρα Μπακογιάννη… Τέλος ένα μικρό δωράκι 15.000 ευρώ είχε δεχτεί και η νεολαία ΠΑΣΟΚ για να διοργανώσει ένα φεστιβάλ της!

Η μεθόδευση για να φτάσουμε ως την τωρινή κατάπτυστη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι από αυτές που θα τις ζήλευσε και η μαφία. Πολύ σύντομα να αναφέρουμε:

1) Τον Αύγουστο του 2012 η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου (με υπουργούς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γ. Στουρνάρα – τον σημερινό κεντρικό τραπεζίτη) υπογράφει έναν κατάπτυστο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, ακυρώνοντας τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου, όπως είχε αποφανθεί η εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, να διεκδικήσει από τη Γερμανική πολυεθνική αποζημίωση ύψους 2 δισ. ευρώ, για τη ζημιά που είχε υποστεί από τη σύναψη σκανδαλωδών συμβάσεων. Απέναντι σ’ αυτό το συμβιβασμό η Siemens ανέλαβε κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες ποτέ δεν πραγματοποίησε. π.χ., ανέλαβε να πραγματοποιήσει: α) επένδυση 100 εκατ. ευρώ για συνέχιση της παρουσίας της στην Ελλάδα και β) να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στην Ελλάδα, αξίας 60 εκατ. ευρώ, το οποίο θα απασχολούσε πάνω από 700 άτομα.

2) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως είπαμε και παραπάνω, υποσχόταν ότι θα ανοίξει το θέμα του σκανδάλου και θα χαρακτηρίσει «άκυρο» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι υποσχέσεις όπως και όλες που έκανε αυτή η κυβέρνηση γρήγορα …«ξεχάστηκαν». Ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός» έγινε τελικά δεκτός και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που πέταξε «στο καλάθι των αχρήστων» την προεκλογική δέσμευσή του και συνομολόγησε μαζί με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε το τρίτο μνημόνιο.

Αυτή είναι η πολιτική και ηθική τους

Όλα τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει κατά καιρούς στην χώρα μας έχουν περίπου την ίδια εξέλιξη και κατάληξη. Σκάνδαλο Κοσκωτά (τέλη δεκαετίας 1980), Χρηματιστήριο 1999, «Λίστα Λαγκάρντ», Μονή Βατοπεδίου, Δομημένα ομόλογα, υπόθεση Νοvartis, υπόθεση υποκλοπών κ.λπ., αυτές τις δυσώδεις υποθέσεις τις μοιράζονται τα δυο αστικά κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν όμως για όλους όσους εμπλέκονται σ’ αυτά τα σκάνδαλα «εφευρίσκονται» ελαφρυντικά, για αγωνιστές και φτωχούς, πάντοτε, εφευρίσκεται/κατασκευάζεται δόλος ή υποψία για διάπραξη νέων εγκλημάτων ή μη ειλικρινής μεταμέλεια κ.ά., π.χ. Κουφοντίνας, Μιχαηλίδης… και ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Το αστικό κράτος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η δικαιοσύνη τους, για ακόμη μια φορά στέλνουν το μήνυμα τους: οι «Χριστοφοράκοι», οι κάθε λογής μεγαλόσχημοι, το κεφάλαιο πάνω απ’ όλα θα είναι ασύδοτοι και θα έχουν ασυλία. Αντίθετα όποιος αγωνίζεται ενάντια στην αστική σαπίλα, στην σήψη και διαφθορά τους θα διώκεται απηνώς. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τη γύμνια τους. Τίποτα δεν μπορεί να σώσει το σάπιο καθεστώς τους. Οι εργαζόμενες και λαϊκές μάζες πολύ σύντομα θα τους στείλουν εκεί που ανήκουν, στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. i Ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Siemens και ιθύνων νους των «μαύρων ταμείων» της, ο οποίος δεν κάθισε ποτέ στο εδώλιο την είχε κοπανίσει από την Ελλάδα-ή καλύτερα τον άφησαν να φύγει-στη Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν τον εξέδωσε ποτέ, είχε και τη γερμανική υπηκοότητα. ii Τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» ήταν ένας κρυφός λογαριασμός της Siemens που πήγαινε σε «μίζες» προσώπων, πολιτικών και πολιτικών κομμάτων, για να εξασφαλίζει η γερμανική πολυεθνική εταιρία έργα και μάλιστα με υψηλές τιμές (υπερτιμημένα τιμολόγια). Σύμφωνα με όσα έγιναν επίσημα γνωστά από αυτά τα υπερτιμημένα τιμολόγια ένα 8% πήγαινε σε μίζες προσώπων και ένα 2% σε δωροδοκίες πολιτικών και κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ). iii Αυτή η υπόθεση αφορούσε κατά βάση την σύμβαση 8002 που υπογράφηκε το 1997 μεταξύ του ΟΤΕ και της Siemens για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού. iv Προεκλογικά είχε υποσχεθεί να ξανανοίξει την υπόθεση. Το έκανε αλλά αμέσως την έκλεισε για τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα.